Erdoğan: Darbe gecesi 4 ayrı planımız vardı

Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde 4 ayrı plan yaptıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Darbe gecesi 4 ayrı planımız vardı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, darbe girişimi gecesinde 4 ayrı plan yaptıklarını söyledi. Atatürk Havalimanı'na iniş yaptıklarında savaş uçaklarının kendilerini taciz ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçağın nereye ineceğin pilotun dahi bilmediğini söyledi. Atatürk Havalimanı'na yanaştıklarında kararlı bir şekilde inmeye çalıştıklarını, ışıklar olmasa bile inmeyi planladıklarını ifade etti. 

Erdoğan, ATV-A Haber ortak yayınında gündeme dair soruları yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ'nün darbe girişiminin olduğu gece İstanbul'da havalimanına indikten sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın rehin alındığını öğrendiklerini ve hemen Başbakan Binali Yıldırım ile irtibata geçerek, Genelkurmay Başkanlığına vekaleten Orgeneral Ümit Dündar'ı atadıklarını aktardı.

Darbe girişimi sırasında Eskişehir'deki Ana Jet Üssü Komutanlığının, Başbakan Binali Yıldırım'dan aldığı talimatı uygulamadığını, yazılı talimat istediğini ifade eden Erdoğan, Ümit Paşa ile değerlendirmeleri yaptıklarını, Eskişehir'deki ikinci isme talimatın verildiğini belirtti. Erdoğan, 12 bombanın Akıncı pistine atıldığını ve orada bulunan uçakların hareket kabiliyetinin ortadan kalktığını, sadece helikopterlerin uçma imkanı kaldığını anlattı. Erdoğan, Eskişehir'in durumunun da o andan itibaren değiştiğini dile getirdi.

Erdoğan, "İş zaten lehe dönüşmüştü. O andan itibaren de kolay kolay zaten hareket noktası yoktu. Gün ışıdı zaten, daha da bir rahatlama gelmiş oldu. Bazı rehineler bırakılmaya başlandı. Böylece işin sıkıntılı kısmı atlatıldıktan sonra zaten gerek yargıdaki açıklamalar arka arkaya geldi. Bu konuda yargının tüm mensuplarına çok teşekkür ediyorum. Çünkü onlar da dik durdular." diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinin, emniyet teşkilatının, bazı komutanların yaptığı açıklamaların çok önemli olduğuna vurgu yapan Erdoğan, buna benzer birçok açıklama yapılmaya başlanınca darbeci kesimin direncinin ciddi manada kırıldığını ve kaçışmaların başladığını söyledi.

Erdoğan, "Hamdolsun meydanların zaten hiç konuşulmasına gerek yok. Meydanlar, hepsi adeta tankların üzerine gidiyorlardı. Bütün bombalara karşı duruyorlardı. Hele hele hanım kardeşlerimin tanklar karşısındaki duruşları ve gençlerimizin paletlerin arasında ölüme meydan okuyuşları anlatılır gibi değil." dedi.

"Siz bu kadarını bekliyor muydunuz?" sorusuna Erdoğan, "Beklemiyordum. Çünkü biz milletimize aşkımızı hizmetimizle zaten verdik. Bu hizmeti veren bir iktidara, 14 yıllık hizmet ehli bir yönetime karşı böyle bir şeyin yapılabileceğine hiç ihtimal vermiyorduk. Ama ne yazık ki bunlar haince, alçakça bunu yaptılar. Şimdi de bunun bedelini tabii ki ödeyecekler." yanıtını verdi.

"Nasıl bir plan hedefliyorlardı?" sorusuna Erdoğan, şu karşılığı verdi:
"Olay sadece şahsımda bütünleşen veya şahsımda başlayan, biten bir olay değil. Ama darbelerin hedefinde her zaman liderler vardır. Bir hocamın her zaman şöyle bir tavsiyesi, nasihatı vardı, o çok manidardı. 'Tespihin imamesi dağıldığı zaman, koptuğu zaman bütün tespih dağılır' derdi. Bunların hedefi, 'Önce lideri bir giderelim, onun işini bir bitirelim, onu halledelim'. Hallettikten sonra da hedef zaten millet. Asıl hedef millet. Milletle beraber asıl hedef ne? Türkiye Cumhuriyeti devletini ele geçirmek. Çünkü devletin tüm kurumlarına bunlar yerleşmişler. Ondan sonra işleri kolay. Bunlar idam da yaparlar, insan da keserler, sallandırırlar, her şeyi yaparlar. Bunların faili meçhulleri çok. Şimdi görmedik mi? Şu anda bu yapılanlar, bunların ispatı değil mi? Daha neyi arayacağız? Sen gelip de benim özel harekattaki 52 kardeşimi şehit edersen, toplamda 237 kardeşimi, vatandaşımı, evladımı şehit edersen senin bu durumunu tartışmaya gerek var mı?"

Yorumlar