'Eş başkanlık' Belediye Meclisi'nden geçerek resmileşti

Mardin Büyükşehir Belediyesi, 'Eş Başkanların Çalışma Yönetmenliği'ni BDP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla meclisten geçirerek, eş başkanlık sistemini resmileştirdi. Mardin Büyükşehir Belediyesi, olağanüstü meclis toplantısı...

Google Haberlere Abone ol
'Eş başkanlık' Belediye Meclisi'nden geçerek resmileşti

Mardin Büyükşehir Belediyesi, 'Eş Başkanların Çalışma Yönetmenliği'ni BDP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla meclisten geçirerek, eş başkanlık sistemini resmileştirdi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi, olağanüstü meclis toplantısı gerçekleştirdi. Belediye'nin meclis toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, Mardin ilçe belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri katıldı. “Belediye eş başkanları çalışma yönetmenliği” maddesiyle toplanan Büyük şehir Belediye meclisi, eş başkanlık yönetmenliğinin maddelerini tek tek okudu. Yönetmenliğin okunmasından sonra AKP’li üyeler, söz hakkı istedi. AK Parti Meclis Grubu Başkanı ve Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir, eş başkanlık sistemine ilişkin söz alarak, eş başkanlığın kendileri açısından bir lüks olduğunu savunarak, eş Avrupa Yerel Yönetimler konusunda aynı düzeyde olmadıklarından dolayı uygulamada da sıkıntıların baş göstereceğini önü sürdü. Demir, eş başkanlığın yetki karmaşasına da sebebiyet verebileceğini iddia ederek, AKP grubu olarak eş başkanlığa ret oyu vereceklerini söyledi.

"HALKIMIZDAN EŞ BAŞKANLIK ONAYINI ALDIK"

BDP Meclis Grubu Sözcüsü üyesi Hafize Aymelek de söz alarak, eş başkanlık sisteminin partilerinin tüzüğünde yer aldığını ve yerel yönetimlerde de böyle bir karara varıldığını söyleyerek, yerel seçimler öncesinde eş başkanlık sistemiyle seçime girdiklerini ifade etti. Aymelek, eş başkanlığı yaşamın her alanında uygulamaya koyduklarını da dile getirerek, “Eş başkanlık bizim için bir ihtiyaçtır. Yaşamın her alanında eş başkanlık sistemini uygulayacağız. Biz eş başkanlık konusunda halkımızdan onay alarak seçime girdik. BDP’li üyeler olarak eş başkanlığa evet oyu vereceğiz.” dedi.

Partilerin grupları adına yapılan konuşmalardan sonra eş başkan Akyol, eş başkanlık sistemini oylamaya sundu. Yapılan oylamada 33 kabul ve 11 ret oyu verilirken, AKP’li 2 üye ise çekimser kaldı. Oylama sonucunda, Mardin Büyük şehir Belediyesinde eş başkanlık sistemi meclisten geçerek, resmiyet kazanmış oldu. Buna göre, Februniye Akyol ve Ahmet Türk’ün eş başkanlığı da resmileşmiş oldu. Öte yandan, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk’ün il dışında olması nedeniyle toplantıya katılmadığı belirtildi.

CİHAN

Yorumlar