Erdoğan'dan Trump'a: Sen böyle bir kararı nasıl tek başına alırsın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tartışmalı Kudüs kararıyla ilgili olarak ABD Başkanı Trump'a seslenerek, "Sen nasıl böyle bir kararı tek başına alırsın" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan Trump'a: Sen böyle bir kararı nasıl tek başına alırsın

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'a bir kez daha seslenerek Kudüs konusunda aldığı kararını geri çekmesini istedi. Erdoğan, "Sen nasıl böyle bir kararı tek başına alırsın" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve İİT Genel Sekreteri Suudi Arabistan temsilcisi ile kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'a bir kez daha seslendi. Erdoğan, Trump'ın aldığı kararın yanlış olduğunu, bir an önce geri alması çağrısında bulundu. Erdoğan, "Ey Trump sen böyle bir kararı nasıl tek başına alırsın" diye sordu.

Erdoğan, İİT zirvesinde Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak tanınması kararı alındığını belirterek, bütün ülkelere 'tanıma' çağrısında bulundu.

ABD ARABULUCULUK VASFINI YİTİRDİ

ABD'nin Filistin-İsrail müzakerelerindeki arabulucu rolünü, taraf olduğu gerekçesiyle yitirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonra daha tarafsız olabilecek ülkelerin inisiyatif almaları beklediklerini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basın toplantısıdaki konuşmasından satırbaşları şöyle: 

Bu tarihi zirve ile bir kez daha Kudüs'ün sahipsiz olmadığını, karar sahipleri başta olmak üzere tüm dünyaya gösterdiğimize inanıyorum.

Amerika'nın artık İsrail-Filistin arasında arabuluculuk yapması diye bir şey söz konusu olamaz. Bu süreç artık bitmiştir.

İİT'nin devlet ve hükümet başkanları olarak buradaki bu duruşumuzu kararlı şekilde sürdürmemiz gerekiyor. Bu konudaki duruşumuzu 'Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir.' diye ilan ettik. Amerikan yönetimi tüm itirazlara, ikazlara rağmen Kudüs'le ilgili hukuk dışı, mantık dışı, ahlak dışı açıklamasını yaptı. Bu kararın gerek vicdan gerek hukuk gerek tarih önünde hükümsüz olduğunu ilk günden itibaren belirtiyoruz. Yani Trump'ın ilan ettiği bu kararın bizim indimizde kıymeti harbiyesi yoktur.

İİT'nin bugünkü zirvesi, Amerikan yönetiminin attığı provokatif adımın vahametini göstermesi açısından tarihi bir mesajdır.

Hatada ısrar etmenin kimseye faydası yoktur. Amerikan makamlarının bu yanlış kararlarından bir an önce dönmelerini bekliyoruz

Kudüs'ün kaderi kandan beslenen, çocukları, sivilleri, kadınları vahşice öldürerek sınırlarını genişleten bir ülkenin ellerine bırakılamaz.

Artık bizim nazarımızda Filistin devletinin başkenti Kudüs'tür ve öyle kalacaktır.

Teşkilat olarak 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan egemen ve bağımsız Filistin devleti talebinden asla geri adım atmayacağız.

1,7 milyarlık İslam dünyasıyla birlikte tüm insanlık olarak Amerikan yönetiminin açıklamasını reddettiğimizi bir kez daha teyit ettik.

Biz tüm uluslararası ortaklarımızla birlikte Amerikan yönetimi yanlış kararından dönene ve İsrail işgali bitene kadar hukuk ve meşruiyet temelinde Kudüs mücadelemizi sürdüreceğiz.

Yorumlar

ihsan trump eşkıya başı hala anlamdınmı