Erkek bebek sahibi ebeveynler dikkat

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mete Kilciler, erkek çocuğu olan anne ve babaları uyardı. Yaptığı açıklamada ebeveynlere seslenen Kilciler, "İleride torunlarınızın da olmasını istiyorsanız doğumdan itibaren bebeğinizin testislerinin torbada olup olmadığını kontr.

Google Haberlere Abone ol
Erkek bebek sahibi ebeveynler dikkat

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mete Kilciler, erkek çocuğu olan anne ve babaları uyardı. Yaptığı açıklamada ebeveynlere seslenen Kilciler, "İleride torunlarınızın da olmasını istiyorsanız doğumdan itibaren bebeğinizin testislerinin torbada olup olmadığını kontrol ediniz." dedi.

Medical Park Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mete Kilciler, erkek çocuk sahibi olan anne ve babalara önemli bir uyarıda bulundu. Ebeveynlerin ileride torun sahibi olmaları için, çocuklarının testislerinin torbada olum olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini söyledi. Bebekte karın içerisinde gelişen testislerin bebek doğmadan kısa bir süre önce durması gereken yer olan 'skrotum' denilen torbaya indiğini belirten Kilciler şunları kaydetti: "Ancak bazı bebeklerde testislerin birisi veya ikisi bu inişi hiç yapamaz veya iniş esnasında yolda kalır. Bu durumda elle yapılan muayenede testisler torba içerisinde hissedilemez. Bu testislerin en geç iki yıl içerisinde ameliyatla torbaya indirilmesi gerekmektedir. Bu ameliyatın yapılmaması veya gecikilmesi durumunda ileride hastanın kısır kalmasına sebep olabilir. Testislerinin birisinin veya ikisinin torbanın içerisinde olmadığına dair şüpheniz varsa zaman geçirmeden üroloji uzmanına müracaat ediniz."

Bazı durumlarda testislerin hareketli olduğunu ve torbanın içerisinde bazen yukarıya kaçabileceğini ifade eden Doç. Dr. Kilciler, "Retraktil testis dediğimiz bu durumda ise testisin daha çok hangi konumda kaldığı önemlidir. Retraktil testisi olan bu hastalarda o anlık doktorun yaptığı muayenede veya testis ultrasonografisi esnasında testisin torbada olduğunun görülmesi problem yok anlamına gelmez. Çünkü sadece bu işlemler esnasında testisler torbada olabilir daha sonra yukarıya kaçabilir. Bu yüzden anne babaların bu bebeklerde sıklıkla testislerin torbada olup olmadığını kontrol etmeleri ve çoğunlukla torbada olmadığını tespit ettikleri durumlarda üroloji uzmanına bebeklerini götürmeleri gerekmektedir." diye konuştu.

Medical Park Bursa Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mete Kilciler, bu durumdaki hastaların hem kısırlık hem de kanser riski taşıdığını vurguladı. Kilciler, şöyle devam etti: "İnmemiş testisler bu şekilde kendi hallerine bırakılırsa ileride erkeklik hormonu yapar ancak sperm yapmaz. Eğer testislerin ikisi birden torbada değil ise şahıs büyüdüğü zaman kısır kalır. Bu hastalarda korkulan diğer bir sorun ise inmemiş testislerden testis kanseri gelişme riskidir. Bu yüzden yetişkinde tespit edildiği zaman inmemiş testisin ameliyatla alınması da gerekmektedir." CİHAN

Yorumlar