Eskişehirli esnaf 30 yıldır topladıklarıyla evini müzeye çevirdi

Eskişehirli nalbur Mustafa Hızlı(67), 30 yıldır biriktirdiği yüzlerce tarihi eser niteliğindeki eşyayla evini adeta müzeye dönüştürmeyi başardı. Biriktirmeyi seven Hızlı'nın çeşitli ülkelere ait tarihi paralar, kibrit kutuları, çeşitli...

Google Haberlere Abone ol
Eskişehirli esnaf 30 yıldır topladıklarıyla evini müzeye çevirdi

Eskişehirli nalbur Mustafa Hızlı(67), 30 yıldır biriktirdiği yüzlerce tarihi eser niteliğindeki eşyayla evini adeta müzeye dönüştürmeyi başardı. Biriktirmeyi seven Hızlı'nın çeşitli ülkelere ait tarihi paralar, kibrit kutuları, çeşitli kurum ve kuruluşlara ait rozetler, ölü böceklerden oluşan koleksiyonları da mevcut.

Mustafa Hızlı'nın, antika eşya toplama merakı 30 yıl önce Almanya dönüşü başlamış. Eskişehir'de tarihi değeri olan çok sayıda obje olduğunu gören Hızlı, bunları toplamaya karar vermiş. Geçen 30 yılda, 6 odalı evinin 3 odasını topladıklarıyla dolduran Hızlı'nın biriktirdikleri arasında, 150 yıl öncesinden günümüze kadar gelen kahve cezveleri, teraziler, saatler, radyolar ve yüzlerce antika niteliğindeki obje yer alıyor.

Elinde Selçuklu, Osmanlı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarından kalma çeşitli objeler bulunduğunu anlatan Hızlı," Gramofonlar, plaklar, gazete koleksiyonum var. Kendim sigara düşmanı olmama rağmen sigara koleksiyonu yaptım. Metre, çelik metre koleksiyonum oldu." dedi. Deniz mamulleri, sinek, böcek koleksiyonu oluşturduğunu anlatan Hızlı, buna da Taylandlı bir arkadaşının gönderdiği böceklerle katkı sunduğunu söyledi.

Evinin her köşesini ayrı objelere ayırdığını, bunların birden fazla odayı kaplamasından dolayı ev ahalisinin bu durumdan rahatsız olduğunu vurgulayan Hızlı, "Eşim bu işten hiç memnun değil. Dünyada hiç bir kadının ben bu işi desteklediğini zannetmiyorum. Her kadın gibi bizimki de karşı çıkıyor." diye konuştu.

Eşi Cemile Hızlı da hem evin hem de bahçenin antika eşyalarla dolu olduğunu kaydetti ve hareket alanın daraldığını belirtti. Çocukları gelince onları geniş ortamda ağırlamak istediğini ancak bunu yapamadığından yakınan Cemile Hızlı, bu yüzden çok sıkıntı çektiğinden yakındı. Hızlı, "Her gittiği yere götürüyor bunları. Bunları hem satsa hem de alsa, ticaretini yapsa memnun olurum. Evi hiç kullanamıyorum. Çoluk çocuğum gelince onları burada ağırlamak istiyorum. Bu işten, eşimden başka aile efradından kimse memnun değil. Yerleri silip süpürüyorum, tozlarını almıyorum. Eşime diyorum, 'Bunların tozunu al'. O da bana, 'antika tozuyla meşhur olur.' Getirip asıyor tozlu tozlu." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar