"Esed, kolay pasaport uygulamasıyla muhalifleri saf dışı bırakıyor"

Suriye Arap Cumhuriyeti Ulusal Koalisyonu yöneticilerinden Yaser Zakri, pasaport alımını kolaylaştıran Esed rejiminin, yurt dışına gidenler sayesinde rahat bir nefes almayı planladığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
"Esed, kolay pasaport uygulamasıyla muhalifleri saf dışı bırakıyor"

Suriye Arap Cumhuriyeti Ulusal Koalisyonu yöneticilerinden Yaser Zakri, pasaport alımını kolaylaştıran Esed rejiminin, yurt dışına gidenler sayesinde rahat bir nefes almayı planladığını söyledi.

Zakri, "Pasaport sıkıntısı vardı fakat şu an kim müracaat ederse etsin kolaylıkla verilmeye başlanmış. Çünkü böylece herkesin yurt dışına çıkmasını sağlıyor. Rahatlamak için bir adım. Muhalefeti yurt dışına çıkarmak istiyor. Ortaya da yeni bir kimlik meselesi çıkarıyor. Artık Suriyelilere yeni bir kimlik çıkaracak. Yeni kimlik için kim müracaat edebilir? Sadece kendi çevresindekiler. Bu kimlik olayı ile Suriye'nin yarısıyla kopacak. Henüz başlatmamış ancak projesini hazırlıyorlar. Bu proje başlar başlamaz, muhalif olan tüm Suriyelilere bu kimliği vermeyecek. Hepsi de dışarıda mülteci kalacak. Bunun zararını da komşu ülkeler görecek." şeklinde konuştu.

"İRAN, KILICINI MÜSLÜMANLARA YÖNLENDİREN BİR ÜLKE"

Zakri, Esed'e her türlü desteği veren İran'a tepkili. İran için 'Müslüman bir ülke değil' tanımlamasını yapan Yaser Zakri, şunları söyledi: "İran olaya mezhepçi bakıyor. Ama bu mezhepçilik değil, İslamsızlıktan geliyor. Bunun adı İslam değil. Zaten İran'ın 30 senedir iddia ettiği Batı düşmanlığı olgusunun da içinin boş olduğunu gördük. Gerçek düşmanlıkları sadece Müslümanlara yönelik. İran İslamiyet iddia edip kılıcını Müslümanlara yönlendiren bir ülke. İslamiyet için mücadelesi nerede? Sünni Müslümanları öldürmekle mi oluyor bu mücadele? Geçmişte Osmanlı'yı da Cenevre'ye yaklaşmışken arkasından vuran İran değil miydi? Şimdi yine aynı rolü oynuyor. Değişen bir şey yok. Sadece kendi mezheplerini yayma peşindeler. Dünyadaki büyük güçlerin de yardımıyla oluyor bu. Irak'ta gördük. Nükleer silah olmadığı halde Irak Maliki'ye teslim edildi. Maliki kimin adamı? İran gerçek yüzüyle Suriye'de ortaya çıktı. IŞİD de İran'ın programı dâhilinde hareket ediyor. Müslümanların bilinçlendirilmesi lazım."

IŞİD, ESED TARAFINDAN PİYASAYA SÜRÜLDÜ

IŞİD'in, Suriye'de Esed rejimi tarafından piyasaya sürüldüğünü aktaran Zakri, bu konuda Irak'ın desteğinin alındığını kaydetti. IŞİD'in, rejimin ikinci yüzü olduğunu savunan Zakri, "Yaptıkları katliamın tüm maksadı muhalefeti kötülemek ve karalamak. Şu anda Irak kapıları elinde. Türkiye kapıları kaldı. Şimdi de buraları almaya çalışıyorlar. Eğer Esed rejimi böylece ayakta durursa bölgeye ne kadar zarar vereceği o zaman belli olacak. Kendi halkını varillerle, füzelele öldürerek savaş sürdüren bir adamın komşu ülkelerine karşı nasıl tavır alacağı gayet açık." değerlendirmesini yaptı.

'KARŞINIZDA ESED ORDUSU VAR' DİYEREK KANDIRIYORLAR

IŞİD'in bünyesinde savaşanların kandırıldığını vurgulayan Yaser Zakri, şöyle devam etti: "Ele geçirilen esirlerle ilgili araştırma yaptığımızda kandırıldıklarını görüyoruz. 'Karşınızda Esed ordusu var' denilerek kandırılmışlar. Ölüme kadar savaşıyorlar. Sonra da karşılarındakinin Müslüman olduklarını görüyor ve şok oluyorlar. Bunun yanında pasaport ve kimliklerine el konuluyor. Kısa zaman içerisinde yanında savaştıkları insanların namaz kılmadıklarını görüyorlar. Aldatıldıklarını anlıyorlar. Geri dönmek zorunda kaldıklarında ise pasaport ve kimliklerine el konulduğu için bir çıkmazın içerisine giriyorlar."

Suriye'de Kürtlerin bazı bölgelerde demokratik özerklik ilan etmesini değerlendiren Zakri, "Örgüt, Kürtlerin yüzde 10'unu bile temsil etmiyor. 7-8 Kürt partisi bizimle beraber ve açıkça destekliyorlar. Onlar da bu ilana karşılar. Suriye'deki Kürtler ve Kürt partileri ana parçadan kopmak istemiyorlar. Bu yapılan ilanların, yaşama fırsatı yok." dedi.


CİHAN

Yorumlar