Erdoğan: Cumhurbaşkanı köprü de yapar yol da

Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklanmasının ardından ilk mitingini Samsun'da yaptı. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan mitingde konuşan Başbakan Erdoğan, "Bazıları ‘Cumhurbaşkanlığı makamı yol yapma, köprü...

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Cumhurbaşkanı köprü de yapar yol da

Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklanmasının ardından ilk mitingini Samsun'da yaptı. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan mitingde konuşan Başbakan Erdoğan, "Bazıları ‘Cumhurbaşkanlığı makamı yol yapma, köprü yapma makamı değildir’ diyebilir. Kurusa bakmasınlar Cumhurbaşkanı yolları da havaalanlarını da milletin birliği ve üstünlüğünü de takip ederler. Milletin başı olacaksın yan gelip yatacaksın bu olmaz. Şimdiye kadar nasıl yaptıysak bundan sonra da yapacağız." diyerek rakip adaya gönderme yaptı.

    Yağmur sebebiyle konuşmasını kısa kesen Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı mitingini ilk olarak Samsun’dan başlatmalarının tesadüf olmadığını bilinçli bir planlama olduğuna dikkat çekti. 95 yıl önce Gazi Mustafa Kemal’in Samsun’dan Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımını attığına vurgu yapan Erdoğan, “Bizler de Samsun’dan başlatıyoruz. 95 yıl önce kurtuluş mücadelesinde olduğu gibi Samsun’dan bismillah diyoruz.” dedi.

    Konuşmasında geçmiş cumhurbaşkanlarının seçiminde yaşanan sıkıntılara değinen Başbakan Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün seçiminde yaşadıkları sıkıntıyı aktardı. Erdoğan, “Her şey yasalara uygundu. Önümüzü 367 ile kestiler ve zorlama yorumlarla önümüzü keserek bizim cumhurbaşkanı seçmemizi engellediler, 367 şartını getirdiler. Turgut Özal'da, Demirel'de, Sezer’de bu şart yoktu ama bizim önümüze bu şartı getirdiler. Bir de bildiri yayınladılar bizi tehdit edecekler oysa biz yolumuza kefenimizi giyerek çıktık, bizim bu tehditlere boyun eğmeyeceğimizi bilmiyorlardı. Boyun eğmedik. Kararı millet versin dedik ve erken seçim kararı aldık. 2007’de yapılan genel seçimle milletimiz bize yüzde 47 oranında oy verdi. Hukuksuzluk yapanlar 22 Temmuz 2007’de milletten gereken dersi aldı." şeklinde konuştu.

    O dönemde yaptıkları Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı'nından geri dönmesi üzerine konuyu halk oylamasına götürdüklerini hatırlatan Erdoğan, “O Anayasa değişikliği ile ‘cumhurbaşkanını halk seçecek dedik’ Sizin takdirinize sunduk yüzde 69 oranında evet dediniz. Türkiye yeni bir dönemi başlattı ilk seçim şimdi gerçekleşecek. Vekiller değil millet cumhurbaşkanını seçecek.” diye konuştu.

    CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE HEP KRİZ ÇIKTI

    Türkiye’de şu ana kadar 11 cumhurbaşkanı görev yaptığını Atatürk’ten başka hepsinin seçiminde de büyük hadiseler çıktığını dile getiren Erdoğan, bunlardan birisinin de Samsunlu olan Ali Fuat Başgil olduğunu hatırlattı. Ali Fuat Başgil’in aday olmasını engellemek isteyen başta CHP olmak üzere farklı kesimlerin baskıları sonucunda Başgil’in adaylıktan vazgeçerek yurt dışına yerleştiğini dile getirdi. "12 Eylül'den önce Meclis cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tıkanırdı. Özal ve Abdullah Bey'in seçiminde de engellemelerle karşılaştı. Bu tartışmalara son vererek bizzat cumhurun başkanını seçmesini sağladık. Bu ülkede inşallah vekilleri sizleri seçiyorsunuz o tercih doğrultusunda hükümetler belirleniyor. Cumhurbaşkanını belirlemek sizin hakkınız.” diye seslenen Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığını seçmek artık seçkinlerin, parababalarının değil bizzat milletin elindedir." şeklinde konuştu.

    "BİZ MİLLETİN, MHP, CHP VE BDP DEVLETİN TARAFINDA"

    Referandumla anayasaya bireysel başvuruyu kendilerinin koyduğunu ve bu sayede içeride bulunanların dışarı çıktığını bir kez daha hatırlatan Başbakan Erdoğan, “Eğer AK Parti o referandumu yapmasaydı şimdi onlar dışarı çıkamayacaktı." dedi. MHP, CHP ve BDP’nin devletin yanında kendilerinin ise milletin tarafında olduğunu dile getirdi. Halkın seçtiği hükümetle cumhurbaşkanı işbirliği içinde Türkiye’yi idare ederek uçuracağını öne süren Erdoğan şöyle konuştu: "Gül ile son 7 yılda farklı bir performans sergiledik önce olsaydı farklı bir yerde olabilirdik. CHP milli iradenin karşısında oldu. Halkın seçtiği iktidarlar karşısında her zaman statikonun yanında yer aldı. 2007 yılında Cumhurbaşkanı seçmemize engel oldu. Halk oylamasında hayır diyerek engellemeye çalıştılar şimdi hangi yüzle gelecekler. Sizin taktirinizle cumhurbaşkanı seçildiğimde hizmet etmeye devam edeceğim bundan önce halkımız nasıl hizmet gördüyse bundan sonra da aynı hizmeti görecek. Bazıları ‘Cumhurbaşkanlığı makamı yol yapma, köprü yapma makamı değildir’ diyebilir. Kusura bakmasınlar cumhurbaşkanı yolları da havaalanlarını da milletin birliği ve bütünlüğünü de takip eder. Milletin başı olacaksın yan gelip yatacaksın bu olmaz. Şimdiye kadar nasıl yaptıysak bundan sonra da yapacağız.”

    10 AĞUSTOS'TA SANDIĞA GİDİN

    Halkın 10 Ağustos ta sandığı gitmesini isteyen Erdoğan, tatilde olanların muhakkak gelip oyunu kullanmasını istedi. “Ben aranızdan ayrılmıyorum, yolculuğumuza mola vermiyorum, tam tersine sizlere aziz milletime daha iyi hizmet edebilmek için bir üst makama aday gösteriliyorum olay budur. Başbakanlıkta nasılsak cumhurbaşkanlığımızda da yine milletimize ve ülkemize hizmet etmek için çalışacağız." diyen Erdoğan, Samsun’a ekonomi, sağlık, ulaşım, eğitim, toplu konut, spor ve kültür alanında 185 projeye 4 katrilyonu aşan bir yatırım yapıldığına dikkat çekerek yatırımları ayrıntılarıyla aktardı.

    Konuşmasının sonunda yine ‘Paralel’ söylemini yenileyen Erdoğan, mücadelelerinin aynı şekilde devam edeceğini ve bu yapıyı dersdest edeceklerini yineledi. CİHAN

Yorumlar