Ermenek Maden Faciasına Ait Bilirkişi Raporuna İtiraz

Karaman'ın Ermenek ilçesinde 28 Ekim günü, 18 madencinin öldüğü faciayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporuna, şirket avukatı itiraz etti.

Google Haberlere Abone ol
Ermenek Maden Faciasına Ait Bilirkişi Raporuna İtiraz

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde 28 Ekim günü, eski ocakta biriken suyun basması sonucunda 18 madencinin öldüğü faciayla ilgili hazırlanmakta olan bilirkişi raporuna, firma avukatından itiraz geldi. 6 insandan oluşan bilirkişi heyeti konusunda 'görevi kötüye kullanma ve adil yargılanmayı engelleme' iddiasıyla savcılığa müracaat yapılırken, yekün 100 bin lira da tazminat davası açıldı. Ermenek'teki mahkemenin davayı sıhhatli ve adil yürütemeyeceği düşüncesiyle de, HSYK ve Adalet Bakanlığı'na davanın diğer bir adliyeye alınması için müracaatta bulunuldu.

18 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Ermenek'in Pamuklu Köyü'nde Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ilişkin linyit ocağını, eski ocakta biriken suyun basması sonucunda 34 işçiden 18'i mahsur kaldı. Facianın peşinden başlayan arama- kurtarma çalışmaları 38 gün sürdü. Bu çalışmalar kapsamında 18 işçinin cansız bedenleri değişik senelerde ulaşılarak ocaktan çıkartıldı.

'GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAK VE ADİL YARGILANMAYA ENGELLEMEK SUÇUNDAN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK'

Facianın peşinden tutuklanan ve bilirkişi raporunda asli hatalı şekilde belirtilen ruhsatname sahibi Ermenek Cenne Madencilik Şirketi Müdürü Abdullah Özbey'in avukatı Metin Tevfik Buğdaycı, 6 insandan oluşan bilirkişi heyetinin Abdullah Özbey'i, maden kanununda ruhsatname sahibinin mesuliyeti olmamasına karşın asli hatalı şekilde gösterdiğini öne sürdü. Rapora itiraz edip, ek rapor alınmasına istek ettiklerini anlatım Buğdaycı, şunları söyledi:

'Bilirkişi raporlarına itiraz ettik. Bilirkişiler, tam olarak mühendisleri korumaya yönelik bir rapor hazırlamış. Gerçeğe aykırı, suç unsuru taşıyan bir rapor. Bilirkişilere, Konya Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yekün 100 bin liralık tazminat davası açtık. Ayrıca rapor İstanbul'da hazırlandığı için İstanbul Cumhuriyet Başsavclığı'na 'görevi kötüye kullanması ve adil yargılanmaya engellemek' suçundan, suç duyurusunda bulunduk.'

5 AY GEÇTİ DAVA AÇILMADI

Olayın peşinden 5 ay geçtiğini ve hala davanın açılmadığını belirten Avukat Buğdaycı sözlerini şöyle sürdürdü:

'İddianame henüz hazır değil. Dava ne süre açılacak? Ayrıca biz Ermenek adliyesinin, bu davayı adil ve sıhhatli yürütemediği ve yürütemeyeceği gerekçesiyle davanın Ermenek'ten alınması için HSYK ve Adalet Bakanlığı'na müracaatta bulunduk.'

Buğdaycı, ölen 18 madencinin ailelerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Has Şekerler ile Ermenek Cenne Madencilik şirketi hesabına açtıkları tazminat davalarının sürdüğünü kaydetti.

ŞİRKET SAHİBİ VE 2 YÖNETİCİ TUTUKLU

2'si maden mühendisi, 1'i iş güvenlik uzmanı, 1'er makina, harita ve elektrik mühendisinden oluşan 6 benlik bilirkişi heyetinin oluşturduğu raporda, ruhsatname sahibi şirketin müdürü Abdullah Özbey ile birlikte, Has Şekerler Madencilik sahibi tutuklu Saffet Uyur ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) asli hatalı bulunmuştu.

Saffet Uyar, Abdullah Özbey ve Ermenek Cenne Madencilik şirketi teknik nezaretçi Ali Uyar, 'Taksirle Ölüme sebebiyet vermek' suçundan tutuklu, tıpkı şirketin işletme müdürü Mehmet Zeybek ile Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'nden işletme müdürü ve teknik nezaretçi Yavuz Özsoy, maden mühendisleri Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve iş güvenliği uzmanı Engin Yeti, tutuksuz şekilde yargılanma sürecini bekliyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar