Erdoğan: İsrail, Hamas ve El Fetih arasındaki mutabakatı arzu etmiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Hamas ve El Fetih arasında ulusal mutabakat hükümetinin kurulmasını arzu etmediğini söyledi. Erdoğan, "Bunu arzu etmediği gibi de, şu anda orada bu kıyımını devam ettiriyor. Bir başka adımı; malum...

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: İsrail, Hamas ve El Fetih arasındaki mutabakatı arzu etmiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Hamas ve El Fetih arasında ulusal mutabakat hükümetinin kurulmasını arzu etmediğini söyledi. Erdoğan, "Bunu arzu etmediği gibi de, şu anda orada bu kıyımını devam ettiriyor. Bir başka adımı; malum Mısır'la olan görüşmelerinde, Hamas'ı dışlama gayretleridir. Burada taraf olan bir defa Hamas'tır, Gazze'dir, Filistin'dir." dedi.

Başbakan Erdoğan, Kısıklı'daki konutan ayrılarak Cuma namazı için Ataşhir'deki Mimar Sinan Camii'ne geldi. Erdoğan için cami ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Namaz ardından dışarı çıkan Erdoğan, vatandaşları selamladı. Burada bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan İsrail'e sert mesajlar verdi.

Türkiye olarak terör estiren İsrail'e olumlu bakamayız diyen Erdoğan, "Olayın resmi noktadaki yazışmalarından haberim yok. Olaylar başladığı süresinde bazı açıklamalarımız oldu. Sürecin bundan sonraki yol haritasında şüphesiz Türkiye olarak devlet terörü estiren İsrail'e karşı bizim olumlu bakmamız mümkün değil. Uluslar arası kara sularında daha önce bir terör estirmişti. Bu terörden sonra araya uluslararası camialar girdi. Bizim baştan itibaren 3 şartımız vardı. Özür, tazminat ve Filistin'e ambargonun kaldırılması. Bunun ilk maddesinde özrü dilemişti. Bunu şahidi de Amerika’nın Başkanı Obamadır. Tazminatta olumlu bir noktaya gelindi. Fakat ambargonun kaldırılması noktası şu anda imza safhasında. Burada bir gerçeği ortaya koymamız lazım. İsrail’in bu adımlarının arkasında 3 çocuk meselesi yoktur. Çocukları en iyi öldürmesini bilen devlet İsrail’dir. O zaman da bugün de plajda çocukları öldürdüler. İnsanlığın vicdanı kanamıyor. Bunu ben daha önce Davos’ta söylemiştim. O zaman hatırlarsanız yine plajda çocukları vurmuşlardı, şimdi yine öldürdüler. Şu anda insanlığın vicdanı sızlamıyor ve maalesef aynı zulmüne orantısız güç kullanımıyla saldırmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

'İSLAM DÜNYASI İSRAİL'E TAVRINI NET KOYMALI'

İslam dünyasına çağrıda bulunan Erdoğan, “İslam dünyası İsrail’e karşı tavrını ortaya net koymadığı sürece bu sıkıntılar daha çok sürecektir. Bizim Türkiye olarak İsrail’e karşı tavrımız nettir. Biz İsrail ile olan ilişkiler noktasındaki şeyimizi adeta sıfırlamış noktasındaydık. Bir normalleşme talebinin gelmesi sebebiyle de normalleşme ümidini 3 maddeye bağlamıştık. Bu maddeler yerine gelmediği için normalleşmenin olması bundan sonrada görünüyor ki mümkün değil. İsrail şu anda terör estiriyor. İsrail şu anda soykırım yapıyor. İsrail, Hamas ve El Fetih arasında ulusal mutabakat hükümetinin kurulmasını arzu etmiyor. Bunu arzu etmediği gibi de, şu anda orada bu kıyımını devam ettiriyor. Bir başka adımı; malum Mısır'la olan görüşmelerinde, Hamas'ı dışlama gayretleridir. Burada taraf olan bir defa Hamas'tır, Gazze'dir, Filistin'dir.” diye konuştu.

Bu akşam Mahmud Abbas ile iftardan sonra görüşmesi olduğunu hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti: “Ama görünen gerçek o ki İsrail dünyada barışı tehdit eden bir ülkedir. Hiçbir zaman barış yanlısı olmadı. zulmetmiştir, zulmetmeye devam etmektedir. Ben bu görevde olduğum sürece İsrail ile olumlu şeyler düşünmem. Tayyip Erdoğan'ı başka bir şekilde Batı farklı bir şekilde tanımlayabilir. Ben güçlere şirin görünme gayreti içinde olmadım. Çünkü bizim görevimiz mazlumların yanında olmaktır. Şu anda galip gibi görünebilir ama eninde sonunda kaybeden İsrail olacaktır. Bundan dünyanın farklı yerlerindeki Yahudileri, Museviler de rahatsız edecektir. Buradaki İsrail devleti çok yanlış oynamaktadır. Biz burada başta Amerika olmak üzere Rusya gibi batılı ülkelerde bu konuda endişe belirtmekle bir yere varmak istiyorlar. Endişe belirtmekle bir yere varılmaz. Şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ve birleşmiş milletlerinde dünya barışı için ne yazık ki ciddi bir tavır alamadığını görüyoruz. Birleşmiş Milletler’in dünya barışına katkısının nasıl olacağını burada test ediyoruz. Önümüzde biliyorsunuz Eylül’de BM Genel Kurulu filan olacak orada da bunları Türkiye çok farklı şekilde getirecektir."

Erdoğan, "Filistin’in yekvücut haline gelmesini kabullenemiyorlar. En başından itibaren Hamas ve Fetih birleşimini engellemek istediler. Bu kırıldı. Burada Hamas’ın olumlu yaklaşımları bu işin kırılmasını sağladı. Taraf burada Hamas onu masaya çağırmıyorsun, Mısır ile yapıyorsun. Mısır burada taraf değil ki. Mısırla bunun ne alakası var. Sonra 5-6 saatlik ateş kes yapıp dünyaya şirin görünmeye çalışıyorsun. Bu İsrail’in her zamanki yanlışlarının devamıdır." dedi.

'SİSİ ZALİMDİR'

Erdoğan, "İster Sisi’den gelsin ister İsrail’den gelsin, Sisi taraf mıdır? Sisi kendisi zalimdir çünkü darbecidir. Diğerlerinden farkı yok. Hamas’ın gıda yardım yollarını kapatan odur. Sen Mısır olarak taraf değilsin ki. Olacaksan arabulucu ol. Taraf Filistin’dir, Gazze’dir. Mısır’a meşruiyet kazandırmaya çalışıyorlar. Darbeci hükümet kendisi çaldı kendisi oynadı kendisini seçtirdi. Demokrasi bu mudur? Soruyorum size. Güdümlü demokrasi ile barışı yakalayamazsınız." dedi.

Konuşmasının ardından aracına binen Başbakan Erdoğan, Bursa'da yapacağı miting öncesi tekrar Kısıklı'daki konutuna döndü.

CİHAN

Yorumlar