ESHOT: Ulaşım daha da iyi olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, “Ulaşım Sisteminin Yeniden Tasarımı” projesinin olumlu etkilerinin görülmeye başladığını bildirdi. Raylı sisteme yönelen yolcu sayısının arttığı, şehiriçi trafikte önemli...

Google Haberlere Abone ol
ESHOT: Ulaşım daha da iyi olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, “Ulaşım Sisteminin Yeniden Tasarımı” projesinin olumlu etkilerinin görülmeye başladığını bildirdi. Raylı sisteme yönelen yolcu sayısının arttığı, şehiriçi trafikte önemli ölçüde rahatlama görüldüğü bildirilen yazılı açıklamada, uyum sürecinin ardından yeni sistemin avantajlarının daha net görüleceğini dile getirildi.

Şehiriçindeki trafik yoğunluğunu azaltmak, duraklarda bekleme süresini kısaltmak ve toplu ulaşımda seçenekleri arttırmak amacıyla bu projenin devreye sokulduğu belirtilen açıklamada, hedeflerin bir bir gerçekleştiği ifade edildi. Dört yıllık akademik çalışma ve akıllı kart biniş verilerinin analiziyle oluşturulan yeni sistemle birlikte ilk günden itibaren şehir merkezindeki önemli arterlerde trafik akışının rahatladığı, Basmane ve Gümrük’te sona eren otobüs hatlarının kaldırılarak ring seferlerinin getirilmesiyle bu bölgede geçmişte yaşanan karmaşanın da sona ermesinin sağlandığı ifade edildi. Uzun hatların hareket saatlerinin sarkması sebebiyle yaşanan belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte duraklarda uzun süreli beklemelerinde sona erdiği kaydedildi.

ESHOT Genel Müdürlüğü olarak tam kadro görev yaptıkları bildirilen açıklamada, aktarma merkezlerinde hazır tutulan otobüslerle her türlü aksamaya da anında müdahale edildiği, buralarda görevli personelin vatandaşları doğru otobüslere yönlendirerek, hat ve güzergâhlardaki değişiklikler hakkında bilgi verdiği kaydedildi. Duraklara, ulaşım araçlarına, aktarma istasyonlarına bilgilendirme afişleri asıldığı ve broşürler dağıtıldığı kaydedilirken ESHOT Halkla İletişim Merkezi’nin 320 0 320 numaralı telefonundan yeni sisteme ilişkin soruların cevaplandığı, ilk gün belli merkezlerde yaşanan yoğunluk ve küçük çaplı karışıklıkların ise vatandaşların yeni sisteme alışması sebebiyle ikinci gün tekrarlanmadığı vurgulandı. ESHOT yetkilileri, sistemin henüz uyum sürecinde olduğunu belirterek, “Toplu ulaşımda alışık oldukları düzenin değişmesi nedeniyle tedirginlik ve rahatsızlık duyan hemşehrilerimiz de birkaç günlük uyum sürecinin ardından, bu sistemin avantajlarını somut olarak görecektir. Elbette bazı noktalarda aksamalar yaşanabilir. Tüm bölgelere ilişkin veri akışlarını detaylarıyla inceliyoruz. Aksaklıkların olduğu yerlerde anında müdahale ediyoruz.” dedi.

Yeni ulaşım sistemiyle birlikte raylı sistem kullanımı daha faal hale getirildi. İZBAN’ın yolcu sayısı, ilk günden yüzde 4 arttı. ESHOT'un yeni düzenlemesiyle hat sayısı 341’den 287’ye, trafikteki otobüs sayısı bin 488’den bin 396’ya düştü. Buna karşılık daha fazla sefer yapılması sağlandı. Günlük servis sayısı, 12 bin 379’dan 13 bin 884’e yükseldi. Eski sistemde 06.00-09.00 saatleri arasında merkeze 89 hatla bin 212 kez sefer yapılıyordu. Bu rakam, gün boyu 4 bin 16’ya ulaşıyordu. Yeni sistemle bir dakikada geçen otobüs sayısı Şair Eşref Bulvarı’nda yüzde 72, Fevzipaşa Bulvarı’nda yüzde 35, Gazi Bulvarı’nda yüzde 56 oranında azaltıldı. CİHAN

Yorumlar