Erdoğan: Hükümetin dik duruşu ekonominin zarar görmesini önledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Borsası’nın geçtiğimiz yıl Mayıs ayında tarihinin en büyük seviyesine ulaştığını söyledi. Erdoğan, sokak olaylarının sert bir düşüşe neden olduğunu belirterek, “Hükümetimizin dik duruşu,...

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Hükümetin dik duruşu ekonominin zarar görmesini önledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Borsası’nın geçtiğimiz yıl Mayıs ayında tarihinin en büyük seviyesine ulaştığını söyledi. Erdoğan, sokak olaylarının sert bir düşüşe neden olduğunu belirterek, “Hükümetimizin dik duruşu, kararlı duruşu ekonominin ciddi anlamda sarsılmasını ve zarar görmesini önledi.” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştireceği 21. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Burada ihracatçılara seslenen Erdoğan, “Bizim 30 mart öncesinde de istikrarın muhafaza edildiğini gören piyasalara yeniden bu azmi, kararlılığı, iyimserliği hakim kılma anlayışımız netice verdi. Dün İstanbul Borsası son 1 yılın ardından ilk kez 80 bin seviyesinin üzerine çıktı. Merkez Bankası rezervlerindeki artış aynı seviyede artıyor. 2007 yılında 27,5 milyar dolar olarak aldığımız Merkez Bankası rezervleri geçen yıl Mayıs ayında 135 milyar dolar seviyesini görmüştür. Son 1 yıl içerisinde dalgalanan rezerv son aylarda artmaya başladı ve son olarak 130 milyar dolar seviyesini yakaladı. Gezi olayları nedeniyle faiz yükselmişti ancak şuan da faiz düşüş içinde. Yaklaşık yüzde 8'lere kadar gerilemiştir.” şeklinde konuştu.

“Bu ülkeyi milletçe ayağa kaldıracağız.” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son 12 yılda Türkiye ekonomisi çok ciddi sınavlardan geçti. 2002 yılı Kasım ayından sonra her seçim, ekonomi için bir imtihandı. Hamdolsun bu imtihanlardan başarıl ile çıktık. Darbe girişimleri ekonomi için bir imtihandı. Çok ciddi provokasyonlar yaşadık. Bildiğiniz gibi bir Danıştay saldırısı oldu. Cumhurbaşkanı seçim süreci, Gezi olayları, 17 ve 25 Aralık darbe girişimleri terör saldırıları ve saire… Bütün bunlar en başta ekonomi için zorlu bir imtihandı. 2008 yılında başlayan küresel kriz ekonomimiz için zor bir imtihandı. O imtihanı da başarıyla atlattık. Bakın, Türkiye öyle bir hale getirilmişti ki kriz ve kaos birileri için çok ciddi rant kaynağı haline gelmişti. Amerika sarsılırken, ‘Türkiye’de bununla beraber batacak’ diye manşetler atan olmuştu. Şahsım o zamanlar, ‘bu kriz Türkiye’yi teğet geçecek’ dediği zaman, dalga geçenler olmuştu. Onların dediği olmadı, bizim tespitimiz gerçekleşti. O yıllar boyunca hep bu olumsuz yaklaşımlarla karşı karşıya olduk. Darbeler ülkeye ciddi faturalar yüklerken, birilerine ciddi kazançlar sağladı. Terör 40 bin insanımızın ölümüne, trilyonlara varan maddi kayıplara neden olurken, birilerine ciddi manada paralar kazandırdı. Bu ülkede çeteler, mafyatik örgütlenmeler milletin emeğini, alın terini gasp ettiler.”

CİHAN

Yorumlar