Erdoğan: Mesele yeşili korumaksa, 37 milyon dekar ağaçlandırma yaptık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ağaç dikme töreninde Gezi Parkı olaylarına değindi. Erdoğan, “Eğer mesele ormansa, ağaçsa, yeşili korumaksa, eğer meselenin gerçekten bu olduğuna inananlar var ise, geçtiğimiz 11 yılda 3 milyon 691 bin hektar, yani yaklaşık.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Mesele yeşili korumaksa, 37 milyon dekar ağaçlandırma yaptık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ağaç dikme töreninde Gezi Parkı olaylarına değindi. Erdoğan, “Eğer mesele ormansa, ağaçsa, yeşili korumaksa, eğer meselenin gerçekten bu olduğuna inananlar var ise, geçtiğimiz 11 yılda 3 milyon 691 bin hektar, yani yaklaşık 37 milyon dekar ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yaptık.” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin (ASKON) Orman ve Su işleri Bakanlığı ile organize ettiği 400 bin fidan dikim törenine katıldı. Pendik’te gerçekleştirilen ağaç dikme töreninin farklı bir anlamı olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “ASKON Mayıs sonu Haziran ayı içerisinde bir söz vermişti. Ağaç bahanesi adı altında yapılan şiddet gösterileri karşısında, net bir tavır ortaya koymuştu. ‘Eğer sizin derdiniz gerçekten ağaçsa biz 4’e karşı 400 bin fidan sözü veriyoruz.’ demişti. Bu gün işte bu sözün yerine getirildiğine şahit oluyoruz. Bir tarafta bahane ile şiddet oluşturanlar, vatandaşımızı maalesef dilhun edenler, esnafımızın bütün iş yerlerini kırıp dökenler, Molotof kokteylleriyle güzelim İstanbulumuzu ve diğer şehirlerimizi adeta terörize edenler ASKON’un öncülüğünde şu anda oluşacak bu ormanın milli iradeye saygı kavramıyla sembolleştirilmiş olmasından dolayı da bu atılan adımı son derece isabetli buluyorum.” diye konuştu.

Gezi olaylarına atıfta bulunan Erdoğan, şöyle devam etti: “Eğer mesele ormansa, ağaçsa, yeşili korumaksa, eğer meselenin gerçekten bu olduğuna inananlar var ise onlara birkaç rakamla Türkiye’yi nereden nereye getirdiğimizi anlatmak istiyorum. Geçtiğimiz 11 yılda 3 milyon 691 bin hektar yani, yaklaşık olarak söylüyorum, 37 milyon dekar ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yaptık.”

Türkiye’de orman varlığını azaltmak yerine mevcudun üstüne 900 bin hektar daha orman alanı ilave ettiklerini ifade eden Erdoğan, yangın sebebiyle tahrip olan ormanların bir sene içinde yeniden oluşturulduğunu söyledi. Bu dönemde 2 milyar 800 milyon adet fidan diktiklerini kaydeden Erdoğan, “Bizim işimiz çevrecilik. İşimiz ağacın olmadığı yere ağacı çeşitlendirerek götürmek. İşte bu gün bu rakama 400 bin fidan daha ilave ediyoruz. ASKON’la birlikte.” şeklinde konuştu.

'HEDEFİMİZ; HER ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ İÇİN BİR FİDAN'

2008 yılından bu yana milli ağaçlandırma seferberliği projesi yürüttüklerini ifade eden Erdoğan, “Bunu görmek lazım. Ama gözü olup da görmeyenler olursa ne diyeyim? Bu proje kapsamında 10 bin 577 km kara yolu ve köy yolu kenarına 6 milyon 600 bin fidan diktik. Aynı şekilde 27 bin 393 okul bahçesine 5.5 milyon fidan diktik. Bin 965 sağlık ocağı ve hastane bahçesine de 267 bin fidanı toprakla buluşturduk. Askeri kışlar, ibadethane ve mezarlıkları ağaçlandırdık.” diye konuştu. Üniversitelerde ağaçlandırma seferberliği başlattıklarına dikkat çeken Erdoğan, hedeflerinin her üniversite öğrencisi için bir fidan olmak üzere toplamda 5 milyon fidanı toprakla buluşturmak olduğunu söyledi.

İstanbul’a 100 bin erguvan, Bursa’ya 100 bin kestane, Çanakkale’ye 250 bin gül fidanı dikeceklerini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu şehirlerimizi tarihi kimliklerine uygun şekilde güzelleştiriyoruz. Bal ormanları şehir ormanları gibi projelerle bu yıl başlattığımız badem ve kestane ormanları projeleriyle Türkiye’yi ağaçlandırma çalışmalarımızı çok yönlü olarak sürdürüyoruz.”

Konuşma sonrasında iş adamlarına plaket veren Erdoğan, ormanın ilk ağacını kendisi dikti. Programa, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, iş adamları ve davetliler katıldı. Başbakan Erdoğan, Antalya ve ilçelerindeki programları için Gazipaşa’ya hareket etti. Toplamda 400 bin fidan, İstanbul’un Çatalca, Durusu ve Sultanbeyli orman bölgelerine dikilecek.
.

CİHAN

Yorumlar