Erdoğan, YPG konusunu Trump'ın yüzüne söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ın yüzüne, YPG ve PYD terör örgütüne "kim olursa olsun desteklemesi uygun değildir" dedi. Başbaşa görüşmelerden önce konuşan Trump ilk olarak, "Türkiye ile başarılı ve güçlü ilişkilerimiz var. Türkiye ile ilişkilerimizi güçlendireceğiz. Erdoğan ile uzun ve zorlu bir görüşmemiz olacak. Güçlü ve somut bir görüşme yapacağız" dedi. Trump, heyetler arası görüşmeden sonra attığı tweette ise "Erdoğan'ı ağırlamak büyük bir onurdu" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan, YPG konusunu Trump'ın yüzüne söyledi

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Beyaz Saray’daki baş başa görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın açıklaması düzenleyen ABD Başkanı Donald Trump, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ortadoğu'da barışı ve güvenliği sağlamak, ortak tehditlerle mücadele etmek ve tüm insanlarımız için haysiyetli bir gelecek yaratmak için birlikte çalışmaya sabırsızlanıyorum.” dedi.

Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beyaz Saray’da ortak basın açıklaması yaptı.

ABD Başkanı Trump, ABD ile Türkiye arasında çok eskiye dayanan köklü ilişkiler olduğuna vurgu yaptı. Trump, Kore Savaşı'nda Türk ve Amerikan askerlerinin yan yana savaştığını ve Türk askerinin orada yaptıklarını unutmadıklarını kaydederek, Türkiye’nin Komünizme ve Sovyet yayılmacılığına karşı durduğunu hatırlattı.

“Savaşlarda Türklerin cesareti efsanevidir.” diyen Trump, bugün de yeni bir terör tehdidiye karşı karşıya olunduğunu ve bu ortak düşmana karşı yine ortak mücadele edeceklerini vurguladı.

"Türk milletine desteklerimizi sunuyoruz"

Trump, “Türk halkı son yıllarda ve son dönemde korkunç terör saldırılarına maruz kaldı. Biz bu saldırıların mağdurlarına taziyelerimizi ve Türk milletine desteklerimizi sunuyoruz. Türkiye'ye PKK, DEAŞ gibi terör gruplarıyla mücadelede destek veriyor ve terör gruplarına güvenli alan bırakmama konusunda güvence veriyoruz." şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Trump, sözlerine, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ortadoğu'da barışı ve güvenliği sağlamak, ortak tehditlerle mücadele etmek ve tüm insanlarımız için haysiyetli bir gelecek yaratmak için birlikte çalışmaya sabırsızlanıyorum." şeklinde devam etti.

Türkiye ile ekonomik ve ticari bağları güçlendirmek istediklerine vurgu yapan Trump, ilişkilerin iki ülkenin çıkarına olacak şekilde ekonomik temeller üzerinde yeniden inşa edilebileceğini kaydetti.

“Türkiye'nin Suriye'deki dehşet verici katliamların durdurulması için verilen çabalara liderlik etmesini takdir ediyoruz. Suriye iç savaşı tüm dünyayı şoke ediyor.” diyen Trump, Suriye'de şiddeti azaltabilecek ve barışçı çözüme imkan sağlayacak her türlü adımı desteklediklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Oval Ofis'te gerçekleştirdikleri baş başa görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Erdoğan, açıklamasında Trump ve ekibine, kendisine ve heyetine gösterilen ilgiden dolayı teşekkürlerini iletti.

Trump'ı seçimlerde elde ettiği zafer için tebrik eden Erdoğan, Trump ile gerçekleştirdikleri ikili görüşmede, köklü geçmişe dayanan ve stratejik ortaklık düzeyine erişmiş olan Türkiye-ABD ilişkilerinin mevcut durumunu ele aldıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile ABD arasındaki bağların demokratik değerler ve müşterek menfaatler temelinde geliştiğine işaret ederek, "Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmamız karşılıklı çıkarlarımız yanında küresel barış ve istikrar için de önemlidir. Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı dönemde özellikle de iki ülkenin göstereceği yakın işbirliği her zamankinden çok daha büyük önem kazanmıştır." diye konuştu.

"Diyalog ve dayanışmamızı daha da artırmanın kararındayız"

Türkiye ile ABD'nin BM, NATO ve G20 gibi kilit kuruluşlar içerisinde yakın işbirliği içinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Önümüzdeki süreçte bu platformlar başta olmak üzere her alanda diyalog ve dayanışmamızı daha da artırmanın kararındayız. Doğrusu ben bu ziyaretimizin bu bakımdan tarihi bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum. Gerek ikili görüşmemiz gerek biraz sonra yapacağımız heyetler arası görüşmenin geleceğimize yönelik çok daha büyük kazanımlar elde edeceğimize, fırsat tanıyacağına inanıyorum." değerlendirmesini yaptı.

"Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur"

İki ülke arasında ekonomi, ticaret, yatırım, enerji ve savunma sanayi alanlarında işbirliğini artırma konusunda hemfikir olunduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız. Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir. Aynı şekilde terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin inanç ve etnik yapısını değiştirmek isteyenlere de izin vermemeliyiz. Suriye, Irak, Yemen ve Libya'daki kaosu fırsata çevirmek isteyenler eninde sonunda kaybedeceklerdir. İki müttefikin dayanışma ve yakın işbirliği, eli kanlı cinayet şebekelerini bertaraf etmek için kafidir. Daha önce de ifade ettiğim gibi Sayın Başkan'a 15 Temmuz darbe girişiminin faili Feto terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğim."

"Son kimyasal saldırı sonrasındaki kararlı tutumu yerinde buluyoruz"

Görüşmede, Suriye ve Irak'ta atılabilecek ortak adımları değerlendirdiklerini aktaran Erdoğan, "Sayın Trump'ın seçim zaferi Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede yeni beklentilerin doğmasına, umutların filizlenmesine yol açmıştır. Biz yeni ABD yönetiminin bu umutları boşa çıkarmayacağına inanıyoruz. Bilhassa Suriye rejiminin son kimyasal saldırısı sonrası takınılan kararlı tutumu oldukça yerinde buluyoruz. Terör örgütleriyle ilkeli ve kararlı mücadele konusunda geçmişte yaşanan hataları telafi edecek adımların devamının geleceğini ümit ediyoruz." dedi.

Bölgesel istikrar ve güvenliğin temininde Türkiye-ABD işbirliğinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Erdoğan, "Sayın Trump ile istişarelerimizi yoğunlaştırma, işbirliğimizi bundan sonra da kararlı bir şekilde devam ettirmenin inanıyorum ki kararlılığı içindeyiz. Bugün temelleri atılan yeni dönemin ülkelerimiz açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum." diye konuştu.

Konukseverliği ve daveti için Trump'a teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kendilerini de en yakın zamanda ailesiyle birlikte ülkemde ağırlamaktan memnuniyet duyacağımı ifade etmek istiyorum." dedi.

TRUMP: ERDOĞAN HARİKA BİR ADAM

ABD Başkanı Donald Trump ile Almanya Başbakanı Angela Merkel ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde önemli bir detay ortaya çıktı. Telefon görüşmesi esnasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan söz edilirken, Trump’ın Merkel’e, Erdoğan için “Harika bir adam” dediği ifade edildi. Merkel’in ise Trump’ın sözlerini bitirmesinin ardından Erdoğan’ın kendisi ve diğer Avrupalı liderlerle ilgili açıklamalarını ve Nazi benzetmelerini dile getirdiği kaydedildi. Merkel’in açıklamalarının ardından Trump’ın şaşırdığı ifade edilirken, Beyaz Saray açıklama yapmazken, Alman hükumeti de görüşmenin gizli gerçekleştirildiğini kaydederek açıklamadan kaçındı.

Yorumlar