Eşek Sütünün Fiyatı Altınla Yarışıyor

İzmir'in Tire ilçesinde, 3 girişimcinin ortaklaşa kurduğu 'eşek çiftliği' yöredeki eşeklerin fiyatını bir anda dörde beşe katladı.

Google Haberlere Abone ol
Eşek Sütünün Fiyatı Altınla Yarışıyor

İzmir Tire'de kurulan çiftlikte imal edilen merkep sütünün ederi yöredeki eşeklerin fiyatını uçurdu. Kanserden, astım ve bronşite, hatta siroza kadar çok sayıda hastalığa iyi geldiği öne sürülen 'eşek sütü' imal edilen çiftlikte, girişimciler, artan merkep fiyatları nedeni ile çareyi yüzlerce kilometre uzaklıkta bulunan Şanlıurfa'dan dişi ve damızlık merkep getirtmekte buldu.

EŞEK SÜTÜ ALTIN DEĞERİNDE

İstanbullu girişimciler, Recep Temiz, Bülent Akkaniş ve Ferhat - Neşe Karakulak çifti vasıtası ile Tire'nin Çayırlı Mahallesi Karşıyaka mevkiinde kiralanan 24 dönüm arazi üstünde kurulan çiftlikte yekün 8 eşekle başlayan süt üretiminin kısa zamanda arttırılması planlanıyor. Çiftlikte, 2 çocuğu ile müşterek yaşayan Ferhat - Neşe Karakulak çifti, litresi takribî 100 TL'den satılan merkep sütünün altın değerinde olduğunu belirtip, 'Tire'ye yerleşmeden öncelikle İstanbul'da bir merkep çiftliğinde 7 ay çalıştık. Sonra ortaklarımızla bir araya gelerek, Tire'deki çiftliği kurduk. Toplamda 8 bulunan merkep sayımıza kısa zamanda 17 daha eklenecek. Ayrıca 30 merkep de Şanlıurfa'dan gelecek. Tarımda makineleşme arttıkça eşeklerin sayısı da hızla azaldı. Çiftliğimize istediğimiz standartlarda merkep edinebilmek için yöreyi tarıyoruz. Kaliteli bir eşeğin fiyatı 300 liradan başlayıp, 2 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Eşek sütünün ederi tabii şekilde eşeklerin fiyatlarını da artırdı. Toplam 300 merkep kapasiteli tesisimizi eşekler çevreyi keyifsiz etmesin diye köyün dışına kurduk. Biri anırmaya başlarsa, koro şeklinde tümü anırmaya başlıyor. Burada tabii ortamlarında beslenip, baytar kontrolünde bakıldıkları için tümü de fazla fazla mutlu. Sevgiyle yaklaşınca süt verimleri de artıyor' diye konuştu.

SERİ ÜRETİME GEÇECEKLER

Sektörün gelişmeye açık olduğunu anlatım eden Ferhat Karakulak, 'Sabah ve akşam günde 2 kere makinelerle sağılan eşeklerden elde edilen süt, besin laboratuvarında analizlerden geçtikten sonra tek içimlik 250 gramlık cam şişelerde soğuk ortamda saklanıyor. Şimdilik günde sırf 2 litre süt elde ediyoruz. Eşek sayımızın artmasıyla müşterek hızlı üretime geçeceğiz. Birçok hastalığa iyi geldiği bilindiği için merkep sütüne istek fazla fazla fazla. Yeni bir işletme olduğumuz için şimdilik ticaretini yapmıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından şifa edinebilmek amacıyla bize ulaşanlara elimizden geldiğince süt vererek destekçi oluyoruz. Kimse mağdur olmasın diye talepleri sıraya koyuyoruz. Uzak yerlere ise kargo yoluyla ulaşıyoruz' dedi.

PİŞİRİLMEDEN TÜKETİLMELİ

Uzun yıllar şikayetçi bulunduğu kronik astım ve bronşit hastalığını 'eşek sütü' ile kazandığini söz eden Ferhat Karakulak, 'Daha öncelikle hastalığım nedeni ile soluk almakta güçlük çekiyordum. Eşek sütü kullanmaya başladıktan sonra ise ilaçlarımı bıraktım. Artık onlara lazım duymuyorum. Şifa arayanlar, 250 cc'lik tek içimlik şişelerde sabah ve akşam olmak üzere aç karnına günde iki kere çiğ şekilde tüketmeli' diye konuştu. Girişimcilerin kurduğu merkep çiftliğine giderek tetkiklerde bulunan Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu ise Küçük Menderes dalında aynı işletmelerin desteklenerek, sayılarının artarak çoğalması gerektiğini savundu.

KANSER HASTALARININ UMUDU OLDU

Çiftlik şimdiden hastalıklarına şifa arayanların uğrak noktayı biçimine gelmiş. Yaklaşık 1 hafta öncelikle rahim ağzı kanserine yakalandığını doktorundan öğrenen İzmirli Burcu Balcı (37), tıbbi tedavisinin yanı paradigma şifayı merkep sütünde arıyor. Ameliyat olması için kanserli tümörün küçülmesi gerektiğini belirten Balcı, 'Araştırmalarım sonucunda merkep sütünün tümörlere iyi geldiğini duydum. Doktorlarımın gözetiminde tıbbi tedavime devam edeceğim. Ailemle müşterek Tire'ye gelerek, seçenek tedavi şekilde düşündüğüm merkep sütünü denemeye karar verdim. Tatlımsı, hoş tadıyla içimi son derece kolay' dedi.

FAYDALARI

Eşek sütü, içerisindeki protein, kalsiyum ve şeker oranına bakılınca anne sütüne en yakın süttür. Kansere, bronşite, astıma, siroza, kemik erimesine iyi geldiği, antibakteriyel etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirtiliyor. Halen tıp dünyası, kanserli fareler üstünde yaptıkları deneylerle merkep sütünün faydalarını araştırıyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar