Ereğli'de Öğrenci Kurultayı başladı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Türk Metal Sendikası’nın, Uludağ Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 'Söz, Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde' başlıklı kurultay başladı.

Google Haberlere Abone ol
Ereğli'de Öğrenci Kurultayı başladı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Türk Metal Sendikası’nın, Uludağ Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 'Söz, Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde' başlıklı kurultay başladı. Kurultay 27 Nisan'da sona erecek.

Büyük Anadolu Ereğli Hotel’de saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Üniversite ile Türk Metal’in sinevizyon sunumu gerçekleştirildi. Kurultayın açılış konuşmasını, Uludağ Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serpil Aytaç yaptı.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Kavlak ise bir fıkra ile başladığı konuşmasında, Türkiye’deki işletmelerin hızlı hareket edebilen insanlar istediğini savundu. Ülkede üniversitelerin sendikalardan uzaklaşmasını sorgulayan Kavlak, “Sendikaları silindir gibi ezen, itibarlaştıran, güçsüzleştiren, örgütlenmeyi imkansız hale getiren 12 Eylül’ü burada tartışmayacağım. İşçiyi bir meta haline getiren, emeği alınıp satılabilen bir kaynak meselesi haline getiren, neoliberalizmi burada gündeme getirmeyeceğim. Evet, bunlar gerçekler ama bizim bulunduğumuz mevkiler yakınma yerleri değildir, çözüm yerleridir. 12 Eylül ve neoliberalizm uygulamaları karşısında gerçekten direnemedik, gücümüz yetmedi. Çünkü yalnız kaldık. Toplumun diğer kesimleriyle de, üniversitelerle de bağlarımızı kopardık. Sonuçta her yapı kendi içine kapandı, yalnızlaştırıldı. Genel eleştiri öncesi çuvaldızı sendikalara batırmak istiyorum. 12 Eylül 1980’de ülke nüfusu 46 milyon, sendikalı çalışan sayısı 4,5 milyon. Sendikalı işçi sayısı da 2,5 milyona yakın. Oysa bugünkü nüfusumuz 75 milyon, sadece kayıtlı çalışan sayısı 12 milyonun üzerinde, sendikalı işçi sayısı bir milyon 200 bin, toplu sözleşmeden yararlanan işçi sayısı ise 700 bin. Tablo bu. Bu rakamlara, bu tabloya biz ‘Çöküş’ diyoruz. Biz mazeret aramaya değil, buraya iş yapmaya geldik. Nasıl olur da daha güzel, adil ve barış dolu bir dünya inşa ederiz diye geldik. O zaman geçmişi bırakıp, bugüne ve geleceğe bakacağız. Geleceğe bakmak için de değerli hocalarımıza, bilime üniversitelerimize ihtiyacımız var. Kazanmak için güçlük olmak yetmez, hazırlıklı olmak gerekir. O yüzden, çıkabilecek tehlikelere karşı önlem almak için sizin yakacağınız ışığa ihtiyacımız var. Işık olmazsa göz bir işe yaramaz. Üniversiteler artık bu toplumun ışığı olmalıdır. ‘Hayatta en Hakiki Mürşit İlimdir’ sözüne sahip çıkmalıdır. Yoksa hepimiz bizi bekleyen tehlikelere karşı hazırlıksız yakalanırız. Sizi önemli bir sorumluluk bekliyor. Umut sizde, sizi bekleyen sendikalardadır. Umut sizsiniz, umut biziz. Buradaki sihirli kelime ‘Umut’tur." şeklinde konuştu.

Erdemir Genel Müdürü Sedat Orhan, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türk Metal Sendikası Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, GMİS Genel Merkez yöneticileri, Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Uludağ Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerden öğretim görevlileri, üniversitelerin öğrencileri ile bir grup Erdemir işçisinin katıldığı kurultayın ilk oturumu konuşmaların ardından başladı. Büyük Anadolu Ereğli Hotel’de başlayan kurultay 3 gün sürecek. Bu süre içinde kurultaya katılan konuklar çeşitli gezi ve ziyaretlere katılacaklar. CİHAN

Yorumlar