Eskişehir Baro Başkanı: Adalet Bakanı süper bakan olma konumuna geliyor

Eskişehir Barosu Başkanı Avukat Rıza Öztekin, hükümetin HSYK’nın yetkilerini tırpanlama girişimine sert tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Eskişehir Baro Başkanı: Adalet Bakanı süper bakan olma konumuna geliyor

Eskişehir Barosu Başkanı Avukat Rıza Öztekin, hükümetin HSYK’nın yetkilerini tırpanlama girişimine sert tepki gösterdi. Adalet Bakanı ve Müsteşar'ın HSYK’dan çıkmayınca, HSYK'nın olması gereken yapıya kavuşamayacağını belirten Öztekin, "Zaten yapısı çok iyi değil, yürütmeye fiilen bağlı. Şimdi, daha da bağlı duruma getiriyorlar. Biz nelerden şikâyet ediyoruz. Özel ve süper savcılardan. Şimdi ne geliyor süper bakan. Bakın Adalet Bakanı süper bakan olma konumuna geliyor." dedi.

Öztekin, Baro Gençlik Meclisi üyesi avukatlarla kahvaltı da bir araya geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile Tepebaşı İlçe Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın da katıldığı kahvaltı sonrası gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

BAKAN VE MÜSTEŞAR OLDUĞU MÜDDETÇE HSYK GERÇEK YAPISINA KAVUŞAMAZ

"Şimdi Türkiye'de HSYK’nın yapısını değiştiriyorlar. Biz bu HSYK’nın yapısına da karşıyız." diyen Öztekin, Adalet Bakanı ve Müsteşar'ın HSYK’dan çıkmadığı sürece HSYK’nın olması gereken yapıya kavuşamayacağını inandıklarını kaydetti. Öztekin, şöyle dedi: "HSYK'nın yapısı zaten çok iyi değil. Zaten yürütmeye fiilen bağlı. Şimdi ne yapıyorlar? Daha da bağlı duruma geçiriyorlar. Biz nelerden şikâyet ediyoruz? Özel savcı, süper savcı; bunlardan şikâyet ettik. Şimdi ne geliyor süper bakan. Bakın Adalet Bakanı süper bakan olma konumuna geliyor. Tabi Türkiye bunları nasıl aşacak. Duyarlı sağlıklı düşünerek aşacak. Başka bir çözüm yolu da yoktur."

Türkiye'de son yaşananların akabinde artık savcıların, hâkimlerin emniyet birimlerine ne sözlerini geçirebildiğini ne de bir iş yaptırabildiğini kaydeden Öztekin, bu yolla yargının halkın nezdinde itibarsızlaştırıldığını vurguladı. Öztekin, "Hâkimlerin, savcıların talimatları geçersiz düzeye gelmiştir. Halk ne diyecektir. 'Sen bu kişileri getiremedin, ifadesini alamadın.' Sonra halk, bu savcıları da, hâkimleri de ciddiye almayacaklar. Halkta hukuka karşı duyarsızlık oluşacaktır. Herkesin bu konuda çeki düzen vermesi gerekir." diye konuştu.

'BAŞBAKAN'IN ELİMDE OLSA HSYK'YI YARGILARIM SÖZÜ ÇOK TEHLİKELİ'

Başbakan Erdoğan'ın HSYK için söylediği sözlerin büyük tehlike arz ettiğini vurgulayan Öztekin, bunun adının demokrasi değil faşizm olduğunu belirtti. Öztekin, şöyle konuştu: "Başbakan ne dedi? Yasama da benim, yürütme de benim. Yetmiyor! HSYK elimde olsa yargılarım. Bu çok tehlikeli bir durumdur. Şunu demek istiyor. 'Bana yasama, yürütme yetmez. Yargıyı da istiyoruz. Zaten yargı fiilen bir miktar kendilerine bağlamışlar. Şimdi yargıyı tamamen yürütmeye bağlamak istiyorlar. Başka tehlike de var. Anayasa değişikliği düşünüyorlardı. Ne diyorlardı? Biz HSYK üyelerinin meclis tarafından seçilmesini istiyoruz. Yani yasama, yargı tek elde tutulacak. Bunun adı nedir? Demokrasi değildir. Demokrasinin olmadığı yerde faşizmden bahsederiz."

'HUKUKU, OTORİTEYİ GÜÇLENDİRME HALİNE GETİRİRSENİZ HUKUK BİTER, DEVLET ÇÖKER'

Öztekin, hukukun otoritenin güçlendirme haline getirilmesi halinde her şeyin biteceğini, hukukun biteceğini, devletin çökeceğini aktardı. "Bırakın yargı görevini yapsın." ifadesini kullanan Baro Başkanı Öztekin, "Maalesef sizin yaptığınız yollar, hızlı trenlerin, diğer işlerin bir anlamı kalmaz. Adaletin olmadığı yerde güven olmaz. İnsanlar birbirine güvenmez. Herkes bir birine kuşku ile bakar. Yolda giderken bile 'benim telefonumu dinliyorlar' diye düşünür. Hukuk çalışmaz, hiçbir şey çalışmaz, devlet çöker. Bırakın kardeşim yargı görevini yapsın. Artık ayakkabı kutusu denince insanların aklına hemen başka bir durum geliyor. Bu algılamayı kaldırmak onların elinde. Biz onlar içinde masumiyet karinesinin işlemesini bekliyoruz. O ayakkabı kutuların ne anlam taşıdığını halka anlatmalısınız."

'ANAYASA'YA YEMİN EDENLERİN YARGIYI TANIMAMASI ÇOK ACI'

17 Aralık operasyonu sonrasındaki ikinci dalga operasyonuyla ilgili de konuşan Öztekin, burada Anayasaya aykırı bir davranış olduğunu ifade etti. Öztekin, "O savcı çıkacak bunları anlatacak. O başsavcı çıkacak ikinci dalgada o şahısların niye ifadeye gitmediğini açıklayacak. Fiilen yargı yetkisini tanımamak var. Burada anayasaya aykırı davranmak var. Anayasa'ya yemin edenlerin yargıyı tanımaması ise çok acıdır." dedi. CİHAN

Yorumlar