Erken kalp taraması hayat kurtarıyor

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul Bakırköy Bölgesi Genel Sekreterliği tarafından başlatılan ‘Online Kalp Taraması Projesi’ yılsonu değerlendirmesi yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Erken kalp taraması hayat kurtarıyor

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul Bakırköy Bölgesi Genel Sekreterliği tarafından başlatılan ‘Online Kalp Taraması Projesi’ yılsonu değerlendirmesi yapıldı. Erken kalp taramasının önemli olduğunu beliten Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, "Online Kalp Taraması yapılan 360 çocuğumuzda ileride tedbir alınmazsa sorun çıkaracak problemler tespit edildi. Bu çocuklarımıza ya ilaç tedavisi, EKO kontrolü veya ameliyat uygulandı.” dedi.

İstanbul Bakırköy Bölgesi Genel Sekreterliği tarafından başlatılan ‘Online Kalp Taraması Projesi’ yılsonu değerlendirme toplantısı Bakırköy Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bulunan Bakırköy Bölgesi Genel Sekterliğinde düzenlendi. Toplantıya; Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, İdari Hizmetler Başkanı Şevket Tokdemir, Mali İşler Başkanı Uz. Dr. Murat Han Özü, hastalar ve aileleri katıldı.

Bakırköy Bölgesi Genel Sekreterliği tarafından 6-18 yaş grubunda, kalp hastalıklarında koruyucu ve önleyici önlemlerin alınması amacıyla 15 Ocak 2013 tarihinde ‘Online Kalp Taraması Projesi’ başlatıldı. Proje kapsamında 113 bin 549 öğrencinin EKG taraması yapıldığı belirtildi. Toplantıda konuşan İhsan Bakır, şuana kadar Bakırköy bölgesinde bulunan 13 ilçeden Esenyurt ve Küçükçekmece’deki taramaları bitirdiklerini söyledi. Bakır, şunları kaydetti: “Bu hedef doğrultusunda geçtiğimiz Kasım ayında İstanbul dışında ilk pilot il olarak Edirne’de, Online Kalp Taraması Projemizi başlattık. Proje kapsamında Edirne’de 113 bin öğrencinin EKG’si çekildi. Şuana kadar çekilen EKG’lerden 54 bini tarandı. EKG’si çekilen çocukların 9 bininde patoloji saptandı. 3 bin 500’ünü tüm testleri yeniden yapıldı. 360 çocuğumuzda ileride tedbir alınmazsa sorun çıkaracak problemler tespit edildi. Bu çocuklarımıza ya ilaç tedavisi, EKO kontrolü veya ameliyat uygulandı.”

Online Kalp Taramasına yüz öğrenciden 35’inin katılmadığını belirten Bakır, “Bu taramaya katılmayan öğrencilerin içerisinde hayatını kaybedebilecek öğrencilerimiz olabilir. Geçenlerde bir lise öğrencimiz bu taramaya katılmadığı için hayatını kaybetti. Böyle hadiselerle karşılaşmamak için ailelere seslenelim. Bu çocuklara acı ve zarar vermeyen tarama yöntemi çocuklarımızın kalbinde bulunan yapısal ve iletimsel sorunları analiz etmeye yarayan tarama yöntemi ailelerimiz çocuklarını ikna etsinler ve taramalara katılsın öğrencilerimiz.” diye konuştu.

Bakırköy Kamu Hastaneler birliğine bağlı 13 ilçe ve Edirne’de yaklaşık 1 milyon öğrenci olduğunu hatırlatan Bakır, “Taramaya katılım yüzde 65 ve 650 bin öğrenciye ulaşmış olacağız. Bu 650 bin öğrenciden 17 bin çocuğumuz kontrol altına alınmış olacak ve bir çoğu ameliyat edilmiş olacak.” ifadelerini kullandı.

SPORCU GENCİN RAHATSIZLIĞI TARAMALARDA ORTAYA ÇIKTI

Taramalar esnasında hastalığı ortaya çıkan 15 yaşındaki Sporcu Ecem Özekmekçioğlu, taramalara gönüllü olarak katılmadığını söyledi. Özekmekçioğlu, “İyi ki taramaya girmişim, hiçbir sıkıtım, çarpıntım yoktu. Sadece gece yatarken biraz çarpıntı hissediyordum o da sınav haftasına denk gelmiştim. Uyumadığım için olduğunu düşünmüştüm. Okul taramasından 2 hafta sonra haber aldım. Mehmet Akif Ersoy Hastanesi’ne gittik. Sonunda kalp pili taktılar. Psikolojik açıdan o ara etkilenmiştim ama şimdi çok iyiyim.” dedi.

Ameliyattan sonra spor yapamadığını belirten Özekmekçioğlu, “Kalp pillerim çok ince olduğu için spor yapmam yasaklandı. Kulaç attığım zaman çıkabileceğini söylediler. Profesyonel olarak yüzmüyorum ama küçük hareketlerle yüzebiliyorum.” dedi.

Muhammet Kuzu’nun annesi Leyla Kuzu ise şunları kaydetti: “Çocuğum geçen yıl okul taramasında hastalığı ortaya çıktı. Kalbinde delik olduğu, ASD olduğu belirtildi. 28 gün önce ameliyat oldu. Çok şükür şu an çok iyi ve sağlıklı. Ameliyatı çok iyi geçti. Şanslıyız, çünkü okul taramasında ortaya çıktı. Hiçbir belirti vermediği için çok ileride ortaya çıkabilirdi.”

Toplantının sonunda hastalıkları yapılan taramalarda ortaya çıkan 15 yaşında ki sporcu Ecem Özekmekçioğlu, 7 yaşında ki Muhammet Kuzu ve 14 yaşında ki Medine Kaya İhsan Bakır ile fotoğraf çekildi.
CİHAN

Yorumlar