Erzurum çiftçisi tohum kaplamayla ürününü güvenceye alacak

Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler Birliği (DATÜB) Başkanı Nazmi Ilıcalı, birlik üyesi organik tarım yapan çiftçilere ücretsiz deneme amaçlı tohum kaplama sıvısı dağıtılacağını açıkladı. Ege ve Akdeniz bölgesindeki çiftçilerin...

Google Haberlere Abone ol
Erzurum çiftçisi tohum kaplamayla ürününü güvenceye alacak

Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler Birliği (DATÜB) Başkanı Nazmi Ilıcalı, birlik üyesi organik tarım yapan çiftçilere ücretsiz deneme amaçlı tohum kaplama sıvısı dağıtılacağını açıkladı.

Ege ve Akdeniz bölgesindeki çiftçilerin ürün verim ve kalitesini artırmak için kullandığı tohum kaplama Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum'da kullanılacak. Tohumun don ve haşerelere karşı 2 yıl süreyle koruyan vitaminlerle güçlendirilmiş sıvı hasat döneminde çiftçilere ücretsiz dağtılacak. Yeditepe Üniversitesi biyoloji laboratuvarlarında geliştirilen tohum koruma sıvısının verimlilik ve kaliteyi artırdığına işaret eden DATÜB Başkanı Ilıcalı,"Bölge çiftçisi asırlardır geleneksel yöntemlerle tohumluk ürününü koruyor. Akdeniz ve Ege'deki çiftçilerin yıllardın kullandığı ve olumlu sonuç aldığı tohum koruma sıvısını biz de ilk köz bölgemizde kullanacağız:" dedi.

Ilıcalı, tohum koruma sıvısının sayılamayacak kadar faydasının bulunduğunu da dikkat çekerek,"Çiftçi hasat zamanında ürününü alıyor. Bir kısmını da tohumluk olarak saklıyordu. Bu saklama sırasında tohuma fare ve böcek musallat olabiliyordu. Tohum koruma sıvısıyla tohuma fare, böcek yaklaşamayacak.Tohum tarlaya serpildiğinde don, rüzgar, böcek gibi olumsuzluklara karyı 2 yıl mukavemet sağlayacak. Tohum çimlenme ortamını bulduğunda filizlenecek.Bu da çiftçinin don gibi olumsuzluklardan etkilenmesini önleyecek. Ürününden verim elde ederek, emeği boşa çıkmayacak." diye konuştu.

Birlik üyesi çiftçilere hasat dönemi sonuna doğru Yeditepe Üniversitesi öğretim üyelerinin uygulamalı tohum kaplama eğitimi vereceğine de işaret eden DATÜP Başkanı,"Çiftçi duyduğuna değil, gördüğüne inanır. Tohum koruma sıvısının sonuçlarını tarlasındaki üründe gören çiftçi bu konuda bir bilince sahip olacak. Bu sayede çiftçi tarlasındaki buğdayından, arpasından yüksek verim alarak hem kendi hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış olacak." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar