Erken evliliğe jandarma dur diyecek

Mardin İl Jandarma Komutanlığı küçük yaşta evliliklerin önlemesi için 'Çocuğumu Elimden Almayın Projesi' hazırladı.

Google Haberlere Abone ol
Erken evliliğe jandarma dur diyecek

Mardin İl Jandarma Komutanlığı küçük yaşta evliliklerin önlemesi için 'Çocuğumu Elimden Almayın Projesi' hazırladı.

Jandarma tarafından hazırlanan proje çerçevesinde yapılan araştırmada Mardin genelinde kadınların evlilik yaşları ile ilgili ilginç istatistikler ortaya çıktı. Mardin genelinde kadınların yüzde 64,3 gibi büyük bir çoğunluğunun 18 yaşından önce, yüzde 1,70’inin 12 ve daha küçük yaşlarda, yüzde 34,80’i 13-15 yaş aralığında, yüzde 27,80’inin ise 16-17 yaş aralığında evlendiği belirlendi. Bunun üzerine Mardin İl Jandarma Komutanlığı öncülüğünde İl Sağlık Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ortaklaşa 'Çocukluğumu Elimden Almayın Projesi' hazırladı. Mardin Artuklu Üniversitesi konferans salonunda jandarma tarafından projeyle ilgili panel düzenlendi. Panele Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Jandarma Komutanı Albay Vural Erol, Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, öğrenciler, imamlar ve askerler katıldı.

Panelde açılış konuşması yapan Mardin Jandarma Komutanı Albay Vural Erol, önemli bir sosyal sorun olduğuna dair herkesin mutabık olduğu erken yaşta evliliklerin ancak ölüm, şiddet gibi konular içerdiğinde gündeme geldiğini belirterek, çocuk denecek yaşlarda yapılan ve bilinmeyen açığa çıkmayan çok sayıda evlilik bulunduğunu kaydetti. 'Jandarma üniformalı vatandaştır' bilincinden hareketle başta konuyla ilgili yasal görev ve sorumlulukları olan köy/mahalle muhtarları, öğretmenleri, din görevlileri ve sağlık personelini bilinçlendirmek için harekete geçtiklerini anlatan Mardin İl Jandarma Komutanı Albay Vural Erol, "Konunun vahameti ve hassasiyeti konusunda vatandaşlarımızda farkındalık oluşturmak maksadıyla 'Çocukluğumu Elimden Almayın Projesi'ni başlattıklarını söyledi. Bu projeyi önemsediklerini kaydeden Erol, şunları söyledi: "Projeye başlarken, devletin toplum düzeninin korunması ve suçların oluşmadan önlenmesi görevi olduğu gibi devletin ilgili birimleri tarafından vatandaşlar tarafından suç olduğunun bilincinde olunmadan işlenen veya gizli kalmış bu tür suçların da ortaya çıkarılması gerektiği fikrini ana fikir olarak ele aldık. Suç olmasının yanı sıra toplumsal bir olgu olan küçük yaşta evlilikler konusunda sadece genel kolluk olan jandarma ve polisin mücadele etmesinin yeterli olmayacağını düşündük.” ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında Mardin İl Müftülüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Erol, konu hakkında şu bilgileri verdi: "Bu konuda sadece kamu kurumlarının değil sivil toplum kuruluşları ile toplumda sözü dinlenen kanaat önderi vasfındaki vatandaşlarımızın da önemli katkıları olacağını belirtmekte fayda görmekteyim. 2014 yılında hâlâ bu sorunu nasıl çözeriz diye bu tür toplantılar düzenliyorsak bir yerde hata yaptığımızı kabul etmemiz gerektiğini düşünmekteyim. Ancak hatanın neresinden dönülse kârdır. Bu nedenle biz başlattığımız bu proje ile bu toplantıları geri kalan 9 ilçemizde de düzenleyip konuyla ilgili tüm görevlilere ulaşmayı ve ufak da olsa bu sorunun çözümüne bir nebze katkıda bulunmayı, ayrıca konu ile ilgili hazırladığımız afiş ve broşürleri de halkımızın göreceği yerlere asarak ve dağıtarak yaygın hale getirmeyi hedeflemekteyiz.”

Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz ise 2014 yılında olmalarına rağmen inanca ve insanlığa yaraşmayacak, yakışmayacak çok sayıda örnekler yaşadıklarını söyledi. Cengiz, "Artık buna hep beraber elbirliği ile bir dur dememiz, dur çekmemiz gerekiyor. Daha dün böyle bir haber aldık. Bu olaylara çok üzülüyoruz. Konuya jandarma komutanlığımızın hassasiyet göstermesi çok önemlidir. Herkesin buna hassasiyet göstermesi gerekir.” dedi.

Program kapsamında öğrencilere, din adamlarına, jandarma erlerine ve mahalle muhtarlarına konu ile ilgili sinevizyon eşliğinde çeşitli bilgiler verildi. CİHAN

Yorumlar