Erzincan depreminin 22. yıl dönümünde anma programı düzenlendi

Erzincan'da 13 Mart 1992 tarihinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenler, düzenlenen törenle anıldı.

Google Haberlere Abone ol
Erzincan depreminin 22. yıl dönümünde anma programı düzenlendi

Erzincan'da 13 Mart 1992 tarihinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde yaşamını yitirenler, düzenlenen törenle anıldı. Depremin 22. yılı dolayısıyla Terzibaba Mezarlığı'nda düzenlenen anma töreninde, dualar okundu. Protokol üyeleri, depremde yaşamını yitirenler anısına mezarlığa yaptırılan anıta ve ölenlerin kabrine karanfil bıraktı.

Kuran’ı Kerim tilaveti ile başlayan anma programında bir konuşma yapan İl Müftüsü Galip Akın, “22 yıl önce acıyla kalkıldı. Bir gerçekle kucak kucağa gelindi. İnsan oğlu hepimiz farkındayız. Beşik ile tabut arasında geçen ömrümüz kara toprağın bağrında sonlanıyor. Ondan sonrada sonsuz bir hayata doğru yolculuğumuz devam ediyor” dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Belediye Başkanı Yüksel Çakır ise bugün herkesin gönlünün bir tarafının, yüreğinin bir tarafının hazin olduğunu belirtip, "Bundan 22 yıl önce meydana gelen depremde kimilerimiz kardeşlerimizi, kimilerimiz anamızı babamızı, eşimizi, evlatlarımızı, kimilerimiz ise komşularımızı deprem sonrasında toprağa verdik. Bunun hüznü içerisindeyiz ve 22 yıldır bu hüznü hep birlikte yaşıyoruz. Biz her yıl burada tertiplediğimiz programla beraberinde bir dizi programlarla aslında bu acıyı yenilemek tazeleyerek sizleri yeni baştan bu hüzün deryası içerisine daldırmak niyetiyle bu programları yapmıyoruz. Bir farkındalık oluşturmak. Bir bilinç oluşturmak ve deprem ile birlikte deprem ve sebepleri elimizde olmadığı için Cenab’ı Hak’kın dünyaya takdir ettiği bu tür doğal afetlerin çıkış sebepleri çoğu kez biz yaşayan beşerin insanların elinde olmadığı için elimizde olan alabileceğimiz tedbirleri gerçekleştirirken bazen sizlerin bizleri, bazen bizlerin sizleri uyarmak suretiyle dikkatlerini depreme çekmek suretiyle oluşturmaya çalıştığımız farkındalıktan dolayı bu programları düzenliyoruz” dedi.

Düzenlenen anma programında son olarak bir konuşma yapan Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, “22 yıl önce Erzincan da yaşanan bu acıyı tekrar tazelemek ve bu yarayı tekrar deşmek için bu programları yapmıyoruz. Bir farkındalık oluşturma için insanlarımızı 22 yıl önce bu topraklarda neler yaşanmış ve bir daha bu acıları yaşanmaması için neler yapabiliriz konusunda bir farkındalık oluşturmak için yapıyoruz” dedi.

Kur'an-ı Kerim okunması ve dualar edilmesinin ardından Deprem Şehitleri Anıtı ziyaret edildi. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarında mezarları tek tek ziyaret edilerek, protokol tarafından mezarlara kırmızı karanfil bırakıldı.
Depremde yakınlarını kaybeden bir çok vatandaş da mezarları ziyaret ederek gözyaşları arasında dua etti. 20'li yaşlardaki oğullarını kaybeden iki acılı anne 22 yıl geçmesine rağmen aynı acıyı yaşamaya devam ettiklerini ifade etti.

13 Mart 1992’de meydana gelen depremde resmi kayıtlara göre 653 kişi yaşamını yitirmişti.

Terzibaba Mezarlığında düzenlenen anma törenine Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, protokol mensupları ve depremde yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı. CİHAN

Yorumlar