Erzurum göçüyor, ekonomisi dibe vuruyor

Erzurum'un son 34 yılda hızla göç verdiği ve gelecek yıllarda da bu hızın artarak devam edeceği bildirildi. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) meclis üyesi inşaat mühendisi Alparslan Dumlu, Türkkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini...

Google Haberlere Abone ol
Erzurum göçüyor, ekonomisi dibe vuruyor

Erzurum'un son 34 yılda hızla göç verdiği ve gelecek yıllarda da bu hızın artarak devam edeceği bildirildi. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) meclis üyesi inşaat mühendisi Alparslan Dumlu, Türkkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini kullanarak, Erzurum'un göç haritasını çıkardı. Dumlu, 1980'den sonra Erzurum'un sosyo-ekonomik nedenlerle hızla göç verdiğini belirledi.

Raporda, nitelikli göç veren Erzurum'un çevre illerden niteliksiz göç aldığı da ifade edildi. 1980 yılında ülkenin nüfus büyüklüğü bakımından ülkenin 14'üncü büyük ili olan Erzurum nüfusunun 671 bin 718 olduğu belirtilen raporda, söz konusu göçün yaşanmaması halinde şehrin bugünkü nüfusunun 1 milyon 350 bine ulaşması gerektiği kaydedildi.

Raporda, şehrin, sosyo-ekonomik durumunda sürekli gerileme yaşamasının nüfusa olumsuz etki yaptığının ve bunun da göçü tetiklediğine değinildi. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın gerçekleştirildiği 2011'de yapılan yatırımlar ile şehirde göçün duracağı ve tersine göçün başlanacağı beklentisinin ise boşa çıktığına vurgu yapıldı. Önlem alınmaması halinde Erzurum'un 2013'e kadar göç verme konusunda üst sıralarda yer alacağına vurgu yapıldı. Erzurum'un 2012-2013 net göç hızının binde 21,4 olduğuna işaret edilen raporda, bu yıllar içerisinde şehrin çevre illerden 23 bin 398 göç aldığının, buna karşılık 39 bin 997 kişi Erzurum'dan göç etti.

Alparslan Dumlu, şehrin, nüfus artış oranında ülke ortalamasının oldukça altında olduğuna dikkat çekti. Buna göre, Şanlıurfa'da geçen yıl nüfus artış oranı binde 0,29, Kayseri'de binde 0,15, Erzincan'da binde 0,09 olurken Erzurum'da bu rakam binde 0,02 olarak gerçekleşti.

Dumlu, Erzurum'un verdiği yüksek orandaki göç oranının, şehirde kalanların kalma yönündeki beklentilerini her geçen gün azalttığını dile getirdi.

Beklentilerin azalmasıyla ilde yatırım yapma eğiliminin azaldığına da dikkat çeken Dumlu, "2012 yılında satılan konut sayısı 2008'de satılan konut sayısından daha az. 2008-2012 yılları arasında ülkede konut satışlarının düştüğü 5 ilden birisi maalesef Erzurumdur. Aynı şekilde ticaret ve sanayi yatırımlarında da değer kaybı yaşanacağı düşüncesi, yatırım yapması muhtemel muhtemel kişileri engellemektedir. Göç hızını etkileyen tüm bu unsurların sebebi ve sonucu kişi başına düşen yıllık gelirin düşüklüğüdür. Ülkemizde kişi başına düşen yıllık gelir ortalaması 15 bin 137 dolar olmasına rağmen bu rakam Erzurum'da 7 bin 255 dolar olup, ülke sıralamasında 69. sıralamada yer almaktadır. Bu da yine Erzurum'un ülkenin en fakir illerinden birisi olduğunu göstermektedir." dedi.

CİHAN

Yorumlar