Erkekler de meme kanseri olabilir

Dünyada kadınlara özgü bir hastalık gibi algılansa da meme kanserinin erkeklerde de görülebileceği bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Erkekler de meme kanseri olabilir

Dünyada kadınlara özgü bir hastalık gibi algılansa da meme kanserinin erkeklerde de görülebileceği bildirildi. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Çukurova Rotary Derneği işbirliği ile düzenlediği 'Anne-Baba Destek Programı’nın 12.si Adana Optimum Outlet Alışveriş ve Eğlence Merkezi'nde düzenlendi. Avşar Sinema Salonu'nda düzenlenen eğitim seminerleri dizisinin konusu bu kez ''Meme Kanseri'' oldu.

KETEM ve İI Kanser Kontrol Birim Sorumlusu Dr. N. Ömür Kahraman, özellikle bayanlar için önemli bir sağlık sorunu olan ve görülme sıklığı her geçen gün artan meme kanserinde erken tanının önemine dikkati çekti. Dr. Kahraman, "Meme kanserinde kendi kendini muayenenin yanı sıra doktor muayenesi ve yılda bir kez mamografi çektirmek hastalığın erken tanısında çok önemlidir. Özellikle 40 yaşın üzerindeki her kadın yılda bir kez mamografi çektirmelidir." dedi.

Erken tanı konulduğunda meme kanserinin tamamen tedavi edilebildiğini bildiren Dr. N. Ömür Kahraman, kişinin kendi kendini nasıl muayene edebileceğini maket üzerinde anlattı. Meme kanserinin yaşamın her hangi bir sürecinde olabileceği gibi ilerleyen yaşlarda bu hastalığın görülme sıklığının arttığı aktaran Dr. Kahraman, kadınların belirli aralıklarla mutlaka muayene olmaları gerektiğini ifade etti. Dr. Kahraman, her ne kadar kadın hastalığı olarak algılansa da erkeklerin de meme kanserine yakalanabileceğine dikkati çekti. Dr. Kahraman, özellikle ailesinde meme kanseri olan erkeklerin de erken tanıda geç kalmaması uyarısında bulundu. Erkeklerde meme kanserinin kadınlara göre daha nadir görüldüğünü kaydeden Kahraman, her 100 erkekten birinde saptanabileceğini ancak, erkeklerdeki meme kanserinin daha tehlikeli olduğunu söyledi.

Dr. Ömür Kahraman, kanserin dünyada ölüm nedenleri arsında kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, görülme sıklığının gittikçe artığını söyledi. Erkeklerde akciğer, prostat, mide-kolan, mesane kanserlerinin sıklıkla görüldüğünü vurgulayan Kahraman, kadınlarda ise meme, akciğer, rahim ağzı ve rahim ve mide kolon kanserlerinin en sık rastlanan kanserler olduğunu belirtti.

Dr. Kahraman, İsteyen herkesin ücretsiz olarak katılabildiği eğitim seminerinde, meme kanserinde erken teşhisin öneminin yanı sıra tedavi aşamasında dikkat edilmesi gerekenleri de anlattı. Kahraman, katılımcıların sorularını da yanıtladı.
CİHAN

Yorumlar