Ermeni katliamında şehit düşenlerin mezarı vefa bekliyor

Ardahan’ın Çıldır ilçesine bağlı Kotanlı köyünde Ermeniler tarafından katliama uğramış insanların bulunduğu anıt mezarlık vefa bekliyor.

Google Haberlere Abone ol
Ermeni katliamında şehit düşenlerin mezarı vefa bekliyor

Ardahan’ın Çıldır ilçesine bağlı Kotanlı köyünde Ermeniler tarafından katliama uğramış insanların bulunduğu anıt mezarlık vefa bekliyor.

90'a yakın insanın Ermeni çeteciler tarafından katledildiği köyde, şehitlerin yattığı mezarlığın anıt dışında yerinin belli olmaması görenleri üzüyor. Kotanlı Köy Muhtarı Yolcu Karakaya’nın anlattığı bilgiler, vahşetin boyutunu gözler önüne seriyor. Karakaya, "1914 yılında Aboz denilen onların tabiriyle komutan olan bu adam Meryem köyü sınırlarında öldürülüyor. Bunu duyan Ermeni ordusunun diğer asker ve subayları Kotanlı köyüne gelerek bunun kimin tarafından öldürüldüğünü soruyor. O zamanki Kotanlı köyü sakinleri 'bizim köylülerimiz öldürmedi' cevabı üzerine aynı Ermeni ordusu tekrar Meryem köyüne giderek orada Aboz’un cesedini buluyor. Bundan dolayı Meryem köylülerini bu toprak üzerinde şehit ediyor. Ve Meryem köyünde öldürülenler Kotanlı köyüne defnediliyor. Ancak bizim atalarımızdan duyduğumuz Aboz kendisi mi öldü bizim tarafımızdan mı öldürüldü tam bilemiyoruz. Ermeniler buradan geçerken insanlarımızı katletmiş, çok ciddi vahşet yaşanmış." dedi.

Çıldır'da katledilen 90 şehidin varlığından kimsenin haberi olmadığını, mezar taşlarının dahi bulunmadığına dikkat çeken muhtar Karakaya, şöyle konuştu: "Halbuki buradaki şehitler o zamanki zulmün vahşetin sonucu şehit olmuştur. Bundan dolayı biz her gün şehitlerimizi gördükçe yüreklerimiz parçalanıyor. Ama onların soykırım iddiaları varsa bize belgelerle göstersinler. Türkiye’de de arşivler açıklanırsa açılırsa Türkiye Cumhuriyet’inin geçmişte kimseye soykırım yapmadığı anlaşılacaktır. 1914 yılında Ermeniler buradan kendi memleketlerine gidince buradaki insanları katletmiştir şehit etmiştir. Doksan şehidimiz şu anda burada yatıyor. Bu görünen yer şu anda şehitliktir. Biz şunu istiyoruz Türkiye Cumhuriyet’inden, Avrupa Birliğinden, Birleşmiş Milletlerden ve Amerika’dan; arşivler açıklansın, arşivler açılsın kimin çok net daha soykırım yaptığı ortaya çıkacaktır.’’

CİHAN

Yorumlar