Eshab-ı Kehf'te Hıdrellez coşkusu

Mersin'in Tarsus Belediyesi tarafından düzenlenen ve Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından destek verilen 20. Eshab-ı Kehf’te Hıdrellez Şenlikleri düzenlendi.Tarsusluların yoğun ilgi gösterdiği Eshab-ı Kehf mağarasının bulunduğu tepede...

Google Haberlere Abone ol
Eshab-ı Kehf'te Hıdrellez coşkusu

Mersin'in Tarsus Belediyesi tarafından düzenlenen ve Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından destek verilen 20. Eshab-ı Kehf’te Hıdrellez Şenlikleri düzenlendi.

Tarsusluların yoğun ilgi gösterdiği Eshab-ı Kehf mağarasının bulunduğu tepede yapılan şenliklere Bursa Tarihi Mehter Takımı da renk kattı. Alkışlar arasında tören alanına gelen mehter takımı burada konser verdi. Konser sonunda Tarsus Belediye Başkanı Belediye Başkanı Şevket Can, mehteran takımı üyelerine plaket sundu. Şenliğin açılış konuşmasını yapan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Eshab-ı Kehf’in İslam alemi açısından önemli bir yeri olduğunu belirtti. Başkan Can, "Hıdrellez, Hızır ile İlyas’ın buluştuğu, baharın tüm bereketiyle kendisini gösterdiği, tabiatın canlandığı, her tarafın yemyeşil bir renge büründüğü, doğadaki tüm canlıların hareketlendiği, güneşin kendisini artık daha iyi hissettirdiği, beklentilerin, bolluğun, bereketin arttığı önemli bir gün. Hıdrellez, Türk dünyasının mevsimlik bayramı olarak 'kış mevsiminin bitip, sıcak yaz günlerinin başladığı'nı müjdeliyor. Doğanın canlanmasının habercisi olarak görülen bu günde, Hızır ve İlyas'ın her türlü dileği yerine getireceği inanışı yaygın olarak kabul görülüyor. Ayrıca bugün Anneler Günü. Haklarını hiçbir şekilde ödeyemeyeceğimiz, cennetin dahi ayaklarının altına sıkıştırıldığı o yüce varlıkların özel günü. O elleri, o ayakları öpülesi, haklarını sırtımızda hacca götürsek dahi ödememiz mümkün olmayan anneler dünyanın en güzel varlıklarıdır. Tüm annelerimizin ellerinden öpüyorum. Hayırlı, sağlıklı, uzun ömürler ve mutluluklar diliyorum. Bu etkinlikteki amacımız hem kentimizi hem de Eshab-ı Kehf’i Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaktır." dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus'un 10 bin yıllık tarihi içinde dünya kenti bir yer olduğunu söyledi. Başkan Kocamaz, “Hıdrellez geçmişten buna yana atalarımızdan devraldığımız bereketin, bolluğun adeta tabiattan önümüze fışkırdığı çok önemli bir gün Hıdrellez. Milletimizin bir ananesidir Hıdırellez, milletimiz bir ve beraber kılan ortak bir değerimizdir Hıdrellez. Milletimiz tarihin derinliklerinden bugüne ortak değerleriyle dininle, inancıyla, vatanıyla bayrağıyla bir olmuştur. Allah’ın izniyle bundan sonrada bir olmaya devam edecektir.” şeklinde konuştu.

Tarsus Kaymakamı Hasan Göç ise yaptığı konuşmada, Hıdrellez'i coşkuyla kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Konuşmaların ardından bisiklet, humus, şalgam, cezerye ve baklava yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Türkiye’nin ünlü mevlithanlarından olan Fazlı Çoban, Bilal Demiryürek, Adem Karabey ve Hasan Yeşiller ilahi, mevlit ve Kur'an-ı Kerim okudu. Şenlik, Halil İbrahim sofrası ile Eshab-ı Kehf’teki törenler ile sona erdi. Program sonunda protokol, Anneler Günü dolayısıyla gül dağıttı. CİHAN

Yorumlar