Erdoğan, TANAP projesi imza törenine katıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şahdeniz Doğalgaz Üretim Sahası ve TANAP Projesi'ne Türkiye'nin ortaklığına ilişkin imza törenine katıldı. Erdoğan, projenin önemine dikkat çekerek, "İki önemli husus önem taşıyor. Bunlardan biri BOTAŞ'ın...

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan, TANAP projesi imza törenine katıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şahdeniz Doğalgaz Üretim Sahası ve TANAP Projesi'ne Türkiye'nin ortaklığına ilişkin imza törenine katıldı. Erdoğan, projenin önemine dikkat çekerek, "İki önemli husus önem taşıyor. Bunlardan biri BOTAŞ'ın TANAP boru hattından yüzde 20 olan payının yüzde 30'a çıkarılmış olmasıdır. İkincisi de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın, Şahdeniz sahasındaki payının yüzde 9'dan yüzde 19'a yükselmiş olmasıdır." dedi.

Şahdeniz Doğalgaz Üretim Sahası ve TANAP Projesi'ne Türkiye'nin ortaklığına ilişkin imza töreni Shangri La Bosphorus Otel'de yapıldı. Törene Başkan Erdoğan'ın yanı sıra, Enerjive Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan Enerji Bakanı ve ilgili şirketlerin yetkilileri katıldı. İmza töreninden sonra konuşan Başbakan Erdoğan, Dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile doğu-batı enerji koridorunu geliştirdik. Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı Projeleri bu koridorun başarı ile hayata geçirdiğimiz iki unsurudur. Gürcistan'ın da bu projelerin geliştirilmesinde önemli bir role sahip olduğunu burada ifade etmek isterim. Bugün de Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin öngörülen takvim içerisinde hayata geçirilmesi amacı doğrultusunda önemli bir adımın atılmasına hep birlikte şahitlik ediyoruz." şeklinde konuştu.

Projenin iki önemli hususuna dikkat çeken Erdoğan, "Bunlardan biri BOTAŞ'ın TANAP boru hattından yüzde 20 olan payının yüzde 30'a çıkarılmış olmasıdır. İkincisi de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın, Şahdeniz sahasındaki payının yüzde 9'dan yüzde 19'a yükselmiş olmasıdır. Böylece Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, ikinci büyük ortak konumuna gedi. İlk aşamada TANAP'ı Şahdeniz sahasının beslemesi öngörülüyor. Bu çerçevede Şahdeniz sahasının ikinci geliştirme aşaması kapsamında üretilecek doğalgazın, 6 milyar metreküplük bölümü ülkemize satılacak. Bu sahadan gelen doğalgazın 10 milyon metreküplük bölümünün de Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması planlanıyor. Hazar Denizi'nin Azerbaycan sahasından elde edilecek doğalgazın da daha sonra bu hatta yönlendirilmesi hedefleniyor. Biz Türkmen gazının da Türkiye üzerinden diğer ülkelere erişmesini temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, bölgedeki bu anlaşmaların önemine de işaret ederek, şunları söyledi: "İleride TANAP'ın TAP'a bağlanması öngörülüyor. Ülkemizle Bulgaristan arasında da bir bağlantı yapılamsı gereğini de beraberinde getiriyor. Ukrayna da yaşanan olaylar başta olmak üzere ülkeler arası özellikle dayanışmanın önemini bir kez daha gösterdi."

CİHAN

Yorumlar