Erzincan Üniversitesi'nde Abay Kazak Dil ve Kültür Merkezi açıldı

Erzincan Üniversitesi ile Kazakistan Abay Milli Pedagoji Üniversitesi arasında yapılan protokol gereği, Erzincan Üniversitesi'nde Abay Kazak Dil ve Kültür Merkezi'nin açılışı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Erzincan Üniversitesi'nde Abay Kazak Dil ve Kültür Merkezi açıldı

Erzincan Üniversitesi ile Kazakistan Abay Milli Pedagoji Üniversitesi arasında yapılan protokol gereği, Erzincan Üniversitesi'nde Abay Kazak Dil ve Kültür Merkezi'nin açılışı yapıldı. Dostluk, kardeşlik, birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği açılışta, her iki üniversite arasında, eğitimi, bilim, kültür ve sosyal faaliyetlerin yürütüleceği açıklandı.

Yaklaşık 2 ay önce Kazakistan Abay Milli Pedagoji Üniversitesi'nde açılışı yapılan Erzincan Üniversitesi Dil ve Kültür Merkezinin ardından, Erzincan Üniversitesi'nin katkılarıyla Abay Kazak Dil ve Kültür Merkezi'nin açılışı yapıldı. Erzincan Üniversitesi'nde yapılan açılışa Vali Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Abay Milli Pedagoji Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Gabit Kenzebayev, Türk ve Kazak öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Erzincan Belediyesi Mehteran ekibi tarafından gerçekleştirilen karşılama töreninin ardından, kültür merkezinin açılışına geçildi. Her iki ülke milli marşlarının okunduğu programda, Abay Milli Pedagoji ve Erzincan Üniversitesi'nin tanıtan sinevizyon gösterimi izlettirildi.

Kazakistan Abay Milli Pedagoji Üniversitesi ile Erzincan Üniversitesi arasında yürütülen işbirliği çalışmaları hakkında bilgi veren Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, “Üniversitemizle, Abay Kazak Üniversitesi arasında imzaladığımız eğitim anlaşması gereğince, Mevlana Programı başta olmak üzere iki yıldır öğrenci hareketliliğini gerçekleştirmekteyiz. Yaklaşık iki ay önce de bu çerçevede Kazakistan Abay Üniversitesi'nde, üniversitemizin Dil Kültür Merkezini açmış bulunmaktayız. Bu kültür alış verişi çerçevesinde kökü bir, sınırları ayrı olan bir milletin köklerinden bugüne taşıdığı kültür mirasımızı bugünün gençlerine karşılıklı olarak aktarmaya çalışacağız. Bu şekilde birbirimizi daha iyi anlamaya, tanımaya, birbirimize daha fazla destek olmaya çalışacağız.” şeklinde konuştu.

Abay Kazak Dil ve Kültür Merkezi açılışında konuşan Kazakistan Abay Milli Pedagoji Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Gabit Kenzebayev; “85 yıllık tarihiyle Kazakistan’ın en köklü üniversitesi olan Abay Kazak Milli Pedogoji Üniversitesi, Türkiye’den başka 35 ülkede, 178 üniversite ile işbirliği yapmaktadır. Erzincan Üniversitesiyle 2011 yılında kurduğumuz ilişkide bu amacın açık bir göstergesidir. 2013 yılında iki üniversite arasında imzalanan Mevlana Protokolü beraberindeki öğrenci ve öğretim elamanları değişim süreci güçlenerek devam ettiğine işarettir.” dedi.

Kazakistan ile Türkiye arasında gün geçtikte her alanda ilişkilerin artığını söyleyen Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir; “Türkiye ve Kazakistan köklü bir geçmişin evlatlarıdır. Dilimiz yakın, dileğimiz bir, kaderimiz benzer, tarihimiz ortaktır. İki üniversite arasında başlanan bu ilişkiyi son derece önemsiyor, açılışını yapacağımız Kültür Merkezinin de iki üniversite arasındaki, iki ülke arasındaki kültür ve eğitim alanın da önemli katkı sunacağına yürekten inanıyorum.” açıklamasında bulundu.

Erzincan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Müzik Eğitimi Bölümü öğrencileri tarafından verilen mini konserin ardından, halk oyunları gösterisi sergilendi.

Abay Kazak Dil ve Kültür Merkezinin açılışını Vali Abdurrahman Akdemir, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu ve Abay Milli Pedagoji Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Gabit Kenzebayev Kazakistan geleneklerine göre yaptı. Kültür merkezinden içeriye giren davetlilere şekerler atılırken, kültür merkezinin içerisinde Kazakistan Milli Şairi Abay’ın büstünün açılışını yapıldı.

Açılışın ardından, davetlilere kımız ve deve sütü başta olmak üzere Kazak yemekleri ikram edildi. CİHAN

Yorumlar