Erken doğan bebeklerde enfeksiyona dikkat!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Girgin, erken gözlerini açan prematüre bebeklerin enfeksiyona yatkın olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Erken doğan bebeklerde enfeksiyona dikkat!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Girgin, erken gözlerini açan prematüre bebeklerin enfeksiyona yatkın olduğunu söyledi. Girgin, “Prematüre bebekler enfeksiyona yatkındır. Doğumdan itibaren enfeksiyondan koruma için her türlü önlem alınmalıdır." dedi.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi Uzmanı Dr.Derya Girgin, prematüre bebekler hakkında bilgiler verdi.
Gerekli koruyucu önlemler alındığı takdirde anne ve babanın ziyaretlerin enfeksiyon riskini arttırmayacağını belirten Girgin, “Bebekle ilgilenen tüm personel özellikle el yıkamaya çok önem vermeli, enfeksiyon riskini en aza indirmek için gereksiz tıbbi girişimlerden kaçınılmalıdır. Ancak enfeksiyondan koruma amaçlı anne ve babanın ziyaretleri kısıtlanmamalıdır. Gerekli koruyucu önlemler alındığı takdirde anne ve babanın ziyaretleri enfeksiyon riskini arttırmaz ve bebekle ilişki kurmaları ve bakımını öğrenmeleri açısından çok önemlidir.” diye konuştu.

Bebeğin hastanede kaldığı sürede anne ve babaya eğitim verilmesi gerektiğini ifade eden Girgin, “Prematüre bebeklerin karşılaşacağı riskleri azaltmak ve bunlarla baş edebilmek için doğumun tam teşekküllü bir hastanede, konusunda uzman bir ekiple gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bebeğin hastanede kaldığı süre boyunca anne ve babaya eğitim verilmeli, aile bebeğe evde gerekli bakımı sağlayacak düzeye ulaşmadan bebek taburcu edilmemelidir. Taburcu olduktan sonra da bebeğin düzenli olarak Çocuk hekimi tarafından muayene edilmesi, büyüme ve gelişiminin kontrol altında tutulması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Solunum hızının izlenmesi ve oksijen tedavisine dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Girgin, “Doğumda hava yollarının temizlenmesi, solunumu uyarma, kordon ve göz bakımı, K vitamini uygulaması normal zamanında doğan bebekler gibidir. Bunlara ek olarak ısı kontrolu, hava yolu açıklığının sağlanması, kalp atım ve solunum hızının izlenmesi ve oksijen tedavisine dikkat edilmelidir. Doğum odası ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği rahatsız edecek her türlü gereksiz işlem ve yüksek sesten kaçınılmalıdır.” dedi.
CİHAN

Yorumlar