'Ergenekon sanıklarının, Veli Küçük'e ve otoritesine olan bağlılıkları'

Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararında, sanıkların Veli Küçük'e ve otoritesine bağlılıklarının yargılamanın birçok aşamasında açıkça ortaya çıktığı ifadesine yer verildi.

Google Haberlere Abone ol
'Ergenekon sanıklarının, Veli Küçük'e ve otoritesine olan bağlılıkları'

Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararında, sanıkların Veli Küçük'e ve otoritesine bağlılıklarının yargılamanın birçok aşamasında açıkça ortaya çıktığı ifadesine yer verildi. Bu nedenle sanık Küçük'ün, Ergenekon Silahlı Terör Örgütü'nün etkin bir yöneticisi olduğu ve sanığın üzerine atılı silahlı terör örgütü yöneticisi olmak suçunu işlediğinin hukuki ve vicdani delillerle sabit kabul edildiği açıklandı.

Gerekçeli kararda sanık Adil Serdar Saçan’ın, Ergenekon Silahlı Terör Örgütü’nün üyesi olduğu, örgüt hiyerarşisine dahil olarak örgüt yöneticisi konumunda olan Ahmet Tuncay Özkan'ın emir ve talimatları doğrultusunda hareket ettiği belirtildi.

Kararda Saçan'ın, sanıklar Ahmet Tuncay Özkan ve Güler Kömürcü ile irtibatlı olarak Ergenekon Silahlı Terör Örgütü içerisinde faaliyet gösterdiği, örgütsel faaliyetleri kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görev yaptığı dönemde görevi gereği kendisinde bulunan ve eline geçen bir kısım gizli belgeleri, yasalara aykırı şekilde diğer Ergenekon sanıkları ile paylaştığı anlatıldı.

Sanık Saçan'ın, diğer örgüt mensubu sanıklarla olan görüşmelerinin sayısı, içeriği, süresi, yer ve zamanı dikkate alındığında bu irtibatlarının olağan ve sıradan bir irtibat olmadığı anlatılan gerekçeli kararda, söz konusu görüşmelerin örgüt belgelerinde belirtilen amaç ve yönteme uygun olarak sağlandığı, yine bu görüşmelerde örgütün gizlilik prensibine olabildiğince uygun davranıldığı, bu nedenlerle sanığın örgüt mensubu diğer sanıklarla olan irtibatlarının örgütsel nitelikte olduğunun açıkça anlaşıldığı ifadesine yer verildi.

Sanık Muzaffer Tekin’in ev ve iş yerinde yapılan aramalarda Ergenekon Silahlı Terör Örgütü'ne ait, örgüt ana belgelerinden 'Devletin Yeniden Yapılanması' ve 'Lobi' isimli belgelerin ele geçtiği belirtildi. Ayrıca örgüte ait 27 adet el bombasını örgüt adına saklayan sanık Oktay Yıldırım ile sıkı irtibatının bulunduğuna da yer verildi. Cumhuriyet gazetesine bomba atan ve Danıştay’a silahlı saldırı düzenleyen sanık Alpaslan Arslan ile sanık Muzaffer Tekin’in önceden tanıştıkları belirtildi. Bu durumun da sanık Muzaffer Tekin’in rehberinde sanık Arslan’ın kayıtlı olması, aralarında çok sayıda telefon irtibatının bulunması, sanık Muzaffer Tekin’in ortağı olduğu şirketin avukatlığını sanık Alpaslan Arslan’ın yapması ile anlaşıldığı anlatıldı. Cumhuriyet gazetesinin bombalanması ve Danıştay’a yapılan saldırı olaylarının sanık Muzaffer Tekin’in talimatıyla yapıldığının anlaşıldığı ifade edildi.

Sanıklar; Mehmet Demirtaş, Oktay Yıldırım, Fikret Emek, Muzaffer Şenocak, Aydın Yüksek, Mete Yalazangil, Mehmet Zekeriya Öztürk, Mahmut Öztürk, İsmail Eksik, Ertaç Giray, Zeki Yurdakul Çağman gibi pek çok sanığın, sanık Muzaffer Tekin’e bağlı olarak örgütsel faaliyet yürüttüğü ifadesine yer verildi. Gerekçeli kararda bu konuyla ilgili olarak "Bu nedenlerle sanığın Ergenekon Silahlı Terör Örgütü'nün etkili ve aktif bir yöneticisi olduğu anlaşılmakla, sanığın üzerine atılı silahlı terör örgütü yöneticisi olmak suçunu işlediği sabit kabul edilmiştir." denildi.

Örgüte üye ve hatta yönetici konumdaki bir çok sanığın dahi Veli Küçük ile ilgili ancak bir suç örgütü bağlılığı içinde değerlendirilebilecek bir bağlılık ve saygıyla davrandığı, sözlerini talimat olarak yerine getirip kendisine adeta askeri hiyerarşi içindeki bir emir tekrarı gibi geri bilgi dönüşleri yaptıkları, sanığın suç oluşturan tüm talimatlarının tartışmasız ve kesin bir biçimde yerine getirildiği anlatıldı.

Tüm bunların sanığın örgüt içindeki konumunun hem tartışmasız hem de üst konumlarda olduğunu gösterdiği belirtilen gerekçeli kararda, "Hiyerarşik biçimde ast üst ilişkilerine uygun davranan sanıkların pek çok başka suç örgütü liderinin imrenerek bakacağı bir şöhrete, örgütsel ve kriminal saygınlığa sahip olan sanık Veli Küçük’e ve otoritesine bağlılıklarının yargılamanın bir çok aşamasından ve dosya kapsamından açıkça ortaya çıktığı anlaşılmakla, bu nedenlerle sanığın Ergenekon Silahlı Terör Örgütü'nün etkin bir yöneticisi olduğu ve sanığın üzerine atılı silahlı terör örgütü yöneticisi olmak suçunu işlediği hukuki ve vicdani delillerle sabit kabul edilmiştir.'' şeklinde ifade edildi.

Sanık Veli Küçük’ün, örgütsel suç kapsamındaki ilişkilerini kendisiyle aynı konumda olan sanık Muzaffer Tekin ile birlikte yürüttüğü anlatılan kararda, "Örgütün nihai amacı olan hükümetin cebren ilgasına zemin hazırlamak, ülkede kargaşa ve kaos ortamı oluşturmak için işlenen Cumhuriyet gazetesine bomba atılması ve Danıştay’da görevli üyelere hakimlere yönelik saldırı sonucu bir kişinin ölmesi ve dört kişinin yaralanması eylemlerinin talimatlarını verdiğinin, yapılan yargılamada toplanan delillerden kuşkuya yer bırakmayan biçimde anlaşılmıştır." denildi.

Sanık Küçük'ün Ergenekon Silahlı Terör Örgütü'nün amaçları doğrultusunda, ülkede kaos ve kargaşa ortamı yaratıp, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebir ve şiddetle ortadan kaldırmak veya görevlerini yapmasını engellemek için, el bombası atılması, adam öldürme ve öldürmeye teşebbüs suçlarına azmettirdiği belirtildi. CİHAN

Yorumlar