Erdoğan: K. Irak ile sınırlar kapatılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'ın kuzeyi ile sınırların kapatılacağını söyledi. Erdoğan, geri adım atılmaması halinde petrol vanalarının da kapatılacağını ifade etti

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: K. Irak ile sınırlar kapatılacak

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak bölgesel Kürt yönetimi tarafından ilan edilen referandumdan geri adım atılmaması halinde sınırların kapatılacağını söyledi. Kuzey Irak petrollerinin Türkiye'den aktığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vanalar bizim elimizde, kapattığımızda bakalım ne olacak" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aldıkları kararların tamamını uluslararası diyalogla aldıklarını belirterek İran ve Irak ile yaptıkları görüşmeleri hatırlattı. 

İstanbul'da Uluslararası Ombudsmanlık Konferansında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şunları söyledi: 

"Irak'ın hem toplum hem de ülke olarak birliğe beraberliğe bütünleşmeye her zamankinden daha çok ihtiyacı bulunduğu bir dönemde, ayrılık yönünde adımlar atılması asla kabul edilemez. Kuzey Irak'taki Kürt kardeşlerimizin haklarına, hukuklarına güvenliklerine müreffeh bir hayat taleplerine sonuna kadar saygımız vardır. Nitekim bu yöndeki çabalarında daima Kuzey Irak yönetiminin yanında olduk. Sıkıntılı zamanlarında kimse onların yanında olmadığı dönemde kendilerine gerekli hizmeti desteği vererek, onları ayakta tuttuk. Ancak bizim aynı zamanda Irak'ta Arap kardeşlerimiz de var. Türkmen kardeşlerimiz var. Ezidiler, Keldaniler, Süryaniler var. Onların da haklarına bizim saygımız var. Kuzey Irak tüm bu halkların ortak hayat alanıdır. Sadece bir şahsın veya aşiretinin hayat alanı değildir. Bunun böyle bilinmesi lazım." ​

 "Kimse bizden sınırlarımızın hemen yanı başında, 350 kilometre, yeni bir kriz ve çatışma alanı oluşmasına göz yummamızı bekleyemez. Bu konudaki tavrımız açıktır. Buna rağmen yapılan ve Irak'taki cari hukuka da uygun olmayan referandumun, sonucuna bakmaksızın yok hükmünde kabul ediyoruz, gayrimeşrudur diyoruz."

 "Bu bölgeyi (Kuzey Irak) sadece tek bir grubun kontrolü altına almaya çalışması, orada uzun yıllar sürecek yeni çatışmaların, yeni acıların, yeni zulümlerin, yeni katliamların habercisi olmaktan öte bir anlam taşımayacaktır. Kontrolleri altına aldıkları gücü ve imkanları, diğer gruplarla paylaşma konusunda hiç de iyi bir imtihan vermeyen mevcut yönetime olan güvensizlik sözde bağımsızlık ilanı sonrası çok daha artacaktır."

"Artık şimdi yeni bir dünyayı, yeni bir yer küreyi kurmak zorundayız. Aksi takdirde, çökecek sistemin altında hep birlikte kalacağımızı unutmayalım. Bölgemizdeki krizler ve çatışmalar, Kuzey Irak ve Suriye'de atılmakta olan yeni adımlarla daha da içinden çıkılmaz bir hale geliyor. Kuzey Irak'taki Bölgesel Yönetimin referandum kararı, ülkenin içinden geçtiği durum göz önüne alındığında buram buram fırsatçılık kokan bir girişimdir."

Yorumlar