Erdoğan: Faiz arttırımına karşıyım, sorumlular hesabını verir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran’a hareketinden önce yaptığı değerlendirmede faiz artırımına gidilmesini arzu etmediğini, ancak nihai kararın Merkez Bankası’nın vereceğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Faiz arttırımına karşıyım, sorumlular hesabını verir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran’a hareketinden önce yaptığı değerlendirmede faiz artırımına gidilmesini arzu etmediğini, ancak nihai kararın Merkez Bankası’nın vereceğini belirtti. Erdoğan, "Merkez Bankası’na müdahale yetkim yok. Sorumluluğu da onlara aittir. Yarın orada doğabilecek her şeyin sorumluluğunun hesabını tabii ki onlar vereceklerdir." diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran’a yapacağı ziyaret öncesi Esenboğa Havaalanı’nda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Erdoğan, yaklaşık iki yıl aradan sonra davet üzerine İran İslam Cumhuriyeti’ne gittiğini ifade ederek, muhataplarıyla başta Suriye olmak üzere bölgesel ve uluslararası konuları ele alacaklarını kaydetti. Türkiye’nin İran ile yüksek düzeyli işbirliği konseyi kurmak istediklerini belirten Başbakan Erdoğan, ‘‘Bölgesel gelişmeler sonrasında İran’la temaslarımız daha da önemli hale gelmiştir.’’ dedi.

İran’da yeni hükümetin göreve başlamasından sonra iki ülke arasındaki temasların arttığından söz eden Erdoğan, ‘‘İran’ın nükleer programında yeni bir döneme girmiş bulunuyoruz. Türkiye olarak bizler bu gelişmeyi memnuniyetle karşılamış bulunuyoruz. Sürecin, İran üzerindeki yaptırımların tamamen kaldırılmasını sağlayacak nihai bir anlaşma ile sonuçlanmasını temenni ediyoruz. Bölgemizin istikrarı ve kalkınması için komşumuz ve dostumuz İran’la ortak gayretlerimizi her düzeyde devam etme kararlılığındayız.’’ şeklinde konuştu.

‘SURİYE KONUSUNDA RUSYA VE İRAN’IN TAVRI ÇOK ÖNEMLİ’

Bir soru üzerine ise Suriye konusunun ele alındığını, Cenevre-2 toplantısından nasıl bir netice çıkacağını kestiremediklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, ‘‘Nasıl bir netice çıkar, bunu kestirmek pek de kolay değil. Burada özellikle Rusya ve İran’ın tavrı çok önem arz ediyor. Bu ziyaretimizde özellikle bunları tabii görüşeceğiz. Biz Suriye’deki gelişmeleri BM Güvenlik Konseyi’ne taşıdık, taşıyoruz. Sürecin de ciddi manada takipçisiyiz. Attığımız bütün bu adımlar maalesef hep vetoyla karşılık buldu.’’ ifadelerini kullandı.

‘KORKU ATMOSFERİ OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR’

Siyasi parti ve belediyelere yönelik saldırıların artmasında emniyetteki görev değişikliklerinin etkisinin olup olmadığının sorulması üzerine ise Erdoğan, ‘‘Devlet yönetmek ve sorumluluğu taşımak farklı bir şey. Son seçimlerde sadece İstanbul’da 200'e yakın seçim merkezlerimiz saldırılarla taciz edildi. Sabırla göğüs gerdik. Tabii şu anda Esenyurt’ta meydana gelen olay, içeriği itibariyle şudur demek konumunda değilim. Emniyet teşkilatımız süratle olaya müdahale etti. Yakalan zanlılar hakkında mahkeme nasıl karar verir bunu bilemem. Bir seçimin arefesinde böyle bir durumun olması çok üzücü. Esenyurt hassas bir ilçe, bu hassasiyeti çok iyi biliyorum. Van’da Büyükşehir Belediye başkanımıza taşlı sopalı saldırılar oluyor. Bütün bunlar, caydırmaya yönelik seçim öncesi bir korku atmosferi oluşturmaya yönelik adımlar.’’ şeklinde konuşurken, Şişli Belediyesi’ne düzenlenen saldırı için ‘‘Saldırı manidardır. Bu bir senaryo mudur yoksa gerçekten karşı bir adım mıdır? Silahın oraya bırakılması anlamlıdır. Bununla ilgili de emniyet teşkilatımız gereğini yapmaktadır.’’ değerlendirmesinde bulundu.

‘SORUMLULUK MERKEZ BANKASINA AİTTİR’

Dövizdeki artıştan sonra faiz artırımının olup olmayacağı yönündeki soru üzerine ise Başbakan, ‘‘Merkez Bankası bağımsız bir kurumdur. Konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmaya kalsam, diyecekler ki ‘Merkez Bankası’na müdahale etti’. Ama şunu bilmenizi istiyorum: Ben faizlerin artırımına her zaman olduğu gibi bugün de karşıyım. Merkez Bankası’na müdahale yetkim yok. Tasarrufum, yetkim altında değil. Sorumluluğu da onlara aittir. Yarın orada doğabilecek her şeyin sorumluluğunun hesabını tabii ki onlar vereceklerdir. Bunu da görmemiz lazım. Temenni ederim ki atacakları adım inşallah isabetli olur. Kurda yeni bir dönem başlar. Böylece de ekonomi, ithalat ihracat arasındaki dengede bu sıkıntıları aşarız.’’ dedi. Erdoğan, Türkiye’nin ihracata dayalı bir ekonomik anlayışın içinde olduğunu ifade ederek ‘‘Bizim en önemli talihsizliklerden bir tanesi petrol ve doğalgaz noktasındaki sıkıntımızdır. 60 milyar doları aşkın bu noktadaki ithalatımız bizi ciddi manada sıkıntıya düşürmektedir.’’ ifadelerini kullandı.

‘HSYK KONUSUNDA MUHALEFETLE ORTAK ÇALIŞMA MÜMKÜN DEĞİL GİBİ’

HSYK düzenlemesi konusunda ise Erdoğan, muhalefetten farklı teklifler gelmediğini ifade ederek ‘‘Muhalefetin bize sorun çözme noktasında hiçbir teklifleri yok. Onlarla yapılacak pek bir şey gözükmüyor. Adalet Akademileriyle ilgili kısım bitti. Temenni ederim ki bu kısım önümüzdeki hafta içerisinde adımı atarız.’’ dedi. CİHAN

Yorumlar