Erdoğan: Ukrayna'ya 10 Milyon Dolar Hibe Vereceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Yerlerinden edilmiş kişiler için kullanılmak üzere 10 milyon dolarlık yardımı hibe olarak Ukrayna hükümetine sağlama kararı aldık.' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Ukrayna'ya 10 Milyon Dolar Hibe Vereceğiz

C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin (YDSK) dördüncü toplantısı vesilesiyle geldiği Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile müşterek matbuat toplantısı düzenledi. Erdoğan konuşmasında, Ukrayna'ya 10 millyon dolarlık hibede bulunacaklarını söyledi.

İşte Erdoğan'ın izahatlarından satır başları:

Ukrayna'da bulunan C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile beraber müşterek matbuat izahatsı yapıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

'Öncelikle sizleri şahsım ve heyetim hesabına en kalbi duygularla selamlıyorum. Bugün Devlet Başkanı kıymetli dostumla ikili görüşmelerimiz 3 saatlik bir süreci kapsayacak biçimde devam etti. 2011 yılında başlattığımız bu Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantıları'nın bu dördüncüsüydü. Biz içeride ikili görüşmemizi yaparken bakanlarımız da kendi aralarında görüşmelerini sürdürdüler. Türkiye dostu ve komşusu Ukrayna ile stratejik ortaklık ilişkisini daha da ilerletmeye hazırdır. Stratejik ortaklık demek iki ülkenin kritik hallerde tıpkı biçimde paylaşım yapabilmesi demektir.

'EN BÜYÜK ARZUM ZOR ZAMANLARIN AŞILMASI'

Biz bu ortaklığın gereği neyse onu yapmanın gayreti içindeyiz ve bugün burada onun için bulunuyoruz. Kırım dahil Ukrayna'nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne desteğimizi her platformda anlatım ettik. Ukrayna'nın Avrupa kurumlarıyla ilişkilerini geliştirme isteğini meşru kabul ederiz ve bunu destekliyoruz. Ukrayna ile kriz kelimesinin bir arada anılması bizleri üzmektedir. En kocaman arzumun bu zor zamanların bir an evvela aşılması ve barışın sağlanmasıdır.'

Ukrayna'nın toprak bütünlüğü temelinde çözüm bulunmasını diliyoruz. Bu bağlamda 12 Şubat'ta Minsk'te imzalanan mutabakatı destekliyor ve önlemler paketinin bütüncül bir biçimde uygulanmasını temenni ediyoruz. Açılan bu fırsat penceresi sonuna kadar aralanmalıdır. Türkiye şekilde tarihsel ve kültürel bağlarımızın olduğu Kırım'da duruşlarından Ödün vermeyen Kırım Tatar Türkleri'nin durumlarını izliyoruz. Kardeşlerimizin sorunlarını gündeme getirmeyi sürdüreceğiz. Değerli dostumun liderliğinde kökünden reformlar gerçekleştirmek dileyen bir yönetimin olduğunu görüyoruz. Biz de stratejik ortağımıza elimizden gelen desteği vermeyi sürdüreceğiz.

'10 MİLYON DOLARI HİBE OLARAK VERECEĞİZ'

Bu noktada 50 milyon dolarlık bir kredinin Ukrayna'ya sağlanmasının onayını verdik. Ayrıca yerlerinden edilmiş bireyler için kullanılmak üzere 10 milyon dolarlık katkısı bağış şekilde Ukrayna hükümetine sağlama kararı aldık. Komşuluğumuzun, stratejik ortaklığımızın gereği bulunan bu yardımlarımızın dostlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Az evvela görüşmelerimizin sonucunda şekilde bir müşterek anlaşma imzaladık. Bu belgelerin ülkelerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Görüşmelerimizde ikili ticari ve ekonomik faaliyetler üstünde hassasiyetle durduk. 2014 sonu itibarı ile ticaret hacmimiz 6 milyar dolar seviyesine çıktı. Sayın Başkanla bundan böyle bir mutabakatı daha sağlayalım istedik. Bu rakamı 2017 sonu itibarı ile 10, 2023 itibarı ile 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmine kavuşturalım.'

Ayrıntılar geliyor...

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar