Erzurum'da bir köy, Afrika Hastalığı'na karşı karantinaya alındı

Erzurum'un Aziziye ilçesine bağlı Ala köyünde Afrika Hastalığı, 'Sığırların Nodüler Ekzantemi' sonucu 5 büyükbaş hayvan ilçe tarım müdürlüğü ekiplerince itlaf edilirken, köy karantinaya alındı. Sinek ve sivrisinek ısırmasıyla...

Google Haberlere Abone ol
Erzurum'da bir köy, Afrika Hastalığı'na karşı karantinaya alındı

Erzurum'un Aziziye ilçesine bağlı Ala köyünde Afrika Hastalığı, 'Sığırların Nodüler Ekzantemi' sonucu 5 büyükbaş hayvan ilçe tarım müdürlüğü ekiplerince itlaf edilirken, köy karantinaya alındı.

Sinek ve sivrisinek ısırmasıyla bulaşan, kesin tedavisi olmayan ve öldürücü olan Afrika Hastalığı ilk kez Erzurum'da görüldü. Genel'de Akdeniz bölgesinde rastlanan Afrika Hastalığı'nın Adana'dan Erzurum'a gönderilen hayvan yemine karışan sinek ölülerinden bulaştığı tahmin ediliyor. Hastalık sonucu Alaca, İlçe tarım müdürlüğü tarafından karantinaya alındı. İlçedeki büyükbaş hayvanların tamamı aşılandı, hayvan barınakları dezenfekte edildi. Aziziye Belediyesi ise sinek ve sivrisinek mücadelesi kapsamında köydeki çöplükleri ve sineklerin yaşam alanlarında ilaçlama gerçekleştirdi.

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, bildirimi zorunlu hastalıklar arasında yer alan Afrika Hastalığı'nın bulaşıcı ve hayvanlarda öldürücü olduğunu ifade ettiler. Söz konusu hastalıkla ilgili olarak Alaca köyü ile çevre köyler ile bağlı mera ve sulak alanlarda aşılama, dezenfeksiyon çalışmalarının başlatıldığına değinen aynı yetkililer,"Erzurum'a bugüne kadar görülmeyen bir hastalık. Hastalığın bildirilmesi üzerine gereken karantina çalışmaları ile tedavi ve dezenfekte çalışmalarını belediye ile birlikte başlattık. Köyde üç vatandaşa ait toplam 5 büyük baş hayvan veteriner hekimlerimizin nezaretinde itlaf edildi.İtlaf edilen hayvanların tazminatları da sahiplerine ödenecek. Bu hastalık genelde hayvanların deri altlarında ve etlerinde yumrular ve yaralar ile kendini gösteriyor." dedi.

Alaca Muhtarı Haydar Kavurmacı, iki büyükbaş hayvanın Afrika hastalığı sonucu itlaf edildiğini dile getirdi. Kavurmacı, aynı köyden 2 vatandaşa ait 3 büyükbaş hayvanın da aynı hastalıktan itlaf edildiğini kaydetti.Köylerindeki karantinanın devam ettiğine değinen Kavurmacı, "Köyümüze bu hastalık nereden ve nasıl geldi tam olarak bilmiyoruz. Yetkililer sinek ve sivrisinekten bu hastalığın hayvanlarımıza geçtiğini söylediler. Hastalıklı hayvanlarımız itlaf edildi. Diğer hayvanlar ise aşılandı. Devlet itlaf ettiği hayvanlarımızın yarı ücretini ödüyor, mağduruz." diye konuştu.

AFRİKA HASTALIĞI NEDİR?

Asıl adı "Sığırların Nodüler Ekzantemi" dir. İngilizce olarak "Lumpy Skin Disease" diye bilinir ve dünyadaki yaygın bilinirliği bu isimle olur. Ülkemizde "ihbarı mecburi hastalıklar" listesinde yer alır. Hastalık İngilizcesinden tam tercüme ile yumrulu deri hastalığıdır. Etkeni koyun-keçi çiçek virüsü ile aynı gruptan bir virüstür. Virus ailesi Capripoxvirus olarak bilinir. İlk olarak 1929'da Afrika'nın güney ülkelerinde çıkan Lumpy Skin Disease daha sonra Mısır ve İsrail'de de salgınlar yapmıştır. Lumpy Skin Disease (LSD) deri üzerinde şişliklerle görülür. Aynı şişlikler iç organlarda da oluşur. Sütün birdenbire azalması, şiddetli düşkünlük hali, gebelerde yavru atma, hızla zayıflama, topallık ile kendini gösterir. Hastalık sokucu sineklerle bulaştırılır. Doğrudan temas da bulaşma yoludur. Ağız ve burundan gelen akıntılarla veya süt ile temas bulaşma kaynağı olabilirse de hastalığın sokucu, kan emici sineklerle bulaşması başlıca yayılma yoludur. Hastalığın kesin tedavisi yoktur. CİHAN

Yorumlar