Erdoğan: Biz devletiz, burası Çatladıkapı Muhtarlığı değil

15 Temmuz darbe girişiminden sonra onbinlerce kişinin nasıl hemen toparlandığı yönünde kendisine sorular geldiğini söyleyen Erdoğan, "Biz devletiz be. Burası Çatladıkapı Muhtarlığı değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Biz devletiz, burası Çatladıkapı Muhtarlığı değil
Sonhaberler / Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Eğer Türkiye, 15 Temmuz gecesinin ardından bir kaos yaşamamışsa bunu, 17-25 Aralık darbe girişiminin önüne de geçilmesine borçluyuz. Şayet 17-25 Aralık girişiminin ardından yargıda ve emniyet teşkilatında gerekli operasyonları yapmamış, gerekli tedbirleri almamış olsaydık, 15 Temmuz'un rengi çok daha farklı olabilirdi. Milletimiz elbette bu ihanet çetesine teslim olmazdı ama darbenin bastırılması da bu kadar hızlı ve etkili gerçekleşmeyebilirdi." dedi.

Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Hakim ve Cumhuriyet Savcısı Adayları Kura Törenindeki konuşmasına, mesleğe kabul edilen ve bugün görev yerleri belli olacak hakim ve savcılara çalışmalarında başarılar dileyerek başladı.

Hakim ve savcıları tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuraları çekilecek hakim ve savcıların Türkiye'nin tarihi günler yaşadığı bir dönemde hayati bir görev üstlendiklerini ifade etti.

Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) ilk darbe teşebbüsü olmadığını belirterek, 15 Temmuz'un, örgütün Türk Silahlı Kuvvetleri içinde gizlediği mensupları aracılığıyla başlattığı bir darbe teşebbüsü olduğunu dile getirdi.

"YARGI AYAĞINI HAYSİYETLİ BİR ŞEKİLDE TEMSİL ETTİNİZ"

FETÖ'nün ilk hamlesini 17-25 Aralık'ta yargı ve emniyet teşkilatı içerisindeki elemanları aracılığıyla yaptığını anımsatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tıpkı 15 Temmuz'da olduğu gibi 17-25 Aralık'ta da milletimizden aldığımız güçle, ülkemizin maruz kaldığı darbe girişimini başarısızlığa uğrattık. Üzgünüm, bu milletin vergileriyle, bu milletin alın teriyle, bu milletin gayretleriyle almış olduğu uçakları, helikopterleri, tankları, topları, silahlarıyla yine bu milletin evlatlarına, evet, bomba yağdırılması, kurşun sıkılmasıydı. Sevinçliyim, bu millet ne bu F-16'lara ne bu helikopterlere ne bu tanklara, toplara, silahlara hiçbir şeye, daha önce apoletler görüldüğü zaman selam duranlar gibi durmadı, bütün yargı mensupları, bütün bu camia o akşam hepsi mesajlarını yayınlamak suretiyle, 'Yaptığınız bu eylem hukuka aykırıdır, anayasaya aykırıdır, yargıya aykırıdır' demek suretiyle anında tutuklama operasyonlarını kolluk kuvvetleriyle başlattı. İşte mesele budur, milli iradenin tecellisi budur, işte bu tecellinin ayakları olarak yasama, yürütme, yargı o gece hepsi birleşti, kenetlendi, çünkü yasama organı da bombalar yağdırılırken neredeydi? Onlar da hemen parlamentoda yerlerini aldılar ve oradan haykırmaya başladılar. İşte demokrasi budur, işte onurlu mücadele budur, işte ikinci kurtuluş mücadelesi budur, siz bu mücadelenin yargı ayağını haysiyetli bir şekilde orada temsil ettiniz. Onun için sizleri tebrik ediyorum, onun için sizleri ayrıca kutluyorum."

Türkiye'nin 15 Temmuz gecesinin ardından bir kaos yaşamamışsa bunu, 17-25 Aralık darbe girişiminin önüne de geçilmesine borçlu olunduğunun altını çizen Erdoğan, "Şayet 17-25 Aralık girişiminin ardından yargıda ve emniyet teşkilatında gerekli operasyonları yapmamış, gerekli tedbirleri almamış olsaydık, 15 Temmuz'un rengi çok daha farklı olabilirdi. Milletimiz elbette bu ihanet çetesine teslim olmazdı ama darbenin bastırılması da bu kadar hızlı ve etkili gerçekleşmeyebilirdi. Hamdolsun, Rabbimin yardımı, milletimizin cesareti ve dirayeti sayesinde Türkiye ikinci bir Kurtuluş Savaşı olarak gördüğümüz bu mücadeleden galip çıktı. 17-25 Aralık'ta ihanetin kaynağı olan yargı ve emniyet, 15 Temmuz'da milletimizle birlikte darbenin önüne geçilmesinde en çok hizmeti geçen kurumlar oldular." değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ TEMİZLİĞİ

FETÖ üyelerinin temizlenmesi çalışmalarında en hazırlıklı yerin adalet teşkilatı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu ana kadar örgütle iltisaklı, 3 bin 456 hakim, savcı ile yüksek yargı organı üyesi meslekten çıkarılmıştır. Bunların dışında meslekten uzaklaştırılan ancak yapılan inceleme neticesinde haklarındaki iddiaların mesnetsiz olduğu anlaşılan 198 hakim, savcı da görevlerine iade edilmiştir." diye konuştu.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından büyük fedakarlıkla çalışan, darbe girişiminin hesabının hukuk devleti ilkesinden taviz verilmeden sorulmasını temin eden adalet teşkilatı mensuplarına şükranlarını ileten Erdoğan, atanacak yeni hakim ve savcılara şöyle seslendi:
"İnşallah sizler de atanacağınız illerde bu kutlu mücadelede görev alacaksınız. Sizlerden beklentim, FETÖ başta olmak üzere milletimizin adalet beklediği her hususta hukuk çerçevesinde sadece vicdanınızın sesini dinleyerek karar vermenizdir. Anayasamızın 138. maddesi hakimlerin görevlerinde bağımsızlığının en önemli ifadesidir. 'Anayasa'ya, kanuna ve bunlara uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm vereceklerini' ifade ediyor. Bir başka ifadeyle sizin şahsi inancınız, ideolojiniz, bağlılığınız ne olursa olsun kararlarınızı Anayasa'ya, kanun ve hukuk sınırları içinde vicdani kanaatinize göre vermeniz gerekiyor.

Bir şeyi özellikle ifade etmek istiyorum, 40 yıllık siyasi yaşamım içerisinde özellikle son 14 yıl, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı dönemimde, vicdanının yerine, FETÖ üyelerinin yaptığı gibi bir örgütü, bir şarlatanı ikame ederseniz oradan adalet çıkmaz. Çok açık ve net söyleyeceğim, biz irademizi Hakk'a teslim etmek zorundayız, irademizi kalkıp da birilerine ipotek olarak verirsek yanarız. Böyle bir şey olamaz. Onun aklı, iradesi, ilmi varsa siz bu alanlarda bileceksiniz ki Allah'ın bana verdiği akıl var, bana verdiği irade var ve tahsil ettiğim benim bu alanda ilmim var. Öyleyse ben kendi irademle burada hükmedeceğim, kararımı vereceğim. 'Yok, şöyle durun bakalım, bir yer var oraya soralım da kararımızı ondan sonra verelim'... Böyle adalet olmaz."

"ŞEHİDİMİN HESABINI KİM VERECEK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sebeple on binlerce insanın yandığını, 10-15 yıl hapishanelerde çürüyen vatandaşların olduğunu belirterek, "Şimdi bunların düzeltilme fırsatını yakaladık. İşte bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Öyle olaylar vardır ki şer zannedersiniz onda hayır vardır. Öyleleri de vardır ki hayır zannedersiniz onda şer vardır. İşte 15 Temmuz bize böyle bir imkanı lütfetti." diye konuştu.

Zaman zaman "Efendim, mağdurlar var" denildiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
"Kardeşlerim, kusura bakmayın mağdur filan yok. Niye yok? Bütün mesele yargı, kolluk kuvvetleriyle birlikte burada samimi davrandığı sürece burada mağdur yoktur. Ama samimi davranmıyorsa ilgili mercilere müracaatla nasıl hakları iade ediliyorsa onların da hakları kendilerine iade edilir. Burada bazı yanlışlar, hatalar olmuyor değil, o da olabilir, doğrudur. Fakat unutmayın ki benim 241 şehidimin hesabını kim verecek? Benim 2 bin 194 gazimin hesabını kim verecek? Onların aileleri mağdur değil mi, onlar mazlum değil mi, benim şurada, Özel Harekat'ta aslan gibi 56 yavrumun şehadetinin hesabını kim verecek? Sadece şu Külliye'nin etrafında 29 şehidimin hesabını kim verecek? 36 gazimin hesabını kim verecek? Kazan'da, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde şehit olan 39 şehidimin hesabını kim verecek?"

Birilerinin hala bir şeyler söylediğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Az önce değerli bakanım da ifade etti, şu makama gelenler şüphesiz ki hem bağımsız hem tarafsız olacak. Şimdi dünyadan bize akıl verenler var, 'Ama bu kadar ismi nasıl biliyorsunuz? Nereden biliyorsunuz? Nasıl oldu da bunları hemen anında toparladınız, apar topar bunları içeri aldınız?' Bana da söylüyorlar. Biz devletiz be. Burası Çatladıkapı Muhtarlığı değil ki, devletiz. Nerede kim var, ne yapıyor bunların hepsini eğer bir devlet bilmiyorsa, onun istihbaratı bunları bilmiyorsa... kusura bakmasınlar.

Sen kalkacaksın ta Amerika'dan senin savcıların FETÖ vasıtasıyla Türkiye'ye getirilip burada yedirilecek, içirilecek, giydirilecek ondan sonra Amerika'ya tekrar dönecek, ondan sonra da bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını içeri girerken pat tutuklayıp alacaksın. 6 aydır orada hapiste tutacaksın, yargılayamayacaksın. Seninki tarafsızlık, bağımsızlık olacak, o kişiye karşı 'Onu niye hesaba çekmiyorsunuz' diye sorduğumuzda, o zaman da diyeceksin ki, 'Burada bağımsız yargı var, tarafsız yargı var'. Kusura bakma bizde senden daha çok tarafsız ve bağımsız yargı var."

TÜRKİYE'NİN GÜCÜNÜ BİLMESİ GEREKİR

Türkiye'nin gücünü bilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Eğer gücümüzü bilmezsek, kendimizi bilmezsek, kendimize inanmazsak, gücümüze inanmazsak kimse bu ülkeyi takdir etmez." diye konuştu.

Erdoğan, bu yüzden hep beraber çok daha kararlı bir şekilde geleceğe yürüneceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bakın 17 yıl oldu, bu kişi orada duruyor. 85 koli dosya gitti hala dosyalar gönderiliyor. Şimdi bakanımız arkadaşlarıyla gidecek. Bizden teröristleri istedikleri zaman kendilerine veriyoruz, ama onlar böyle bir teröristi bize vermiyor. Niye vermiyorsun? Neymiş, yargı varmış, mahkeme kararı olmadan veremezlermiş. Olabilir, peki. Gün ola harman ola. Aynı şey burada da olabilir. Bir şeyler istediğiniz zaman bu defa da biz, sizlere havale edeceğiz. Siz karar vermedikçe biz de vermeyeceğiz. Bundan sonra böyle. Hem stratejik müttefik olacağız hem de farklı şeyler konuşulacak. Olmaz böyle bir şey.

Bu ülke, ülkendeki bir kişiyi terörist ilan etmişse vereceksin. Vermiyorsan burada bir su kaçağı var demektir. İşte şimdi bunlar devreye giriyor. Milletimizin FETÖ'ye ve benzer yapılara tepkisi, bu kesimlerin kendi örgüt çıkarlarını her şeyin üzerinde tutması yani diğer insanlara zulüm yapmasıdır."

"ADALET MEMBASI OLACAĞINIZA İNANIYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulunun kararıyla bir kişinin, bir terör örgütünün mensubu ilan edildiğinde, buna her ülkenin kulak kabartmasını istedi. Ülkelerin, "Böyle bir şey varsa bunun kayda değer bir yanı var." diyerek, yargı sürecini, isteyen ülkeye havale etmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şunları ifade etti:

"Bunu İngiltere yapıyor da sen niye yapmıyorsun? Sen de yap. İngiltere'den istediğimiz bazı kişiler olmuştur ki vermiştir, başka ülkelerden istedik vermiştir. Bizden istedikleri zaman biz de o ülkeden, çünkü karşılıklı suçluların iadesi anlaşması olan bir ülkedir Amerika bizimle. Öyleyse gereğini yapması lazım ama yapmamıştır. Bu siyasi noktada ciddi bir sıkıntıdır.

Birilerinin veya bir grubun çıkarı, menfaati için karar veren, şimdi içeriye dönüyorum, yargı mensubu, artık bu milletin ve bu devletin hakimi, savcısı olmaktan çıkmış demektir. İşte Hakimler Savcılar Yüksek Kurulumuzun verdiği kararlar bunun ifadesidir. Onları artık buradan çıkmış gördükleri için bu kararlar verilmiştir."

Erdoğan, bu şekilde davranan hakim ve savcıların adalet dağıtamayacaklarına, tam tersine birer zulüm kaynağı haline dönüşeceklerine işaret ederek salondaki hakimlere, "Ben sizlerin her birinin birer adalet membası olarak görev yapacağınıza inanıyorum." diye seslendi.

"TEMİZLİK DAHA BİTMET"

Erdoğan, darbe teşebbüslerinin fiilen yaşandığı kurumlar başta olmak üzere sorunun kaynağında bulunan kurumları ve tüm kuralları değiştirmek suretiyle adımlar atıldığını anlattı.

Meslekten ihraçlar yoluyla adalet teşkilatının, terör örgütüne destek verenlerden büyük ölçüde temizlendiğine işaret eden Erdoğan, "Ama daha bitmedi, şimdi siz gidince büyük ölçüde bu işi inşallah bitirmiş olacağız. Çünkü oradaki boşlukları da sizlerin gidişiyle doldurmuş olacağız. Ama cesur olacaksınız, bunun sonunda şehadet de vardır. Acaba 'Bu olur mu, şu olur mu' yok." dedi.
Erdoğan, sistemdeki açıklar devam ettiği sürece, başka örgütlerin de benzer girişimlerde bulunmasının önüne geçilemeyeceğine dikkati çekti. Bunun için öncelikle HSYK üyelerinin seçim usulünde değişiklik yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hiçbir hakim ve savcımızın, HSYK üyelerinin kendi oylarıyla belirlenmesinden memnun olmadığını çok iyi biliyorum. Demokratik gibi görünen mevcut seçim usulü, hakim ve savcılarımız arasında gruplaşmalara, hatta husumetlere kadar varan ayrışma kaynağı haline gelmiştir. Artık bu yöntemde ısrar etmenin anlamı kalmamıştır.

Mecliste grubu bulunan siyasi partilerimizden, HSYK üyelerinin seçim yönteminin değiştirilmesi için gereken uzlaşmayı göstermelerini özellikle bekliyorum. Ülkemiz için hayati öneme sahip bu konuda, hiçbir siyasi partinin kendi görüşünü dayatarak, uzlaşma yolunu tıkama hakkı yoktur. Cumhurbaşkanı olarak, bu konuda tüm partilerimizi sorumlu davranmaya davet ediyorum."

"EMNİYET'TE DÜZENLEME ŞART"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı şekilde darbe girişimine zemin hazırlayan tüm kurumların süratle yeniden yapılandırmaya tabi tutulması gerektiğinin de altını çizdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma'nın İçişleri Bakanlığına bağlanması başta olmak üzere bu konuda kapsamlı bir yeniden yapılanma süreci içinde bulunulduğuna değinen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Emniyet teşkilatımızın da polis alımları ve terfi sistemi gibi konularda ihtiyaç duyulan düzenlemeleri yapması şarttır. Eğitimde, üniversitelerde, yerel yönetimlerde, yurt dışı temsilciliklerimizde, iş dünyasında, sivil toplum kuruluşlarında ve tüm alanlarda yaşadığımız tecrübeler ışığında gerekli reformları gerçekleştirmeliyiz. Eğer bunları yapmazsak inanın şehitlerimize, gazilerimize mahcup oluruz. Onlar, 15 Temmuz gecesi hayatlarını ortaya koyarak, canlarını vererek üzerilerine düşeni hakkıyla yerine getirdiler."

TÜRKİYE'NİN ENERJİ SEKTÖRÜNDE ROLÜ

Türkiye'de 81 ülkeden katılımla gerçekleştirilen Dünya Enerji Kongresi'nin bugün sona ereceğini anımsatan Erdoğan, bunun önemli bir adım olduğunu, artık Türkiye'nin enerji hatları için bir hat durumuna geçtiğini söyledi.

Böyle bir merkez haline gelmenin kolay olmadığına dikkati çeken Erdoğan, birilerinin bunu hep farklı yorumladığını, "Yanlış yapıyorsunuz" diyenlere "Kusura bakmayın, biz kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz." dediklerini aktardı.

Türkiye'nin petrol kuyuları olmadığını, bilim teknolojisiyle, sanayiyle, kaynakları çeşitlendirerek atılan adımlarla bir yere varacağını ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin kendi parasıyla Marmaray'ı, Osman Gazi ve Yavuz Sultan Köprüsü'nü yapamayacağını dile getirdi.

20 Aralık'ta Avrasya Tüneli'nin açılacağını, 18 Mart'ta da Çanakkale Köprüsü'nün temelinin atılacağını, Kanal İstanbul'un yapılacağını, Karadeniz'in Marmara'ya bağlanacağını bildiren Erdoğan, "Bunları biz kendi paramızla yapmayacağız. S&P çıkıyor 'Türkiye yatırım yapılamaz bir ülke.' Siyasi bir açıklama, ideolojik bir açıklama. Türkiye'yi gelip gören, gezenler Türkiye'de neyin yapılacağını çok iyi biliyor. Ey S&P, sen Türkiye'nin nerede olduğunu biliyor musun? Önce onu bir araştır. Onun için biz işimize bakacağız. Bu yatırımlar devam ediyor, devam edecek." diye konuştu.

Cumhuriyet tarihi boyunca 610 kilometre bölünmüş yol yapıldığını, 14 yılda ise buna 19 bin kilometre yol ilave edildiğini anımsatan Erdoğan, bunların ülkede güven ve istikrar bulunduğu, Türkiye'de yatırıma uygun görüldüğü için yapıldığına işaret etti. Bundan sonra da bu yatırımların yapılacağına inandığını söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin havayollarının dünyanın ilk 7'si arasında bulunduğunu, en fazla destinasyona ulaşma konusunda ise Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını vurguladı.

Vatandaşların artık Türkiye'nin bir köşesinden diğerine uçakla rahat şekilde seyahat ettiğini dile getiren Erdoğan, iktidara geldiklerinde bu alanda sadece Türk Hava Yollarının bulduğunu, firma sayısının 7'ye çıktığını dile getirdi.

"OYUN ÇOK SİNSİ"

FETÖ'nün, sadece bir şarlatanın hezeyanlarının arkasından gidenlerin ötesinde olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"FETÖ, ülkemizdeki ve tüm dünyadaki imkanlarıyla, işte bu süreci Türkiye aleyhine şekillendirme amacıyla kullanılan bir araç haline gelmiştir. Ne yaptılar? Bölücü terör örgütünün başını teslim ettiler, onun yerine bir başka terör örgütünün başını aldılar. Oyun çok sinsi. Bunlara çok dikkat etmemiz lazım. Eğer bu vermeme süreci uzarsa, devam ederse seslendireceğimiz çok hassas şeyler de olacaktır.

İşte PKK aynı senaryoda gönüllü olarak rol almıştır. Bunları seçimlerde hep yaşadık, gördük. PYD, YPG'ye verilen desteğin sebebi de aynıdır. Şu anda düşünebiliyor musunuz, Amerika, Suriye'nin kuzeyinde PYD'ye, YPG'ye destek veriyor, silah veriyor. Bunları bizzat Sayın Başkan'ın kendisine söylediğim için burada da söylüyorum. 'Yanlış yapıyorsunuz, Kobani'ye silah indirmeyin' dediğimde maalesef 3 saat sonra Kobani'ye 3 uçak dolusu silah indirildi. Bunların yarısı Kobani'ye gitti, yarısı DEAŞ'a gitti. Hani siz DEAŞ'la mücadele ediyordunuz? Eğer DEAŞ'la mücadele ediyorsanız, bu silahların yarısı onlara geldi de yarısı öbür tarafa gitti?"

Suriye'de sayıları 10 bin civarında olan DEAŞ'ın yabancı savaşçılarıyla mücadele eden, 600 bin kişinin hayatını yitirdiği bir savaşın yürütülmesinin de asıl sebebinin bu olduğuna işaret eden Erdoğan, "Koalisyon güçleri kaç ülkeden oluşuyor biliyor musunuz? 63 ülkeden oluşuyor. 63 ülke koalisyon güçleri olarak biz, 10 bin DEAŞ'lıyı halledemiyoruz, bunun için PYD'ye, YPG'ye diyoruz ki 'Gel, siz de terörist olsanız da bize yardımcı olun, şu DEAŞ'ı temizleyelim.' Teröristin iyisi kötüsü olur mu? Onlar da terörist. Yani bir terör grubunu yok etmek için bir başka terör grubuyla hareket ediyorsunuz. Kusura bakmayın, biz güneyimizde, Suriye'nin kuzeyinde bir terör koridoru oluşturmaya Türkiye olarak müsaade etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

"CLINTON'IN AÇIKLAMASI SİYASİ ACEMİLİK"

ABD'de başkanlık seçimi öncesi Demokratların adayı Hillary Clinton'ın "PYD, YPG'yi desteklemeye devam edeceğiz" şeklindeki açıklamasına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Çok talihsiz bir açıklama. Bence siyasette böyle bir açıklamayı yapmanın tanımı çok farklıdır. Doğrusu ben bunu bir siyasi acemilik olarak görüyorum. Bunun yapılmaması gerekiyor. Çünkü bölgenin hassasiyetleri farklı. Bu hassasiyetlerin olduğu bir dönemde böyle bir adım atılamaz. Çok yanlış bir adım. Bu verdiğiniz silahlarla siz 600 bin insanın ölümüne neden olduğunuzun farkında değil misiniz? İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi nerede, hukuk nerede, insan hayatının önemi nerede? Buna önem vermek yok. 'Nasıl olsa silahım var, verelim, gökten bombalar yağdırılsın, ne olacak, nasıl olsa ölen Müslüman, ölsün.' Böyle bir şey olabilir mi?"

"ÇANAKKALE'Yİ YAŞAMIŞ MİLLETİZ"

Erdoğan, "Türk milleti bin yıldır yaşadığı bu zor coğrafyada mücadele etmeye, canı pahasına vatanını korumaya talimlidir. Biraz geriye gidersek, Kurtuluş Savaşımızı, Çanakkale'yi görürüz. En son 15 Temmuz'da istiklalimiz, istikbalimiz, demokrasimiz, kutsallarımız için neler yapabileceğimizi tüm dünyaya gösterdik. Varsa aynı bedelleri göze alanlar, buyursunlar, 'Hodri meydan' diyoruz." dedi.

Erdoğan, Kura Töreni'ndeki konuşmasında, Afganistan'da, Irak'ta, Suriye'de, Filistin'de, Mısır'da ve Libya'da ölenlerin hep Müslüman olduğuna dikkati çekti.

"Bütün bu olanlar karşısında kendimizi çek etmeliyiz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Suriye ve Irak merkezli oynanan bu oyunu bozmak için ne zaman bir hamle yapsa, karşısına bir başka terör örgütünün çıktığını vurguladı.

Bu terör örgütlerinin birbirinden farkının olmadığına işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Biz neden şu son operasyonu yaptık? Gaziantep'te bakın 14 yaşında bir çocuk. Messi'yi çok seviyor. Messi'yi çok sevdiği için çocuğa Messi formasını giydiriyorlar, üzerine de bombayı bağlıyorlar ve bu çocuğu canlı bomba olarak o kına törenine sokuyorlar ve patlatıyorlar. 56 kişi orada şehit oluyor, 100'e yakın insan da orada ne yazık ki yaralanıyor. Oyunun sinsiliği bu kadar büyük, işte bu da DEAŞ. Bu hassasiyeti gözardı edemeyiz. Bunlar 12, 13, 14, 15, 16 yaşındaki çocukları eğitmek suretiyle ne yazık ki terör alanına bunları sokuyorlar. Suriye'de güya birbirleriyle savaşan terör örgütleri, ülkemizde vardiya halinde eylem yapıyor. PKK'nın bıraktığı yerden DEAŞ devralıyor, onun bıraktığı yerden FETÖ devam ediyor sonra yeniden PKK sahne alıyor. PKK'nın çukur eylemleriyle, DEAŞ'ın intihar eylemleri FETÖ'nün darbe girişimiyle, PKK'nın bombalı araçları hep aynı gaye için sürdürüyorlar bu savaşı."

Akıl ve mantık zaviyesinden bakıldığında bu eylemlerin hiçbirinin geçerli sebebi olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terör örgütlerini, tarihlerinin en büyük insan gücü kayıplarını verdirme pahasına ülkemizin üzerine salanlar, bizi bu kritik sürecin dışında tutmayı amaçlıyorlar. Ama farkına varamadıkları bir husus var. O da Türkiye'nin eski Türkiye olmadığı gerçeğidir." diye konuştu.

"DENKLEMİ BOZUYORUZ"

Erdoğan, 15 Temmuz'da ordu içindeki binlerce FETÖ elemanının darbe için harekete geçince "Türkiye'nin operasyonel gücünü yıllarca toparlayamayacağının" sanıldığını bildirdi. Erdoğan, ama Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu olayın üzerinden 40 gün geçmeden Cumhuriyet tarihinin en önemli sınır ötesi operasyonlarından biri olan Cerablus Harekatı'nı başlattığını aktardı.

Aynı şekilde 1984'ten beri kış aylarını dağlarda gizlendiği yerlerde hazırlık yaparak geçiren PKK'ya en güçlü darbelerin bu dönemde vurulduğunu aktaran Erdoğan, PKK'nın bombalı araçlarla intihar eylemlerine yönelmesinin sebebinin ise asıl güçlü olduğu yerlerdeki bu kayıplarını örtme telaşı olduğunu belirtti.

DEAŞ'a karşı Suriye içinde olduğu kadar Türkiye'de de çok etkili operasyonlar gerçekleştirildiğini vurgulayan Erdoğan, "Musul konusunda Türkiye'ye terbiye dışı saldırılmasının sebebi bölgede kurulan denklemi bozuyor olmamızdır. Suriye'de Cerablus Harekatı ile DEAŞ balonuna ilk iğneyi batırarak, bunun birinci adımını attık." ifadesini kullandı.

"İSLAM'A GÖLGE DÜŞÜREMEYİZ"

Erdoğan, Musul'da bölgeyi kana ve ateşe boğmak için kurulan mezhep çatışması balonunu söndürmekte kararlı olduklarını bildirdi.

Erdoğan, "Dün de söyledim Avrasya İslam Şurası'nda, benim dinim Sünnilik değildir. Bizim dinimiz asla Şiilik de değildir. Bizim dinimiz dini mübini İslamdır, bundan başka bir şey tanımıyorum. Sünnilik, Şia bunların hepsi birer yorumdur. Benim de kendime göre şüphesiz ki bir yorumum vardır ama hepsinin üzerindeki o çatı bizim diniz olan İslamdır. Biz, İslam'a gölge düşüremeyiz. Bu mezhebi yorumlar asla İslam'ın üzerine çıkamaz, bunu çok iyi bilmemiz, anlamamız gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye ve Irak'taki insanları bu küresel senaryonun çarkları arasında ezilmekten, Türkiye'yi de benzer bir akıbete uğrama tehdidinden kurtarmak için tüm imkanları kullanacaklarının altını çizen Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:

"Bu mesele, bazı ülkeler için stratejik bir hamleden, karlı bir oyundan ibaret olabilir. Bizim için Suriye ve Irak kaynaklı terör tehdidi, hayati bir öneme sahiptir. Bir tarafta kar-zarar hesabı, diğer tarafta hayat-memat meselesi vardır, bunu iyi görmemiz lazım. Türkiye'nin bölge ile ilişkisini, kendi çıkar hesaplarıyla karıştıranlara mesajım şudur; Terör örgütleriyle iş tutmak, ateşle oynamak gibidir. Bu ateş bizi teğet geçer ama korkarım ki onunla oynayanları cayır cayır yakar, bunun bilinmesi lazım. Türk milleti bin yıldır yaşadığı bu zor coğrafyada mücadele etmeye, canı pahasına vatanını korumaya talimlidir. Biraz geriye gidersek, Kurtuluş Savaşımızı, Çanakkale'yi görürüz. En son 15 Temmuz'da istiklalimiz, istikbalimiz, demokrasimiz, kutsallarımız için neler yapabileceğimizi tüm dünyaya gösterdik. Varsa aynı bedelleri göze alanlar, buyursunlar, 'Hodri meydan' diyoruz. Biz, devlet ve millet olarak, bekamızı tehdit eden bu oyunu ne pahasına olursa olsun bozmakta kararlıyız. Geçtiğimiz bu kritik dönemde bize gösterilen hiçbir dostluğu olduğu gibi hiçbir husumeti de kusura bakmasınlar unutmayacağız."

"BU MİLLET BÜYÜK BİR MİLLET"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile ortak bir gelecek kurmak isteyen herkese dost ellerinin sonuna kadar açık olduğuna dikkati çekti. Erdoğan, görev yerleri belli olacak hakim ve savcılara, "Türkiye'yi çok sevmelerini, devlete en güzel şekilde hizmet etmelerini" istedi.

Erdoğan, kendisini dinleyen hakim ve savcılara, "Biliyorum ki sizler, 'El adlü esasül-mülk' hükmüne, yani 'Adalet mülkün esasıdır' hükmüne inanmış kardeşlerimsiniz ve bu adalet sizin elinizle tecelli edecek. Ve siz, bu mülkü ayakta tutacaksınız. Buradaki mülk aynı zamanda devlettir, buradaki mülk aynı zamanda insanımızın beklentisidir. Türk milleti, kendisine hizmet eden herkesi, özellikle de siz adalet teşkilatı mensuplarını, inanın bana, adeta başının üstünde taşır, hiç endişeniz olmasın." diye seslendi.

Anadolu'da "Başım, gözüm üzerine" sözünün olduğunu anımsatan Erdoğan, bu sözün, milletin engin gönüllülüğünün en güzel ifadesi olduğuna vurgu yaptı.

Erdoğan, hakim ve savcılardan, bunun zeminini hazırlamalarını isteyerek, şunları kaydetti: "Bunu 40 yıldır farklı görevlerde milletinin hizmetinde olan bir siyasetçi olarak çok iyi biliyorum. 81 vilayette, hamdolsun hepsini tek tek, birkaç kez gezmiş, dolaşmış bir kardeşinizim. Ankara'da veya İstanbul'da takılı kalmadım, hep buraları dolaştım, gezdim, gördüm ve buralara da verdiğimiz hizmetleri, bizzat yerinde inceledim, tetkik ettim. Gördüm ki bu alicenap millet, her şeyin en iyisini, güzelini, kalitelisini hak ediyor. Bu millet, büyük bir millet, bu millet gerçekten aziz bir millet, her türlü hizmete layık bir millet. İşte o gece tankların altına kendini atarken, bu millet bunu gösterdi. Biz bu millete bu hizmeti vermeyeceğiz de kime vereceğiz? Bu millet o gece şehadete yürüdü, bu millet o gece geleceğini teminat altına almak için yürüdü ve 29 gece demokrasi nöbetleri tuttu sabahlara kadar. Hiçbir şey beklemeksizin, ne rütbe, ne makam, ne para, ne pul beklediler. Sadece ikinci kurtuluş mücadelesini başarıyla sonuçlandırmayı beklediler. Sizlerin de kendi alanınızda milletimize en iyi hizmeti vereceğinize ben yürekten inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından, dönem birincilerine plaket verdi. Erdoğan daha sonra, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve HSYK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz ile butona basarak kura çekimini başlattı. Erdoğan, atamaları belli olan bazı adaylara hayırlı olsun dileklerini iletti.

ÇATLADIKAPI NEDİR, NEREDEDİR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadelerinde geçen Çatladıkapı aslında bir mahalle ismi değil. Çatladıkapı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Küçükayasofya mahallesinin sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Bir kıyı semti olan Çatladıkapı, Ahırkapı ve Kadırga semtleri arasında yer alır. Semtin adının 1532 İstanbul depreminde semtten bulunan surlarda büyük bir çatlak oluşmasıyla yerleştiği sanılmaktadır.

 

Yorumlar