ESİDEF, Kırgızistan’a çıkarma yaptı

Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF), inşaat, demir çelik, elektronik, mobilya, gıda, lojistik ve tekstil sektörlerinden üyeleri ile Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e çıkarma yaptı. Kırgızistan Genç İşadamları...

Google Haberlere Abone ol
ESİDEF, Kırgızistan’a çıkarma yaptı

Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF), inşaat, demir çelik, elektronik, mobilya, gıda, lojistik ve tekstil sektörlerinden üyeleri ile Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e çıkarma yaptı. Kırgızistan Genç İşadamları Derneği (JİA) ile koordineli gerçekleşen programa Antalya, Burdur, Denizli, İzmir ve Manisa’dan 19 firma temsilcileri katıldı.

Üç günlük programın ilk günü heyet, Kırgızistan Büyükelçisi Metin Kılıç ile ticaret müşaviri Çağatay Özden’in bilgilendirme toplantısına katıldı. Ardından fabrika ziyaretleri yaptı. Ertesi gün 300 kişinin katıldığı Kırgızistan-Türkiye Ticaret ve Yatırım Forumu ve ikili iş görüşmeleri gerçekleşti. Kırgızistan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Marat Sharshekeev’i, ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara başkanlığındaki bir grup makamında ziyaret ederek görüşme gerçekleştirdi. Son gün Bişkek tarihi yerleri gezerek stres atan iş adamları yurda döndü.

Kırgızistan İzmir Fahri Konsolosu ve ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara, yatırım fonunda yaptığı konuşmada, “Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) üyesi iki işadamları federasyonu Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) olarak 19 kişilik bir heyet ile buradayız. Heyetimizde inşaat, demir çelik, elektronik, mobilya, gıda, lojistik ve tekstil gibi birçok sektörden iş adamı üyemiz bulunmaktadır.” dedi. Çatı kuruluşu TUSKON üyesi işadamları olarak ticaretin olduğu her coğrafyada var olarak ekonomik potansiyellerini daha yukarı seviyelere çıkarmayı amaçladıklarını ifade eden Özkara, şöyle devam etti: “Bu bağlam da bugün burada ata yurdumuzda, siz değerli iş adamları ile olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ilişki sadece ekonomik değil bunun yanında çok eski yıllara dayanan bir dostluk ve kardeşlik ilişkisidir. Türkiye 16 Aralık 1991’de Kırgız Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuştur. 29 Mayıs 1992 tarihinde Ankara da ekonomik ve ticari iş birliğine dair protokol imzalanmış ve ikili ticaret başlamıştır. Türkiye ile Kırgızistan arasındaki dış ticaret bugün 400 milyon dolar seviyelerindedir. Ama bu rakam sizin de takdir edeceğiniz gibi potansiyelin çok altındadır. O yüzden bizler bu geliş gidişlerin artarak devam etmesini ve karşılıklı ikili iş görüşmelerinin ticarete dönüşmesini istiyoruz.”

Heyette yer alan iş adamları arasında Kırgızistan’da 22 yıl önce açılan Sebat Türk Okulları’ndan mezun işadamlarının da olduğunu aktaran Özkara, “Bu işadamları Türk dostu ve Türkiye ile ticaretin artması için çalışan gayretli işadamları. O yüzden bu okulların ülkemiz adına sadece kültür elçiliği değil bunun yanı sıra gittiğimiz her ülkede bize ticareten de çok kapılara açan kurumlar olduğunu göz ardı etmememiz gerekir. Ben programın gerçekleşmesinde emeği geçen başta JİA Derneği olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara tekrar teşekkür ediyor katılımınızdan dolayı sizlere tekrar teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar