Ergenekon'da 19 tahliye, 7 ret

Ergenekon davasında bugün 19 sanık tahliye edilirken 7 sanığın tahliye talebi reddedildi.

Google Haberlere Abone ol
Ergenekon'da 19 tahliye, 7 ret

Ergenekon davasında bugün 19 sanık tahliye edilirken 7 sanığın tahliye talebi reddedildi. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da Cuma günü tahliye edilmişti.

İstanbul Adalet Sarayı’nda bugün gün boyu 7 farklı mahkeme, tahliye taleplerini değerlendirdi. Gün sonunda 19 tahliye, 7’de ret kararı çıktı. Cuma günü Başbuğ’un tahliye edilmesiyle toplam 20 sanık tahliye edilmiş oldu.

İlk karar İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nden geldi. Mahkeme, Tuncay Özkan, Levent Göktaş ve Sedat Peker'in tahliyelerine karar verdi. Kararda 'sanıkların tutuklu kaldıkları süreler, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanıkların sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olunabilecek olması, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olması nazara alınarak başkaca yönler incelenmeksizin yerinde görülen tahliye istemlerinin kabulüne, sanıkların tahliyelerine karar verilmiştir' ifadeleri yer aldı. Tuncay Özkan ve Levent Göktaş hakkında yurtdışı çıkış yasağı da konuldu.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay cinayetinin faili Alparslan Arslan ile irtica ile mücadele eylem planı belgesinin altında imzası olduğu belirtilen emekli Albay Dursun Çiçek’i tahliye etti. Kararda, Alparslan Arslan'ın 20 Mayıs 2006'da tutuklandığı hatırlatılarak tutuklanması nedeniyle 5 yıllık sürenin 21 Mayıs 2011 tarihinde dolduğu belirtildi. Yasa değişikliği ile tutukluluk süresinin 5 yıla indiği hatırlatılarak Arslan’ın derhal salıverilmesinin gerektiği vurgulandı. Mahkeme, Arslan'ın Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri mesai saatleri içinde ikametgahına en yakın kolluk kuvvetine imza atmasına hükmetti. Arslan'a ayrıca yurtdışına çıkış yasağı da kondu. Ancak, Arslan'ın Sincan Asliye Ceza Mahkemesi ve Silivri Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen kesinleşmiş hapis cezaları bulunduğu için cezaevinden çıkamadı. Arslan'ın iki cezasının toplam 4 yıl 2 ay olduğu ve avukatının yattığı sürenin bu cezalara sayılması için başvuracağı öğrenildi. Dursun Çiçek hakkında yurt dışına çıkış yasağı kondu ve haftada bir gün imza atmasına karar verildi.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi de Yalçın Küçük'ü tahliye etti. Oy çokluğuyla serbest kalan Küçük’ün tahliye gerekçeleri, 'Ergenekon dosyasının karara çıkartılması, dosyanın gerekçeli kararının yazım aşamasında olması, sanığın delilleri karartma şüphesi gibi bir olgunun söz konusu olamayacağı, sanığın sabit ikametgah sahibi oluşu, yaşı, sağlık durumu, tutuklamanın tedbir olması, karar onansa dahi kesinleşmesi için geçebilecek muhtemel süre gibi durumlar' olarak sıralandı. Mahkeme, Küçük'e yurtdışına çıkışı koyarken ayrıca her Pazartesi karakola imza vermesine hükmetti.

Karara muhalefet eden hakim Ahmet Arıkan, "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin belirttiği tutuklama nedenlerinde aradan geçen zaman zarfında bir değişiklik bulunmaması, sanığın aldığı ceza, sanığın suçunun katalog suçlardan olması, tutuklu kaldığı süre nedenleri ile tahliye talebinin reddi ile tutukluluğun devam etmesi görüşündeyim." ifadelerini kullandı.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık İbrahim Şahin'in tahliye talebini kabul etti. Tutukluluk süresini 5 yıl olarak düzenleyen yasa değişikliğine vurgu yapan mahkeme, Şahin’in 5 yılı doldurduğunu kaydetti. Şahin için yurtdışı çıkış yasağı ve haftada bir gün en yakın karakola imza atma zorunluluğu getirdi.


İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi de, sanık Kemal Kerinçsiz’in tahliyesine karar verdi. Mahkeme, Kerinçsiz’in tutuklulukta 5 yılı doldurduğunu belirtti. Kerinçsiz için yurtdışı çıkış yasağı kondu.

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Mehmet Ali Çelebi, Merdan Yanardağ, Hasan Iğsız, Alaattin Sevim ve Şener Uygur’u tahliye etti. Mahkeme kararında, "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin karar verdikten sonra tahliye taleplerini, 'işten el çektiği' gerekçesiyle etkili biçimde incelemeden reddettiğini, mahkemenin 7 ayı aşkın bir sürede gerekçeli kararı tamamlayamaması ve temyize ilişkin usuli işlemleri ikmal edememesi nedeniyle Yargıtay'da henüz temyiz davası açılamadığından, tahliye isteklerinin resen dahi tahliye kararı vermesi mümkün olan Yargıtay tarafından da incelenmesine olanak bulunamamıştır. Bu nedenle sanıkların mahkumiyet sonrası tutma halinin aynı davanın sanığı olan ve hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından bu nedenlerle hak ihlali olduğu tespit edilen İlker Başbuğ ile aynı şartlarda tabi olduğu anlaşılmıştır." denildi.

Gerekçeli kararın tamamlanmamış olmasına işaret eden mahkeme, "Gerekçeli kararın, hükmün açıklanmasından itibaren en geç 15 gün içerisinde dosyaya konularak gerekli usuli işlemlerden sonra temyiz incelemesi için Yargıtay'a gönderilmiş olsa idi, davaya ilişkin maddi delilleri değerlendirmekle yetkili ve görevli bulunan Yargıtay'ın, sanığın tahliye talebinin reddine karar verebileceği gibi talebi kabul ederek tahliyesine de karar verebilecekti. Kişi hürriyeti ve güvenliğini ilgilendiren bu husustaki yorumun, ceza hukukunun genel ilkeleri çerçevesinde sanığın lehine yapılması gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Dosyanın Yargıtay'a gitme sürecinden de bahsedilen kararda, "Yargıtay incelemesinin de uzun zaman alabileceği, sanıkların daha fazla tutuklu kalmasının mağduriyetlerine neden olabileceği, tutukluluk halinin devamı tedbirinin ölçülü olmadığı, sanıkların tutuklu kaldığı süre, sabit ikametgah sahibi olmaları, delillerin toplanarak karar verilmiş olması, delillere tesir olanaklarının bulunmaması, tedbir niteliğindeki tutuklamadan beklenen gayenin elde edilmiş olması" kriterlerine vurgu yapıldı. Mahkeme, sanıklara yurtdışına çıkış yasağı da koydu.

7 RET KARARI ÇIKTI

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi ise 13 başvurudan 6’sını tahliye etti, 7 kişinin talebini ise reddetti. Sanıklar Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Hikmet Çiçek ve Hasan Atilla Uğur tahliye edildi. Yapılan yasal düzenlemeyi hatırlatan mahkeme, bu sanıkların tutukluluk süresinin 5 yılı geçtiğini kaydetti. Mahkeme, sanıklara yurtdışı çıkış yasağı da koydu.

Veli Küçük, Levent Ersöz, Hasan Ataman Yıldırım, Mehmet Bedri Gültekin, Erkan Önsel, Turhan Özlü ve Serdar Öztürk'ün tahliye talepleri ise reddedildi.

Veli Küçük'ün tahliye talebini reddeden mahkeme, Küçük'ün hüküm tarihine kadar 67 ay 8 gün tutuklu kaldığını belirtti. Küçük'ün Silivri 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nden aldığı hapis cezası olduğunu belirten mahkeme, bu cezanın yattığı süreden düşüldüğünü ve bu nedenle Ergenekon davası kapsamında 5 yıl tutuklu kalmadığını kaydetti. Mahkeme diğer 6 sanığın da 5 yıllık süreyi doldurmadığı için tahliye edilmediklerini belirtti. CİHAN

Yorumlar