"Ergenekoncular yeniden yargılanacaksa, taş atan çocuklar da yargılanmalı"

Bitlis Baro Başkanı Enis Gül, 17 Aralık'ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası gündeme gelen Ergenekon ve Balyoz sanıklarının yeniden yargılanması tartışmalarıyla ilgili olarak, "Ergenekon ve Balyoz sanıkları yeniden yargılanacaksa taş atan ç.

Google Haberlere Abone ol
"Ergenekoncular yeniden yargılanacaksa, taş atan çocuklar da yargılanmalı"

Bitlis Baro Başkanı Enis Gül, 17 Aralık'ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası gündeme gelen Ergenekon ve Balyoz sanıklarının yeniden yargılanması tartışmalarıyla ilgili olarak, "Ergenekon ve Balyoz sanıkları yeniden yargılanacaksa taş atan çocuklar da yargılanmalı." dedi.

Enis Gül, gazetecilere yaptığı açıklamada son günlerde gündemde olan konuları ve yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kesinleşmiş davaları da kapsayacak "iade-i muhakeme" için Adalet Bakanlığı'nın çalışma başlattığını açıklaması üzerine gündeme gelen Ergenekon ve Balyoz sanıklarının yeniden yargılanmasıyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Baro Başkanı Gül, Ergenekon ve Balyoz sanıkları yeniden yargılanacaksa taş atan çocuklarında yeniden yargılanması gerektiğini söyledi.

Yeni bir yargılama yolu açılacaksa bunun genellenmesi gerektiğini savunan Enis Gül, "Son gelinen süreçte Ergenekon ve Balyoz dosyaları geçmişte yapılan ya da mahkumiyet çıkarılan dosyalarla ilgili yeniden yargılama gündeme geldi. Şimdi eğer orada yeniden yargılama ile ilgili olarak bir sahte delil varsa gerçekten çok büyük hukuka aykırı delil esas alınır mahkemeye sunulmuşsa yeniden yargılama yapılabilir. Hatta yargılama sonunda beraat bile edebilir. Eğer böyle bir şey yapılacaksa sadece bir kesim için değil mesela bunlarla ilgili taş atan çocuklarda yeniden yargılanabilmelidir. Yani şimdi biz birileri için kalkıp 'Evet burada hata yapılmış, böyle oldu' dersek o zaman devlet güvenlik mahkemeleri şimdiki adıyla tmk 10. maddesi ile ilgili mahkemeleri ve yetkili ağır ceza mahkemelerinin hepsinin verdiği kararlara da yeniden yargılama yolu açılmalıdır. Yeniden yargılama yapmak Gerçekten bu çocukların suçlu olup olmadığını bir kez daha bakılmalıdır. Çünkü aynı soruşturma ve usuller özel mahkemelerde soruşturma usul ve esasları izlenme için onlar içinde aynı yol izlenmiştir. O zaman bunu genelleyip özel yetkili mahkemelerde verilen bütün davalar ilgili gerekirse gene bir yargılama yapılmalıdır. Bir de çok ilginç olan bir şey var. Daha 1 yıl önce verilen kararlar için yeniden yargılama yolu açılması neden yapılıyor sorusu akla geliyor. Ne oldu da geri dönüldü ne değişti de yeniden yargılama yolu açılıyor. Aslında bunları göz önünde bulundurduğumuzda hukuka ve adalete olan güvenin son günlerde ne kadar yapılandığı ortaya çıkıyor. Hukuk verdiği kararlarda istikrarlı olması gerekiyor yoksa henüz 6 ay önce vermiş olduğu bir kararı yeniden yargılaması hukukta istikrarsızlık olduğunu gösterir." diye konuştu.

"YOLSUZLUKLARIN ÜZERİNE GİDİLMELİ"

Yapılan bir yolsuzluk varsa sonuna kadar yolsuzlukların üzerine gidilmesi gerektiğini belirten Baro Başkanı Enis Gül, yolsuzluğu yapanın kim olduğuna değil kimin yolsuzluk yaptığına bakılması gerektiğini kaydetti. Adaletin herkes için var olduğuna vurgu yapan Baro Başkanı Gül, son günlerde ülke gündeminde olan yolsuzluk operasyonları ile ilgili olarak operasyonların gizlilik karinesinin ihlal edilmesini eleştirdi. Gül, şöyle devam etti: "Yapılan her operasyonun bir şekilde basına sızması yapılan operasyonu ve operasyon yapılan kişileri mağdur etmektedir. Çünkü henüz soruşturma aşamasında olan bir operasyon basına çıktığında şüpheli kişiler henüz soruşturma tamamlanmadan kamuoyunda suçlu muamelesi görmeye başlıyor. Bu nedenle yürütülen operasyonların gizlilik karinesi ihlal edilmeden yapılmalıdır. Ancak ortada bir yolsuzluk söz konusu ise yolsuzluğu yapanın kim olduğuna değil, kimin yolsuzluk yaptığına bakılması ve gereğinin buna göre yapılması gerekiyor. Yolsuzluğu yapan babamızın oğlu dahi olsa yargı önüne çıkarılıp hesap vermesi gerekir. Yargılanabilmesi gerekiyor. Tabi tüm bunlar yapılırken adil yargılama ve insanlık haklarının da ihlal edilmemesi hususuna dikkat edilmesi gerekiyor."

CİHAN

Yorumlar