Erzincan'da bağda entegre mücadele eğitimi veriliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından, bitki sağlığı uygulama programları çerçevesinde ülke genelinde 16 üründe entegre mücadele eğitimleri kapsamında bağda entegre mücadele eğitimi Erzincan da veriliyor.

Google Haberlere Abone ol
Erzincan'da bağda entegre mücadele eğitimi veriliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından, bitki sağlığı uygulama programları çerçevesinde ülke genelinde 16 üründe entegre mücadele eğitimleri kapsamında bağda entegre mücadele eğitimi Erzincan da veriliyor. Beş günlük eğitimin son iki gününde kursiyerler, arazide uygulama yaptı.

Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Bahçeliköy Araştırma Uygulama sahasında, 17 ilden gelen 20 ziraat mühendisine, görevli uzmanlar tarafından bağ budaması anlatıldı. Eğitimlerle ilgili açıklama yapan İstasyon Müdürü Birol Karadoğan, "Ülke genelinde 16 üründe entegre mücadele eğitimleri verilmekte. Bunlardan bir tanesi olan bağda entegre mücadele eğitimi de kurumumuz uzmanları tarafından verilmekte. Bu iki aşamalı olarak yapılmakta. İki hafta sürecek iki aşamanın sonunda arkadaşlarımızı sınav yapacağız. Sınavı kazananlara sertifikalarını vereceğiz. Bu eğitimler süresince biz teorik eğitimleri veriyoruz ama asıl önemli olan pratik eğitimlerdir. İlk üç gün arkadaşlarımıza teorik eğitimlerini verdik, şimdi de arazi şartlarında pratik eğitimlerini veriyoruz." dedi. Eğitimler kapsamında yapılacak arazi uygulamalarında ana hastalık ve zararlıları teşhis, mücadele ve takibini yaparak entegre mücadele çerçevesinde reçetelendirme, potansiyel hastalık ve zararlıların teşhisi ve mücadelesi, bu hastalıkların laboratuvar sürecini takip, örneklerini hijyen şartlarına bağlı olarak getirme, yetiştirme tekniklerindeki yenilikler, teorik ve pratik problemler, zararlıların risk analizi raporlaması gösterilecek.

Bağda entegre mücadele eğitimi alan Amasya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde ziraat mühendisi olan Filiz Nas ise şunları söyledi: “Üç gün teorik olarak eğitim aldık, iki gün de arazileri gezerek pratik eğitim alıyoruz. Hem hastalık ve zararlılar üzerine hem de budama ve bakım işlemleri üzerine eğitim aldık. Bölüm olarak bitki koruma mezunuyum. Hastalık ve zararlıları konusunda yardımcı olmaya çalışacağım. Budama eğitimi de çok faydalı oldu. Bulunduğum bölgedeki vatandaşlara bu konuda da yardımcı olacağım. Taşova buraya göre biraz daha yeni, son 10 yıl içerisinde bağcılık yapmaya başladı. Oraya gittiğim zaman daha verimli olacağıma inanıyorum.”

Kırıkkale’nin Delice ilçesinden gelen Şenol Erkol da, “Üzüm bağlarının yoğun olduğu bir yerden geliyorum. Bağ alanlarında uygulamalı olarak budama görüyoruz. Buradaki bağlarda 1,5-2 ton verim alma durumu var. Bizdeki rakamlar 650 ile 850 kg. arasında olduğu için buradaki kalite standartlarını gördük ve yöremizde uygulamaya çalışacağız. Daha sonra da gelip hastalık ve zararlılar kısmıyla bağ entegre eğitiminin ikinci bölümünü alıp eğitimi tamamlamış olacağız.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar