Erdoğan: İmralı Üzerine Düşeni Yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan yolunda uçakta gazetecilere silahsızlanma çağrısıyla ilgili, 'İmralı üzerine düşeni yaptı.' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: İmralı Üzerine Düşeni Yaptı

Suudi Arabistan'daki temasları için cumartesi günü İstanbul'dan ayrılan Cumhurbaşkanı Erdoğan uçakta gazetecilerle konuştu.

Dolmabahçe toplantısı, İmralı heyetinin silah bırakma çağrısı ve bunun çözüm sürecinin seyrini nasıl etkileyeceği bitkisel şekilde görüşmenin asıl konusuydu.

İmralı'nın belirlediği 10 madde ile Kandil ve HDP'nin tutumu arasındaki çelişkiye dikkat çeken Cumhurbaşkanı, 'İmralı üstüne düşeni yaptı. Açıklanan 10 madde var, Demirtaş'ın izahatları var. İkisi de birbirini tutmuyor. Gelinen vaziyet mutluluk ve güvenliğe tehdittir. İmralı 10 maddeyi söyledi. Bu izahat Kandil'i de, HDP'yi de bağlıyor.' dedi.

İşte C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uçakta gazetecilere yaptığı izahatlardan öne çıkan başlıklar:

'HÜKÜMETİN SÜRECİN GARANTÖRÜ'

- Son izahatlardan sonra çözüm sürecinde hangi aşamadayız?

Yalçın (Akdoğan) Bey ile yapılan toplantı ile Demirtaş'ın söyledikleri çelişiyor, ben örtüşen bir taraf göremedim. Demirtaş adeta orada hükümeti adisyona çeker bir naz içinde. Fakat görünen o ki şu anda İmralı ile Kandil içerisinde önemli bir kopukluk mevcut ve bununla beraber politik devinim şekilde da parti içinde, bir bölünmenin bulunduğu ortaya çıkıyor. İmralı'ya gidip gelenlerin yaptığı izahatlara baktığımız zaman, İmralı silahların bırakılmasını istiyor. Fakat partinin başındaki zatın yaklaşımı fazla aşırı daha farklı, o adeta 'Hükümetin uygulamasına bakacağız' diyor. Hükümetin uygulamasına ne bakacaksınız? Hükümet zaten çözüm sürecinin adeta garantörü.

'İMRALI ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPTI'

- Kandil ayak mı diriyor?

Şu anda Kandil ile İmralı'nın değişik bulunduğu fazla aşırı açık, net ortada.

- Hükümet hangi istikamette devam edecek sürece?

Hükümet hangi istikamette devam ediyorsa öyle devam edecek. Cumhurbaşkanlığı makamı bu işlerin dışında değil. Milli Güvenlik Kurulu ve önümüzdeki hafta yapacağımız Bakanlar Kurulu toplantısında da zaten ağırlıklı konu bu. Bu izahat Kandil'i de, HDP'yi de bağlıyor. İmralı kendi üstüne azalan görevi yapmış oluyor. Açıklanan 10 madde var, Demirtaş'ın izahatları var. İkisi de birbirini tutmuyor. Gelinen vaziyet mutluluk ve güvenliğe tehdittir. İmralı 10 maddeyi söyledi, Kandil 'Kabul etmiyoruz' dedi.

ŞAH FIRAT OPERASYONU

- Şah Fırat Operasyonu sonrasında neler olacak? Martnisanda bir harekât mı olacak? Türkiye koalisyonda yer alacak mı?

Muhalefetin 'Topraklarımız terk edildi, kaçıldı', falan bunlar fazla aşırı çirkin şeyler. Tam tersine toprağımız hem mevcut hem de daha geniş bir bölgede tüm silahlarıyla fazla aşırı daha güçlüyüz. Bizim koalisyon güçleriyle taleplerimiz hakkında henüz istediğimiz noktada değiliz. Uçuşa yasak bölge olması lazım. Güvenli bölge olması lazım. Üçüncü şekilde da, 'eğitdonat'ta anlaştık. Hatta düzen hedefli şekilde anlaştık. Bir taraftan da görüşmeler tıpkı kararlılıkla devam ediyor.

MISIR İLİŞKLERİ DÜZELECEK Mİ?

- Mısır ile ilişkilerin normalleşmesi için bizim beklentimiz nedir?

(Mısır Lideri Sisi) 'Türkiye bizim içişlerimize karışmasın' diyor. Bir defa, bizim Mısır halkıyla en ufak bir sorunumuz yok. Ekonomik şekilde iri destekler almaktadır olmasına rağmen, düzlüğe çıkmış değiller. Biz de arkadaşlarımıza 'Alt kurda çalışmaya devam edebilirsiniz' diyoruz, bizim bu ülkeye pres yapma benzeri bir düşüncemiz olmamıştır.

GÜLEN'İN İADESİ KONUSU

- Paralel bina ile mücadelede kendinizi tek başına mı hissediyorsunuz?

Ne kadar ciddiyet verdiğimi ortaya koymak için bunu söyledim. Birçok kurumdan kişiler da tam aksini söylüyorlar. 'Yalnız değilsiniz. Bu mücadelede varız, ne denli haklı bir savaş olduğunu geç de olsa gördük, görüyoruz. Sonuna kadar yürüyeceğiz' diyorlar.

- Fethullah Gülen'in iadesi hakkında ABD ne yapacak?

Fethullah Gülen ile alakalı ABD'ye ilettiğimiz bakışımız, duruşumuz aynen devam ediyor. Türkiye'den kaçıyorlar bunlar, kaçışlar başladı. Her geçen gün yargı değişik belgeler elde ediyor. İşte Hrant Dink meselesinde dahi son gelişmeler enteresan.

- Ramazan Akyürek ile alakalı ne düşünüyorsunuz?

Paralel binanın Dink cinayetindeki rolüyle ilgili iddialar var. Ben hukukçu değilim ama ihmal diye bir şeyi görmem olasıdır değil. O hadisede, kasti şekilde işlenen bir cinayet mevcut ortada. İhmalle hevesi yok.

'LİBYA'DA BİR HÜKÜMET YOK'

-Mısır'dan sonra Libya da Türkiye'yi suçlamaya başladı.

Orada bir adet hükümet yok. Bir Tobruk var, bir de Trablus var. Bu ifadeler Tobruk'un ifadeleri. Daha evvela bu tip ifadeler kullanmıyor. Abu Dabi yönetimi ve Mısır ile dayanışma içerisinde bunları söylüyorlar. Tobruk herhalde bizim yaptıklarımızdan bihaber bu sözleri söylüyor.

ERMENİ MESELESİ VE 400 VEKİL KONUSU

- Soykırım iddialarının 100'üncü yılında Ermenistan ve Ermeniler hakkında bir girişiminiz olacak mı? Sınır kapısının açılması benzeri bir adım söz konusu olabilmektedir mi?

Şartımız; Karabağ meselesinde adım atılmadıkça sınırları açamayız. Putin, Hollande ve Obama ile konuşmalarımızda 'İlgilendik, ilgileneceğiz' diyorlardı. Fakat hiç bir sonuç yok.

-400 mebus amacından söz etmiştiniz.

Ben 400'ü bir maksat şekilde veriyorum millete ki 367 bu işin bam telidir ama her süre sıkıntılıdır. Biz üzerimize düşeni yaptık, rahatız. 4 politik parti bir araya geldik. Artık iş başa düştü. 'Evet' denirse, buna hazırlıklı bulunan bu işi çözer, bitirir. Millet bu sıkıntılardan kurtulmuş olur.

'HASSASİYETLERİNE HAK VERİYORUM'

- Emniyette dinlemeler ve CHP ile alakalı iddialar...

Bazı hallerde üzülmüyor değiliz. Bazılarıyla senelerce bir arada olduğumuz için, böyle bir zanla da olsa burada hakikaten ailem için de üzücü şeyler ortaya çıktı. Hatta kendileri 'Baba değiştirmeyelim, aramızda bir yasa var, onlar da huzursuz olduklarını anlatıyorlar' dediler. Ben de kızlarımın insani noktadaki hassasiyetleri itibarı ile hak veriyorum. Onlar diyorlar ki 'Kesin tespitini yapamadığımıza nazaran tamamının değişmesi gerekiyor', ama bu bir sürgüne gönderme benzeri cezalandırma değil. Farklı yerlerde görevlendirme şeklinde halletmiş bulunuyoruz.

- Suikast iddiaları ne olacak?

Savcılık medyada çıkan olup bitenleri görmemezlik edemez, bir açıdan suç duyurusu niteliğindedir. Adımların biz de takipçisiyiz, onlar da takipçisi.

'BEŞİKTAŞ'A BAŞARILAR'

- Haziran seçimlerine yönelik bir kalkışma olabildiği iddia edildi? Güvenlik Yasası bununla mı ilgili?

Biz birtakım şeyleri duyuyoruz, ama altından neler çıkacak görmemiz lazım. Gezi ile alakalı benzer şiddetli şeylerde bundan sonra bu ülkede devlet, iktidar bu işlere öyle fazla aşırı sıcak bakmaz. Yakıp yıkma, vb.; şu anda İç Güvenlik Yasası, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde çıkması biçiminde giderici tedbirler şekilde geliyor. Bunların gelmesiyle ortak fazla aşırı daha değişik bir Türkiye'ye gideceğiz.

- Bir Fenerbahçeli şekilde Beşiktaş'ın başarısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Beşiktaş'ın bu başarısı her çeşitli takdirin üstündedir, gelişigüzel tahsil edilmiş bir galibiyet değil. Beşiktaş eze eze bir galibiyet aldı. Hele hele Demba Ba'nın üst direkten dönen topu gol olsaydı o süre fazla aşırı daha Şen olacaktı. Başarılar diliyorum. Beşiktaş'ın Türkiye'de oynayacağı maçına gidip izleyebilirim. (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar