Erdoğan: İlk belirlemelere göre 238 işçimizi Hakk'a uğurladık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Manisa Soma'daki maden faciasında ilk belirlemelere göre 238 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı.Erdoğan, Soma Belediyesi'nde basın toplantısı yaptı. Erdoğan'ın maden faciası ile ilgili açıklamaları...

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: İlk belirlemelere göre 238 işçimizi Hakk'a uğurladık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Manisa Soma'daki maden faciasında ilk belirlemelere göre 238 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Erdoğan, Soma Belediyesi'nde basın toplantısı yaptı. Erdoğan'ın maden faciası ile ilgili açıklamaları şöyle: "Soma'da yakın tarihimizin en büyük iş kazalarından birine şahit olduk. Özel sektöre ait bir maden işletmesinde çıkan yangın nedeniyle ilk belirlemelere göre 238 işçimizi Hakk'a uğurladık. Yine ilk belirlemelere göre 80 işçimizi de yaralı olarak kurtardık. Bunların 19'u taburcu edildi; fakat bu taburcu edilme süreci hızla devam ediyor. Ağır yaralı olarak herhangi bir yaralımız kalmadı. Milletimizin başı sağ olsun. Milletçe 77 milyon çok büyük bir acı yaşıyoruz. Tahammülü son derece meşakkatli bir süreçten geçiyoruz.

Ekmek parası için alınteri döken emekçi kardeşlerimizi kaybetmenin yürek parçalayıcı hüznünü taşıyoruz. Rabbim, hayatını kaybeden kardeşlerimizi rahmeti ile kuşatsın. Kur'an-ı Kerim'de 'Hakikaten insanoğlu için emeğinden başkası yoktur' buyuruyor Rabbimiz. Rabbim, ekmeğinin peşinde, çoluk çocuğunun rızkının peşinde hayatını yitiren bu kardeşlerimizin mekanlarını cennet eylesin. Şunu ifade etmek isterim ki; geride kalan acı sadece vefat eden kardeşlerimizin değil, hepimizin, 77 milyonun ortak acısıdır. Hem vefat eden kardeşlerimizin ailelerinin hem milletimizin başı sağ olsun diyorum. Şu anda ilk tedavileri tamamlanan, yada hastanede tedavileri devam eden yaralı kardeşlerimize de acil şifalar temenni ediyorum.

Bu vesile ile kaza anından bu yana son derece sorumlu yayın gerçekleştiren kamuoyunun hızlı ama doğru bilgilendirilmesini sağlayan bunu da zor şartlar altında gerçekleştiren medya mensubu arkadaşlarımıza, kuruluşlarımıza şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Bu büyük acı karşısında sağduyulu ve serin kanlı yaklaşım sergileyen siyasetçilerimize şükranlarımı sunuyorum. Dün kaza anından itibaren, çok büyük bir gayretle kendi hayatlarını dahi riske atarak arama-kurtarma çalışmalarına katılan sağlık ve güvenlik hizmeti veren tüm arkadaşlarımızı da tebrik ediyor, kendilerine ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bu acı hadisede metanetini muhafaza eden, ülkenin her köşesinde madencilerimizin selameti için dualar eden milletime de özellikle teşekkür ediyorum.

Kaza haberini duyar duymaz, en yakından en uzağa kadar kademe kademe tüm imkanlarımızı çok hızlı bir şekilde seferber ettik. Gerek ulusal gerekse uluslararası programlarımızı iptal ettik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızı süratle buraya gelmek üzere yola çıkardık, yanındaki milletvekili arkadaşlarımla beraber. Taner Yıldız beyin koordinatörlüğünde, Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Kızılay, Genelkurmay Başkanlığımız, Emniyet teşkilatımız, Zonguldak ve Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri, bütün komşu illerden arama-kurtarma ekipleri, sağlık ekipleri, uzmanlar, teknisyenler bölgeye intikal ettiler. Mümkün olan en hızlı şekilde, en modern teçhizatla madendeki kardeşlerimize ulaşmanın gayreti içinde olduk.

Böyle büyük çaplı ve acı bir hadise karşısında devletin gereken tüm imkanları devreye aldık. Tabi bir taraftan işletmeden, ocaklardan çıkan yaralılarımız ve ebediyete intikal eden kardeşlerimizle ilgili Adli Tıp noktasındaki çalışmaları da yine Kırkağaç’taki mümkün olan en güzel şartlara sahip olan bir yerde onları oraya almak suretiyle orada da süratle otopsilerini gerçekleştirmenin gayretine girdik. Zira buradan İzmir’e bu kardeşlerimizi göndermek ve orada otopsi imkanını aramak bir defa çok çok zor bir olay ve bütün vatandaşlarımızı bu çok daha rahatsız edici bir olay olacaktı. Sağ olsun başsavcı kardeşlerimizle beraber yaptığımız istişarelerle bunun en uygun olacağı kanaatine vardık ve Adalet Bakanımızı da bu konuda uyararak, müsteşarımla beraber bu konuda adımları attılar.

Sadece arama-kurtarma faaliyetleri değil, vefat edenlerin kimliklerinin belirlenmesi -bu yanlış anlaşılmasın- vefat eden bu kardeşlerimizin üzerlerinde kimlikleri yok. Yoksa vücutlarında en ufak bir darbe, yara böyle bir şey de söz konusu değil. Ama kimlik olmadığı için üzerlerinde kim kimdir bilinmiyor. Onun için burada fotoğraflarla beraber ailelere bunlar gösterilmek suretiyle kendileri geliyor, yerinde görerek teşhisi yapıp, oradan da kendi yakınını alıyor ve köyüne götürüyor.

Bu konuyla ilgili olarak ihtiyaçların karşılanması dahil her türlü ayrıntının üzerinde durduk. Bu aşamadan itibaren de gereken her şeyi yapacağız. Ve şunu çok söylüyorum; madden ve manen ne gerekiyorsa bizler Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak, kendi zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, bunun yanında işletme olarak da atılması gereken adımlar nelerse bunların hepsi de yapılacaktır. Adli ve idari olarak yapılması gereken çalışmalar da şu anda başlamıştır.

Bildiğiniz gibi Başbakanlık tarafından bir genelge ile Türkiye genelinde 3 günlük bir milli yas ilan ettik. Diyanet Başkanlığımız ile yaptığımız görüşme ile de bugün itibari ile sâlalar verildi. Ve inşallah bütün Kur'an kurslarında hatm-i şerifler okunuyor. Cuma günü hutbeler bu konuya, kardeşlerimize yönelik olarak irad edilecek.

Şundan herkesin emin olmasını istiyorum. Bu kaza en ince ayrıntılarına kadar, en küçük detaylarına kadar araştırılacak ve araştırılıyor. Hiçbir ihmalin göz ardı edilmesine izin vermeyiz, vermeyeceğiz. Olay aydınlatılacak, hem yakınlarının, hem kamuoyunun tatmin olacağı adımlar da atılacaktır. Herkes bu konuda müsterih olsun.

Şu anda ilk işimiz cenazelerin defnidir. Önce yaraları saracağız ve yasımızı da tutacağız. Ardından bu büyük acıyı tüm boyutlarıyla konuşacak ve gerekeni de yapacağız. Tabi bu noktada özellikle bir kez daha başımız sağ olsun diyorum. Ve bu arada TBMM de 2 gün süreyle bu noktada tatil edilmiş vaziyette. Yaralı kardeşlerimizin, vefat edenlerin yakınlarının, çocuklarımızın yanında olacağız. Konuyla ilgili olarak Gençlik ve Spor Bakanlığımızın bu Gençlik ve Spor Haftası'nda bütün etkinlikleri şu anda kaldırılmıştır, bu etkinlikler yapılmayacak. Aynı şekilde bizim cumartesi günü Malatya’da yapmayı planladığımız etkinliğimizi de iptal etmiş bulunuyoruz." Soma halkının, bölge halkının yanında olacağız.

Sağlıklı bilgilendirme konusunda, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız başta olmak üzere, sadece yetkililerin açıklamalarının dikkate alınmasını özellikle rica ediyorum. Söylentilere, dedikodulara, özellikle fırsatçılara bu hassas dönemde daha da dikkatli olunmasını rica ediyorum. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına, milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum.

Tüm medyanın huzurunda bir şeyi daha söylemek istiyorum; bu tür havaları fırsat bilip, bunları istismar etmek isteyen bazı aşırı uçlar var, gruplar var. Bunlara da değer verilmemesinin ülkemizin huzuru için, birliği, beraberliği için çok çok önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum. Yaralı kardeşlerimizi acil şifalar temenni ediyorum. Vefat edenlerin ailelerine, milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum. Rabbim milletimize böyle acılar tekrar yaşatmasın." CİHAN

Yorumlar