Erzincan'da kuraklık kapıda

Erzincan'da bulunan sulama birlikleri su azlığından dolayı bölgelerinde bulunan çiftçilere yeterli miktarda su sağlayamadıkları için endişeli. Erzincan Sağ Sahil Altınada Sulama Birliği, Akbulut Sulama Birliği ve Erzincan Sol Sahil Sulama...

Google Haberlere Abone ol
Erzincan'da kuraklık kapıda

Erzincan'da bulunan sulama birlikleri su azlığından dolayı bölgelerinde bulunan çiftçilere yeterli miktarda su sağlayamadıkları için endişeli. Erzincan Sağ Sahil Altınada Sulama Birliği, Akbulut Sulama Birliği ve Erzincan Sol Sahil Sulama Birliği alanında olan yaklaşık 136 bin dönüm arazi kuraklıkla karşı karşıya. Sulama birliklerine büyük ölçüde su sağlayan Mertekli Regülatörü'nde ise durum endişe verici boyutta. Sulama birliklerinin su ihtiyacını karşılayan regülatörde neredeyse su kalmamış durumda. Önceden su ile dolu olan alanda şimdi adacıklar oluşmaya başlamış.

Su azlığından dolayı sıkıntı çektiklerini belirten çiftçiler ve sulama birliği yetkilileri buna bir çare bulunmasını istedi. Bölgede yaklaşık 50 dönüm araziye sahip olan Zahit Güven, "Pişkidağ köyünde çiftçilikle uğraşıyorum. Bu bölgede 50 dönüm arazim var. Karasu'da su azaldığından dolayı arazilerimiz kurumakta. Su yeterli gelmiyor ve araziler kuruyor. Ne olacak bilmiyoruz." dedi. Akbulut Sulama Birliği Başkanı Zeki Tanrıverdi, böyle bir durum ile yıllardır karşılaşmadıklarını belirtrek, şunlarısöyledi: "Şimdi buradaki durum yıllardır hiç karşılaşmadığımız bir durumdur. Şuanda bizim bütün tapanlarımız kapalı suyu p1 ve p2 pompasına vermiş bulunmaktayız. Kaldı ki kanala giden suyumuz tam değil sadece 4/1 su var. Bu suyun bu durum karşısında gerek Akbulut Sulama Birliğine gerekse bir kısmının Altınada Sulama Birliğine verilmesi hiç mümkün değildir. Zaten bu durumda o pompalarımızın çalışması enerjinin 4/1’ini karşılamaz. Şu anda buradan 20-30 tersiyer suyun gitmesi gerekirken şu anda mevcut 7-8 tersiyer suya düşmüş durumdadır. Bize bağlı 80 bin dönüm arazi var. Bu durumda bu arazilerin sulanması mümkün değildir. Suların bu kadar azalmasının nedeni; bu sene kar da yağmadı yağmur da yağmadı. Derelerde gelen sular kesilmiş vaziyettedir. Hatta Erzincan’ın köylerinin yüzde 70’i şu anda içme sularını bile yan derelerden takviye ederek kullanmaktalar."

Altınada Sulama Birliği Başkanı Hasan Polat, ilerleyen aylarda suyun azalmasından dolayı sulama yapamayacaklarını söyledi. Polat, şöyle konuştu: "2004 yılından beri sulama birliği başkanlığı yapıyorum. İlk defa suyun bu kadar azaldığını gördüm. Haziran ayında böyle bir azalma olduysa temmuz ayında, ağustos ayında sulama yapmamız mümkün değildir. Yalnız burada en çok Akbulut Sulama Birliği etkilenecektir. Bizim aşağıda da sulama yerimiz var. Oradan da biz su alıyoruz. Bizim sadece buradan aldığımız yüzde 30’dur. Şu durumda biz yüzde 30 değil yüzde 10 dahi alamıyoruz. 36 bin dönüm arazimiz var. 27-28 bin dönümü şu an için sulama yapabiliyor."

Erzincan Sol Sahil Sulama Birliği Müdürü Sami Öztürk de arazilerinin kuraklıkla karşı karşıya kaldığını belirterek, “Erzincan Sol Sahil sulama Birliği olarak bizim de büyük sıkıntılarımız var. Fırat Nehri'nden yeterli miktarda su alamıyoruz. Konakbaşı ve Girlevik kanalından gelen suyumuz yüzde 60 oranında düşük olduğundan şu an 20 bin dönüm arazimiz kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Yetkililerden bu iş için çözüm önerisi bekliyoruz." dedi. CİHAN

Yorumlar