Eroğlu, 'madenciler ormanlık alanları tahrip' ediyor diyen medyaya sinirlendi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'madenciler ormanlık alanları tahrip' ediyor diye haber yapan medyaya sinirlendi. Afyonkarahisar'da düzenlenen Mermer Maden Makinleri Fuarı 'Stone TechMachinery Fair 2014 Fuarı'nın açılışında konuşan...

Google Haberlere Abone ol
Eroğlu, 'madenciler ormanlık alanları tahrip' ediyor diyen medyaya sinirlendi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'madenciler ormanlık alanları tahrip' ediyor diye haber yapan medyaya sinirlendi.

Afyonkarahisar'da düzenlenen Mermer Maden Makinleri Fuarı 'Stone TechMachinery Fair 2014 Fuarı'nın açılışında konuşan Eroğlu, şu ana kadar Türkiye'de toplam 20-30 yılda verilen maden ve mermer izninin 450 bin hektarlık alanı kapsadığını, buna karşılık sadece 2010 yılında 500 bin hektarlık yeni orman alanı oluşturarak rehabilite ettiklerini söyledi.

Eroğlu, "Yani 30 yılda verilen bütün maden izinlerinin karşılığı olarak ondan daha fazla ağaçlandırma yaptık. Bunları da yazın lütfen. Marifet iltifata tabidir. Arkadaşlarımız çalışıyor. Onlara yardımcı olmak lazımdır. Önünü kesmek değil. Kusura bakmayın yani taş ocağı geliyor 'biz istemeyiz'. Tamamda bu binalar neyle yapılacak. Hadi ben ormandan izin vermem benim için çok kolay. Mermer bu kadar insana istihdam sağlıyor. İhracat yapıyor. O zaman yurt dışından mermer mi ithal edelim. Yurt dışından taş ocağı mı ithal edelim." dedi.

Madencilerin ormanları kesinlikle tahrip etmediğini belirten Eroğlu, maden alındıktan sonra bu alanların tekrar ıslah edildiğini kaydetti. Eroğlu, "Çünkü biz onlarla beraber anlaştık. Dedik ki 'madeni aldıktan sonra burayı ıslah edin.' Hatta ağaçlandırma bedeli de alıyorlar para da veriyorlar. Biz iş bittikten sonra ağaçlandırıyoruz, tekrar ormana kazandırıyoruz." diye konuştu.

Diğer bir eleştirinin de hidorelektrik santrallerinin (HES) ormanları tahrip ettiği yönünde olduğunu belirten Eroğlu, HES'ler, mermer ve madenler için verilen iznin toplam izinlerin ormanlık alanın binde 2'si olduğunu anlattı.

Burada muazzam bir istidam sağlandığını, bu sağlanan katma değer ve ihracat rakamlarını ihmal edemeyeceklerini kaydeden Eroğlu, şunları söyledi: "Onlar alın terini ortaya koyuyor. Elleri nasırlı çalışıyorlar. HES'ler binde 2'sidir. Ancak biz bunun 100 katını ağaçlandırıyoruz. Bozuk orman alanlarını ıslah ediyoruz. Yol kenarlarını ağaçlandırıyoruz. Bütün bunlara rağmen ormanlık alanları kısa bir süre için madencilere terk etmemize rağmen binde 2'dir. Son 10 yılda 900 bin hektar artmıştır. Fidan çalışmalarında da Çin'den ve Hindistan'dan sonra ikinci sıradayız. Orman artışı itibarıyla biz bir numarayız. Afyonkarahisar'a bakın yüzde 14'lük orman alanı vardı şimdi yüzde 23'tür."

Basın mensuplarının bir şeyi yazarken ölçülü yazması gerektiği uyarısında da bulunan Eroğlu, ayrıca bundan sonra Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden Başbakanlığa giderek ruhsat alanların tekrar kendilerine gelmesine gerek kalmadan izinlerini alacaklarını açıkladı. CİHAN

Yorumlar