Erzurum Kampüs Hastanesi ihalesine itiraz

Erzurum’da ‘Sağlık Kampüsü’ inşaatı ihalesinin ikinci kez iptal edilmesinin ardından, ihaleye giren ve ikinci en düşük teklifi veren Limak-Haşemoğlu inşaat grubu, ihalenin kendilerine verilmesi için yargıya başvurdu.Sağlık Bakanlığı,...

Google Haberlere Abone ol
Erzurum Kampüs Hastanesi ihalesine itiraz

Erzurum’da ‘Sağlık Kampüsü’ inşaatı ihalesinin ikinci kez iptal edilmesinin ardından, ihaleye giren ve ikinci en düşük teklifi veren Limak-Haşemoğlu inşaat grubu, ihalenin kendilerine verilmesi için yargıya başvurdu.

Sağlık Bakanlığı, Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Demircioğlu'nun görevden alınmasına neden olan Erzurum Kampüs Hastanesi ihalesinde yeni gelişme yaşandı. Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde 57 hastahane inşaatını ekonomik nedenlerle durdurmasına karşın, Erzurum Kampüs Hastahanesi'ni iptal dışında tuttu. Ancak, önceki ay yapılan ihalenin iptal edilmesinin ardından Sağlık Bakanlığı, yeni bir ihale için hazırlık başlattı. 294 milyon lira bedelle birinci ihaleyi kazanan Nas-Ermit İnşaat firmasına, Bakanlık ihaleyi vermemişti. Aynı ihalede ikinci en düşük teklifi 344 milyon 550 bin lira ile sunan Limak-Haşemoğlu İnşaat ortaklığı, iptal edilen ihalenin kanunen en düşük teklifi veren ikinci firma oldukları için kendilerine verilmesi için Sağlık Bakanlığı aleyhinde dava açtı. Firma yetkilileri, ihalenin kendilerine verilmesi için hukuki süreç başlattıklarını ve başka açıklama yapmayacaklarını dile getirdiler.

Tamamlandığında, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük hastanesi olması planlanan Erzurum Sağlık Kampüsü’nün yeniden ihale edilmesi halinde, en erken eylül döneminde temel kazı çalışması yarıda kalan inşaata kazma yeniden vurulmuş olacak. Uzmanlar, bunun da Erzurum’un sahip olduğu iklim nedeniyle kısa süreli inşaat sürecine yetiştirilmesinin mümkün olmadığı görüşünde. Aynı uzmanlar, Limak-Haşemoğlu İnşaat’ın iptal kararı hukuki sürecinin ise Kamu İhale Kurumu (KİK) ve mahkeme kararıyla 2 yılı bulacağını ifade ettiler.

SÜREÇ NASIL BAŞLAMIŞTI?

Sağlık Bakanlığı’nın, 29 ille birlikte Erzurum’da temelini attığı 950 yataklı kampüs hastane projesinin geçen yıl temeli atılarak inşasına başlandı. Birinci etabı 150 Yataklı Kadın Doğum, 150 Yataklı Çocuk Hastalıkları, 100 Yataklı Onkoloji, 150 Yataklı Göğüs Hastalıkları, 150 Yataklı Kalp ve Damar Cerrahi Hastanelerini kapsayan projenin temelleri bölgede meydana gelebilecek depremlerden etkilenmemesi için izolatörle kaplandı. Toplam bin 248 adet izolatör kullanılan hastanenin ikinci etabında 150 Yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve 100 Yataklı Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastaneleri yer alıyordu. Tamamlandığında, Türkiye’nin en büyük ve modern sağlık kampüslerinden biri olacak hastane projesinde ilk büyük sıkıntı geçtiğimiz yıl yaşandı. Varyap-Uzunlar Konsorsiyumu'nun Aralık 2011’de temel çalışmasına başladıkları hastane projesi, geçen yıl firmaların mali problemleri sebebiyle durdurulmuştu. Geçen Mart'ta ise ihaleyi Nas-Ermit İnşaat ortaklığı kazanmış, ancak makul bir gerekçe gösterilmeden bu ihale bakanlık tarafından iptal edilmişti.

CİHAN

Yorumlar