Eşinin götürdüğü tarihi eserleri 49 yıl sonra Türkiye'ye iade etti

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Kyoko Schmidt, 1965 yılında eşinin Türkiye’den edindiği ve Bodrum’da bir batıktan çıkarıldığı söylenen, iki amforayı Türkiye’ye iade etti.

Google Haberlere Abone ol
Eşinin götürdüğü tarihi eserleri 49 yıl sonra Türkiye'ye iade etti

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Kyoko Schmidt, 1965 yılında eşinin Türkiye’den edindiği ve Bodrum’da bir batıktan çıkarıldığı söylenen, iki amforayı Türkiye’ye iade etti. Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği’ne gelerek eşinin götürdüğü tarihi eserleri yetkililere teslim eden Schmidt, Türkiye'nin tarihi eserlere verdiği önemi gördükten sonra amforalaları teslim etmeye karar verdiğini belirtti. Bakan Ömer Çelik de konuyla ilgili, "Bu coğrafyada yaşamış medeniyetlerin kültürüyle hayat bulmuş eserler yine bu toprakların bir parçası olarak artık daha emin ellerde varlığını sürdürecektir."ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in girişimleri neticesinde Anadolu topraklarından koparılan tarihi eserlerin iadesi konusunda atılan adımlara Amerika Birleşik Devletleri’nden karşılık geldi. Kyoko Schmidt isimli bir vatandaş, eşinin 1965 yılında Türkiye’den götürdüğü Bodrum’daki bir batığa ait iki amforayı iade etti. Şubat ayı sonlarında da Amerikalı Rick O’Ryan, Bakanlık tarafından kaçak eserlerin iadesine ilişkin yürütülen çalışmalardan etkilenerek 1950’li yıllarda babası tarafından ABD’ye götürülen 8'inci yüzyıla ait iki adet amforayı Türkiye’ye iade etmişti.

Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'de yaşamış medeniyetlerin kültür mirasına sahip çıkmakmanın öncelikli görevleri olduğunu belirtti."Bakanlık olarak yurt dışına kaçırılan eserlerimizin izini sürme konusunda son dönemde kararlı adımlar atıyoruz. Attığımız her adım, bu topraklara ait olan eserlerin geri gelmesinde son derece önemli gelişmeleri beraberinde getiriyor." diyen Bakan Çelik, Şubat ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan bir vatandaş'ın 1950’li yıllarda babası tarafından ülkemizden götürülen 8'inci yüzyıla ait iki adet amforayı Türkiye’ye iade ettiğine değindi. Çelik, "Eserlerimizin ait olduğu topraklara dönmesi noktasında yürüttüğümüz kararlı çalışmalardan etkilenen bir Amerikalı vatandaş daha 2 adet amforayı iade etme konusunda bizimle temasta bulundu. Kyoko Schmidt, eşinin 1965 yılında Türkiye’den götürdüğü Bodrum’daki bir batığa ait iki amforayı iade etti. Sayın Shmidt'in göstermiş olduğu hassasiyet bizi son derece memnun etti. Bu coğrafyada yaşamış medeniyetlerin kültürüyle hayat bulmuş eserler yine bu toprakların bir parçası olarak artık daha emin ellerde varlığını sürdürecektir." ifadelerini kullandı.

Gerçekleşen son iade öyküsünde ise Kyoko Schmidt, Washington Büyükelçiliği’ne gelerek eşinin 1965 yılında Türkiye’den edindiği, Bodrum’da bir batıktan çıkarıldığı söylenen, iki amforayı Türkiye’ye iade etmek istediğini söyledi ve eserleri Büyükelçiliğe teslim etti. Kyoko Schmidt, hem tarihi hem de doğal güzellikleri açısından ilgi duyduğu Türkiye ile ilgili turizm-kültürel gelişmeleri yakından takip ettiğini ve yurttaşı O’Ryan ile ilgili haberleri okuduktan sonra elindeki amforalar ile ilgili harekete geçtiğini söyledi. Eserleri teslim alan Büyükelçilik, gerekli incelemelerin yapılması ve işlemlerin başlatılması için durumu Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bildirdi. Bakanlık uzmanlarınca incelenen amforaların orijinal eserler olduğu tespit edildi. Eserlerden birinin M.Ö.5-4.yüzyıllara tarihlenen Mende amforalarına benzediği belirlendi. Amforalar, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edildi.
CİHAN

Yorumlar