Eskiyen bisikletler tamir yerine hurdaya veriliyor

Hurdacılar, arıza yapan çocuk bisikletlerin tamir yerine hurdaya verilmeye tercih edildiğini belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol
Eskiyen bisikletler tamir yerine hurdaya veriliyor

Hurdacılar, arıza yapan çocuk bisikletlerin tamir yerine hurdaya verilmeye tercih edildiğini belirtiyor. Antalya'nın Manavgat ilçesinde eski eşya alan hurdacılar, son 3 yıl içinde hurdaya bisiklet verilmesinin arttığını belirtiyor.

Metal hurdanın kilogramını 40 kuruştan satın aldıklarını belirten hurdacı Mehmet Süzer, yeni neslin bisiklete kolay kavuşması nedeniyle tamir yerine aileler tarafından yenisinin alınması tercih edildiğini iddia etti. Son üç yıl içinde hurda bisiklet alışlarında artış olduğunu aktaran Süzer, ailelerin çocuğunun bozulan bisikletini tamir ettirme yerini hurdaya verdiğini kaydetti.

Bisiklet hurdalarının kilogramına göre 5 ile 10 lira arasında seyir takip ettiğini anlatan Süzer, çocuğuna bisiklet almada zorlanan dar gelirli ailelerin hurda ayrıştırma yerine gelerek arızalı bisikletleri tamir ettirmek için satın aldığını söyledi. Süzer, "Dar gelirli aileler çocuklarını sevindirmek için genelde hurda bisikletleri satın alıyor. Bizde 10 liraya aldığımız bisikletleri, çocukların sevinmesi için kullanımına bağlı 15 ile 20 lira arasında satıyoruz. Burada gayemiz para kazanmaktan ziyade çocukların sevindirilmesine yardımcı olma. Geçtiğimiz günlerde hurda ayrıştırma yerine bir baba ile 8 yaşında oğlu geldi. Beğendiği hurda bisikleti para almadan verdim. Baba, bir yıldır oğluna bisiklet alacağım diye söz vermiş. Sözünde duramamış. Baba ben bu bisikletin arızasını kendim gideririm yeter ki çocuğum sevinsin deyince para almadım. Çocuğun sevinci bana yetti." ifadesini kullandı.

Hurdacı Nuri Efe Yıldız da bir çocuğun 20 yıl öncesi bisiklete ulaşabilmesi ile günümüz şartlarında ulaşması arasında büyük farkın olduğunu söyledi. Son yıllarda bisiklet modellerinin de sürekli yenilendiğine dikkat çeken Yıldız, çocukların yeni model bisikletlere heves gösterdiğini ve alınması içinde ailelerine istekte bulunduğunu kaydetti. Yıldız, "Model yenilemesi ve çeşit zenginliği uzun süreli kullanılan bisikletler tamir yerine yenisi alınması tercih ediliyor. Bisiklet, günümüzde büyükanne, büyükbaba, anne, baba, dayı, amca, hala ve teyze tarafından en fazla hediye edilen binme aracı. Farklı bir modelin çıkınca hemen yenisi alınıyor. Eskisi de hurdaya veriliyor." dedi.

Dede Ahmet Hamdi Balaban ise torunu Ahmet'e 8'nci doğum gününde bisiklet aldığını, torununun kendisininde yeni çıkan bir bisiklet modelini almasını istediğini ifade etti. CİHAN

Yorumlar