Erdoğan: Suriye’den ülkemize sığınmaları sosyal afet sayabiliriz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, afetler sırasında oluşan karmaşanın önüne geçecek kriz yönetimi konusunda çok ciddi bir birikim edindiklerini söyledi. Erdoğan, “Yine bir çeşit sosyal afet sayabileceğimiz Suriye’den ülkemize gelen kardeşlerimizin...

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Suriye’den ülkemize sığınmaları sosyal afet sayabiliriz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, afetler sırasında oluşan karmaşanın önüne geçecek kriz yönetimi konusunda çok ciddi bir birikim edindiklerini söyledi. Erdoğan, “Yine bir çeşit sosyal afet sayabileceğimiz Suriye’den ülkemize gelen kardeşlerimizin ihtiyaçlarının karşılanması konusunda organizasyonu da AFAT açısından başarılı bir sınav olarak değerlendiriyorum.” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi(AFAD) tarafından yürütülen Afete Hazır Türkiye Projesi kapsamındaki, 'Afete Hazır Okul' kampanyasının tanıtımına katıldı. AFAD ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaklığıyla hayata geçirilen kampanya programı Küçükçekmece Arena Mega Kongre Salonu’nda gerçekleşti. Programda, çeşitli okullardan çok sayıda öğrenci de hazır bulundu. Afetlerin engellenemeyeceğini belirten başbakan Erdoğan, Afganistan’da meydana gelen toprak kaymasıyla birlikte hayatını kaybedenler için taziye mesajı gönderdi. Ülkede bu zamana kadar yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Erdoğan, Kızılay’ın bölgeye yardım çalışmalarını ulaştırdığını söyledi. Önceki depremlerden tecrübe edindiklerini anlatan Erdoğan, “1999 Marmara ve Düzce depremleri ülke olarak bu konuda ne denli hazırlıksız olduğumuzun en çarpıcı örneği olarak ortaya çıkmıştır. Ben de oraya gittiğimde hükümeti göremedim. Hükümet yetkilileri 2 gün sonra oraya gelebildiler. Bunun için 2009 yılında ilgili tüm kurumları AFAD adı altında topladık. Uzun yıllar bilinçli bir yapılanmaya gidilemedi. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu aklımızda bulundurmak zorundayız. Ülkemizin pek çok yerinde sel gibi, toprak kayması gibi kuraklık gibi sıkıntıların her an yaşanabileceğini göz önünde tutmak, gerekli tedbirleri almak zorundayız. Bilimin, teknolojinin bize verdiği imkanları sonuna kadar kullanacağız. Siz binanızı çürük şekilde inşa eder zemin etütlerini yaptırmazsanız bu binayı yıkan deprem değil bizzat kendiniz olursunuz.” diye konuştu.

Japonya ile Türkiye’yi karşılaştıran Erdoğan, şöyle devam etti: “Japonya’da 8 – 9 şiddetinde depremde neredeyse hiçbir bina yıkılmazken ülkemizde 6 şiddetindeki deprem çok ciddi can ve mal kaybına yol açabiliyor. Aradaki fark Japonya’da deprem gerçeğini göz önünde bulundurarak inşa edilmesi. Bizde ise bu durumun dikkate alınmamış olmasıdır. Hükümetimiz döneminde 1999 depreminde alınan dersler ışığında bu çerçevede yeni düzenleme yaptık. Her alanda standartlar belirleyip uygulamaya koyduk.”

Afetler sırasında oluşan karmaşanın önüne geçecek kriz yönetimi konusunda çok ciddi bir birikim sahibi olduklarını kaydeden Erdoğan, “Hazırladığımız Türkiye Afet Müdahale Planı ile afet anında kimin ne yapacağını belirliyoruz. Yine bir çeşit sosyal afet sayabileceğimiz Suriye’den ülkemize gelen kardeşlerimizin ihtiyaçlarının karşılanması konusunda organizasyonu da AFAT açısından başarılı bir sınav olarak değerlendiriyorum. Suriye’de zulümden kaçarak ülkemize sığınan kardeşlerimiz için AFAT tarafından oluşturulan 22 kampın alt yapısı ve verilen hizmetlerle gelişmiş ülkeler tarafından dahi örnek alındığını görüyorum.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar