'Ergenekon'un örgüt olduğu kararına mahkeme heyetinin gözlemi de etkili oldu'

Ergenekon davasının gerekçeli kararında, Ergenekon'un örgüt olduğu kararı verilirken dava dosyasındaki deliller kadar mahkeme heyetinin gözlemlerinin de etkili olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
'Ergenekon'un örgüt olduğu kararına mahkeme heyetinin gözlemi de etkili oldu'

Ergenekon davasının gerekçeli kararında, Ergenekon'un örgüt olduğu kararı verilirken dava dosyasındaki deliller kadar mahkeme heyetinin gözlemlerinin de etkili olduğu belirtildi.

Yargılamanın her aşamasında mahkemenin, yargılanan örgütün varlığını çok açık ve net olarak devamlı gözlemlediği belirtilen gerekçeli kararda, mahkeme heyetinin sanıklara ilişkin gözlemlerine de yer verildi. Kararda, dosyadaki deliller ve tanık ifadelerinin yanında bu gözlemlerin de örgütün varlığı konusunda verilen kararda etkili olduğu ifade edildi.

Gerekçeli kararda, mahkemenin gözlemlediği yüzlerce olgudan bir kısmı ard arda sıralandı. Ergenekon Terör Örgütü'nün kamuoyu oluşturma gücüne yer verilen gözlemler arasında, "Sanıklar arasındaki hem henüz haklarında dava açılmamışken hem de dava açıldıktan sonraki dayanışma ve görünürde aralarında herhangi bir irtibat ve tanışıklık olmayan sanıkların adeta gözü kapalı birbirlerini yargılama öncesi ve sırasında savunmaları ve kefil olduklarını beyan ettikleri..." ifadesi dikkat çekti.

Sanıkların özellikle yargılama aşamasında birbirleri lehlerine beyanda bulundukları ve birbirleri aleyhinde olan önceki ifadelerini değiştirdikleri, daha sonra bu yeni ifadeleri kullanarak geçmişte verilen ve aleyhlerinde olan ifadeleri tevil (inkar) ettikleri ve düzelttikleri anlatıldı.

Sanıkların 'Burada yargılanan kişileri saygıyla selamlıyorum. Cumhuriyet'e bomba atanlar ve Danıştay'a saldıranlar dışında buradaki hiç kimsenin suçu yok, herkes vatansever, sanıklar delikanlı çıktı, kimse aleyhte konuşmadı. vs..' gibi sözleri devamlı dile getirdikleri de gözlemler arasında yer aldı.

Sanıkların mahkeme hakimlerini gözü kapalı eleştirdikleri ve sıklıkla redd-i hakim talebinde bulundukları, aynı zamanda sistematik bir şekilde hakaret ve tehdit ettikleri belirtilen gerekçeli kararda, bu durumun ortak savunma stratejisine uygun bir davranış olarak değerlendirildiği belirtildi.

Bazı sanıkların, savunmalarında mahkemeye yansıtmaya çalıştıklarının aksine yakın ve samimi irtibatlarının gözlemlendiği, genel olarak birbirlerinin aleyhine beyanda bulunmaktan ısrarla kaçındıkları, hatta çok açık bir şekilde kendilerinin aleyhinde bilgi ve belge yakalatan veya konuşan sanıklar hakkında en küçük bir tepki göstermeyip, 'Yargılamanın sonunu beklemek gerekir. vs..' şeklinde yaklaşım sergilemeleri ifade edildi. CİHAN

Yorumlar