Erdoğan: Dünya bu adaletsizliği kaldıramaz

MÜSİAD iftarında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın bu kadar adaletsizliği kaldıramayacağını belirtti

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Dünya bu adaletsizliği kaldıramaz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen MÜSİAD Geleneksel İftarı'nda yaptığı konuşmada, tutulan oruçların, yapılan ibadetlerin kabul olmasını diledi.

Müslümanların bir kısmının ramazan ayını, orucuyla iftarıyla sahuruyla ibadetiyle mutlulukla yaşarken, bir kısmının da acı, kan, gözyaşı, zulüm altında bu mübarek günleri geçirdiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti: 

"Irak'ta, Suriye'de, Filistin'de, Myanmar'da her gün masum insanlar katlediliyor, işkence görüyor. Yaşadıkları yerlerdeki çatışmalardan kaçan milyonlarca Müslüman, çeşitli ülkelerde zor şartlar altında hayatta kalma mücadelesi veriyor. Hala Akdeniz'in suları, umutlarının peşindeki yüzlerce mülteci için her gün mezarlığa dönüşmeyi sürdürüyor. Afrika'da iftarını açmak için içecek temiz su, yiyecek bir lokma ekmek bulamayan kardeşlerimiz var. Evet bereket, ortağı çoğaldıkça artar. Ramazan ayını bu gerçeklerin şuuruyla yaşamak, hepimiz için en büyük kazanım olacaktır. Bizim ülke ve millet olarak dünyadaki hiçbir mazluma, hiçbir garibe sırtımızı dönme hakkımız yoktur. Yakın çevremizden başlayarak ülkemizdeki tüm ihtiyaç sahiplerini gözetmenin yanında, Suriyeli misafirlerimize de Iraklı misafirlerimize de sahip çıkmalıyız. Onlar, hayatları ve akıbetleri bize emanet edilmiş muhacirlerdir. MÜSİAD üyesi tüm iş adamlarımızın ensar bilinciyle misafirlerimize sahip çıktıklarına inanıyorum." 

Ramazanın diğer birçok güzel hasletin yanı sıra paylaşmak, hak ve hukuku gözetmek demek olduğunu anlatan Erdoğan, "Bugünün dünyasında bu değerlerin sadece sözünü etmek dahi cesaret istiyor. Bakınız şu anda sayıları 100 civarında olan dolar milyarderinin sahip olduğu zenginlik, dünya nüfusunun yarısını oluşturan 3.5 milyar insanın toplam varlığına eşittir. Yani terazinin bir kefesinde 100 kişi, diğer kefesinde 3,5 milyar insan... Biraz daha ölçüyü genişlettiğimizde terazinin bir kefesinde dünya nüfusunun yüzde 1'ini diğer kefesinde yüzde 99'unu görüyoruz. Mutlak adalet diye bir şeyin olmayacağını elbette biliyoruz. Herkesin çalışması, bilgisi, birikimi, kabiliyeti, içinde bulunduğu şartlar oranında kazanç elde etmesi, gayet doğaldır ama bu kadar büyük bir adaletsizliği dünya kaldırmaz. Dünyanın yüzde 99'u kalan yüzde 1'i için çalışıyor ve onları bir türlü doyuramıyorsa burada ciddi bir sorun var demektir." değerlendirmesinde bulundu. 

Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek'in "Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul/Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa" dizelerini okuyarak, MÜSİAD'ın çalışmanın, üretmenin, birikim sahibi olmanın yanında, adalet ve eşitliğin, güven ve refahın hakim olduğu bir Türkiye hedefiyle dünyadaki bu genel çarpıklığa adeta meydan okuduğunu söyledi. 

"MİLLETİMİZ BUNLARIN GERÇEK YÜZÜNÜ GÖRDÜ"

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yaşanan bunca hadiseden ders almayan birilerinin, hala liseleri, üniversiteleri kaşıyarak, toplumun ulaşabildikleri her kesimini tahrik ederek yeni huzursuzluklar peşinde koştuklarını biliyoruz ama milletimiz artık bunların gerçek yüzünü gördü. Bölücü terör örgütü ve onun siyasi destekçileri bölgede sokağa çıkamaz hale geldiler. Teröre destek veren kim varsa hepsi de milletimizin tepkisine maruz kalıyor."

Konuşmasında terörle mücadele konusuna da değinen Erdoğan, "Terörle mücadelemiz, bu operasyonlarımız, huzur, sükun sağlanmadıkça durmayacaktır. Bunu, herkes böyle bilsin. Milletimiz evlatlarının kanı, canı, fedakarlığı pahasına elde ettiği huzur ve güven ortamını, 3-5 çapulcunun heba etmesine izin vermeyecektir. " diye konuştu.

Erdoğan, mültecilere 6 yıldır 10 milyar dolar harcama yaptıklarını belirterek, bir o kadar da STK'larla belediyelerin yardım yaptığını söyledi. 

"Eksildi mi? Eksilmedi. Keşke daha iyi, daha güzel hizmetler verebilsek. Çadırlarda değil, hepsini konteynerlerde yaşatsak. Bunu başarsak ve bunlar bize kaybettirmeyecek, kazandıracak. Daha güzel günler olacak inşallah" diyen Erdoğan, Türkiye'nin 1985 yılında başlattığı ilk planlı kalkınma yardımlarının bütçesinin sadece 10 milyon dolar olduğunu ifade etti. 

Bunun çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, "2002 yılında geldiğimizde bu rakamı ancak 450 milyon dolara çıkartabilmiştik. 2014 yılında insani yardımlarımızın ve kalkınma yardımlarımızın toplamı, 6,5 milyar dolara ulaştı. Nereden nereye... Neredeyse 15 katlık bir artış söz konusu" değerlendirmesini yaptı. 

Yorumlar