Erdoğan'a suikast timi ilk kez hakim karşısında

15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya katılanlar mahkemeye getirildi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'a suikast timi ilk kez hakim karşısında

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin dava bugün Muğla'da başlıyor. Duruşma öncesi salon etrafında yoğun güvenlik önlemleri alındı.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Muğla'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Marmaris'te kaldığı otelde suikast girişiminde bulunan timin yargılanacağı dava bugün başlayacak. Duruşma için MuğlaTicaret Odası ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik için 450 polisin görev aldığı öğrenilirken çatılarda da keskin nişancılar bulunuyor.

MAHKEMEYE GETİRİLDİLER

Davanın tutuklu sanıkları, ilk duruşma için gruplar halinde yargılamanın yapılacağı MuğlaTicaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'na getirildi. O anlar kameralara da yansıdı.

"FETÖ GELECEK HESAP VERECEK"

Sanıklar 09.00'da duruşmanın bulunduğu yere getirildi. 3 cezaevi aracıyla getirilen suikast sanıkları mahkeme salonuna götürülürken kalabalık bir grup da "Game over Feto" pankartı ve "FETÖ gelecek hesap verecek" sloganlarıyla tepki gösterisinde bulundu.

'PAŞA' LAKAPLI ZEKERİYA KUZU DA GÖRÜNTÜDE

Görüntülerde Çiğli imamı olduğu belirtilen 'Paşa' lakaplı Zekeriya Kuzu da görülüyor. Zekeriya Kuzu, saldırıdan 11 gün sonra Marmaris Çetibeli bölgesinde karayolu altındaki menfezde, Cumhurbaşkanı'nın kaldığı otele yönelik saldırıya katılan diğer askerlerle bitkin halde bulunmuştu.


GÜLEN 1 NUMARALI SANIK

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ve 15 Kasım'da kabul edilen iddianamede taraf olarak 2 şehit, 74 mağdur ve müşteki ile 44'ü tutuklu, 3'ü yakalama emriyle aranmakta olan toplam 47 şüpheli yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müştekiler arasında olduğu iddianamede, Gülen de Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesindeki "Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır" hükmü gereğince "bir numaralı sanık" sıfatıyla bulunuyor.

HER BİRİ İÇİN 6'ŞAR KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET TALEBİ

Sanıkların, 'Cumhurbaşkanına suikast', 'anayasayı ihlal', 'yasama organına karşı suç', 'hükümete karşı suç', 'silahlı terör örgütü yöneticisi olma', 'yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme', 'yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme', 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama', 'zincirleme şekilde silahla tehdit', 'Cumhurbaşkanına hakaret', 'zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret', 'kamu malına zarar verme, mala zarar verme, nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali ve nitelikli yağma' suçlarından 6'şar kez müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi. Soruşturma sürecinde, 73'ü mağdur ve müşteki ile 86'sı tanık olmak üzere toplam 203 kişinin ifadesine başvuruldu.


OPERASYON GÜNLER SÜRDÜ

15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele saldırı düzenleyen Özel Kuvvetler ve MAK (Muharebe Arama Kurtarma) timlerinden oluşan 37 kişilik özel tim, başarılı olamayınca 2 polisi şehit edip kaçmıştı. Bu kişilerden aralarında Çiğli Ana Jet Üssü'nün imamı olduğu iddia edilen 'Paşa' lakaplı astsubay Zekeriya Kuzu'nun da bulunduğu 25'i ilk olarak yakalanarak tutuklandı. Daha sonra Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda tabur komutanı olan Binbaşı Şükrü Seymen ile önceden aynı birlikte eğitim alıp görev yapan askerlerden seçtiği Yüzbaşılar İsmail Yiğit, Mustafa Serdar Özay, Muammer Gözübüyük, Ergün Şahin, Bahadır Sagun, Mehmet Öztürk, Üsteğmenler Murat Köse, Mehmet Demir, Enes Yılmaz; Teğmen Muhammet Burak İpek da sonradan yakalanarak tutuklandı. Yüzbaşı Burkay Karatepe'nin ise yakalanması için çalışmaların sürdüğü belirtildi.


VALİ ÇİÇEK GECE SAAT 02.00'DE ALINAN TERBİRLERİ YERİNDE İNCELEDİ

Duruşma salonunun dışında Muğla'nın giriş ve çıkışlarında da Muğla Emniyet Müdürlüğüekiplerinin uygulama noktalarında giriş yapan araçlar didik didik aranırken, şüpheli araçlar üzerinde detaylı aramalar yapıldı. Gece saat 02.00'da uygulama noktaları ve duruşmanın yapılacağı Muğla Ticaret Odası salonun çevresinde alınan tedbirleri yerinde inceleyen Vali Amir Çiçek ve Muğla Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, gerekli tüm emniyet tedbirlerinin alındığını açıkladı. Gazetecilere açıklama yapan Vali Çiçek, "Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde önemli bir dava görülecek. Cumhurbaşkanımıza suikast, darbe girişimi, öldürme ve öldürmeye teşebbüs. İki şehidimiz var burada. Önemli bir dava. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanına suikast davasının görüldüğü bir yer. Bu öneminden dolayı biz özellikle duruşma öncesinde bir haftadır bütün güvenlik tedbirlerimizi aldık ve şimdi yerinde inceledik, son durumu gördük. Yol kontrolleri, aramalar ve duruşma yapılacak salon etrafında gereken ne varsa Emniyet ve Jandarmamız bütün planlarını yaptılar. Bizim buradaki amacımız, bu hainlerin hukuk çerçevesinde, usul çerçevesinde hukuk devleti olarak yargılanmaları ve hak ettikleri cezaları almasıdır. Bu duruşmanın selameti için bize düşen görev bu bölgenin güvenliğini sağlamaktır. Tabi ki yargılayacak, karar verecek yüce adalettir, yargıdır. Onların işlerini kolaylaştırmak açısından biz gerekeni yaptık. Yine basınımızın rahat çalışması, alınan güvenlik önlemleri, vatandaşlarımızın tepkileri olacaktır. Basının da çalışma alanının belirlenmesi konusunda gerekli kolaylık sağlandı. Şuna inanıyoruz ki, 15 Temmuz 2016'da onlar Türkiye'yi, demokrasiyi, bağımsızlığımızı, milli irademizi yok etmek için darbe girişiminde bulundular. Cumhurbaşkanımızı da Marmaris suikast ve kaçırma girişiminde bulundular. Başaramadılar ve hiçbir zaman başaramayacaklar. Yaptıkları da yanlarına kar kalmayacak. Yaptıklarının cezasını da elbette ki, eninde sonunda yargılamanın sonunda alacaktırlar. Biz üzerimize düşen ne varsa en detayına kadar yapacağız. Yüce adalet de kararını verecek" dedi.

BAZI YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI

Muğla Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "15 Temmuz 2016 tarihinde İlimiz Marmaris İlçesinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik yapılan suikast girişimine katılan sanıkların, 20.02.2017 tarihinden itibaren, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda yapılacak duruşmaları nedeniyle, 19 Şubat 2017 günü Saat: 20.00'den itibaren, duruşmalar süresince; Dirgeme yolunun, Atatürk Bulvarı ile Muhsin Özbay Caddesi arasındaki alanında, Şehit Yarbay Alim Yılmaz Caddesinin, Muhsin Özbay Caddesinden, Adliye Kavşağı istikametinde, Ticaret Odası ile Baro Binası arasındaki isimsiz sokak üzerinde ve Adliye önündeki park alanlarında park yasağınıngetirilerek, belirtilen güzergahların araçların seyrine yasaklanması, 20 Şubat 2017 günü Saat: 07.00'den itibaren, gerekli görülen hallerde ise; sanıkların nakillerinde kullanılacak güzergahlar üzerlerinde park yasağının getirilerek, belirtilen alanlarda araçların seyirlerinin yasaklanması ve güzergahlarda sürücülerine ulaşılamayan (şüphe arz eden) araçların güvenlik sebebiyle çekici yardımıyla çektirilmesi uygun görülmüştür" denildi.

Yorumlar

ihsan Allahutealanın emri var ULULEMRİNİZE İTAAT edin ulen hainler nereniz Müslüman sizin