Erdoğan: Başkanlık Sistemi Konuşulmaz, Yaşanır

Başkanlık sistemini değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bu konu sıradan bir teori olayı değildir. Bu konuşulmaz, yaşanır. Ben yaşadığım için anlatıyorum.' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan: Başkanlık Sistemi Konuşulmaz, Yaşanır

C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlık sistemini değerlendirdi. Erdoğan başkanlık sistemi ısrarını yineleyerek 'Bu konu bayağı bir teori vakayı değildir. Teorinin pratikle uygulama bütünleşme olayıdır. Bu konuşulmaz, yaşanır. Ben bunu tıpkı sürede yaşadığım için anlatıyorum.' dedi.

'7 HAZİRAN SEÇİMLERİ BİR FIRSAT'

C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda muhtarlarla bir araya geldi. Muhtarlara seslenen Erdoğan, başkanlık sistemini değerlendirdi. Erdoğan, 'Yapılanmaya bulunan gereksinim her geçen gün daha fazla aşırı ortaya çıkıyor. Eski Türkiye'nin kurallarıyla bu dönüşümü tamamlayamayız. Bunun için kökünden bir değişime ihtiyacımız var. 7 Haziran seçimlerinin bunun için fırsat olduğuna inanıyorum. Ben yeni Türkiye için yeni Anayasa'ya ve Başkanlık Sistemi'ne ihtiyacımız olduğunu düşünüyor ve bunu her vesileyle anlatım ediyorum. Kardeşlerim başkanlık sistemi bizim milletimizin yabancısı değil. İpe un serdiler. Netice almak değildi dertleri. Orada da başkanlık sistemiyle ilgili hazırlanmış, çalışılmış bir teklifimiz vardı. Çünkü bundan sonra var gömlek bu vücuda dar geliyor. Esasen Cumhuriyet kurulduğundan buyana bu tyükselişma yapıla gelmiştir. Ancak Gazi Mustafa Kemal'den buyana Özal, Demirel, Erbakan, Türkeş dâhil hiç kimsenin bu değişim yapmak gerçekleştirmeye ya vakti yada gücü yetmemiştir.' dedi.

'BAŞKANLIK SİSTEMİ BENİM ŞAHSİ BİR ARZUM ASLA DEĞİLDİR'

Başkanlık Sistemi'nin Türkiye'nin vizyonu için lüzumlu olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

'Biliyorsunuz Türkiye'nin halkın oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanlığı için vazifeye talip olurken. Yeni Türkiye yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi ihtiyacını meydanlarda aleni anlatım etmiştim. Milletim bana yüzde 52'lik desteği bana bu şartlar altında vermişti. Bugün benim bu talebimi dile getirmem asla gündelik siyasete müdahale etmem herhangi bir partiye entegre olmam anlamına gelmiyor. Ülkemiz şartlarında böyle bir değişim yapmak lakin 400 sularında milletvekiliyle iktidara gelen bir parti yapabilir. Ben bunu söylüyorum. Başkanlık sistemi benim kişisel bir arzum asla değildir. Başkalığa seçilen bireyin nihayetinde bu sistemde seçilen bireyin vazife süresi, kaç kez seçilebileceği tümü belirgin olacak. Benim bu konudaki ısrarımın nedeni Türkiye'nin 2013 hedeflerine de, 2053 ve 2071 vizyonuna da anca bu biçimde ulaşılabileceğine inanıyor olmamdandır.'

'ANLATILMAZ, YAŞANIR'

Erdoğan, Başkanlık Sistemi'nin bayağı bir teori vakayı olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Bu konu bayağı bir teori vakayı değildir. Teorinin pratikle uygulama bütünleşme olayıdır. Bu Konuşulmaz bu yaşanır. Ben bunu tıpkı sürede yaşadığım için anlatıyorum. Bugün G-7'nin de G-20'ülkelerinin de mühim bir kısmı de başkanlık yada yarı başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Ya bu adamlar akılsız mı? Bunlar şimdi en ileri bulunan ülkeler, bunlar niye acaba başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Geri kalmış devletlere de baktığınız süre da orada da gelişigüzel şeyler görürsünüz. Dünya çapında da Başkanlık Sistemi öteki bütün İdare sistemlerinden daha yaygın, daha işlerliği bulunan bir sistemidir. Başkanlık sisteminden diktatörlük anlayanlar, padişahlık imparatorluk anlayanlar her şeyden öncelikle kendi milletine veya kendi milletlerine güvenleri olmayanlardır. O süre Amerika'da şuanda diktatörlük mü var. Konuşulduğu süre ne deniliyor: dünyanın en ileri demokrasi ülkesi Amerika'dır. En ileri iktisat orada. Peki şuanda Fransa'da diktatörlük mü var, yarı başkanlık var. Meksika'da, Arjantin'de, Brezilya'da diktatörlük mü var. Buyurun oralar şuan bizim birlikte yürüttüğümüz ülkeler. G-20'reki 10 ülkeye baktığımız süre hiçbirinde şuan öyle bir şey göremezsiniz. Böyle bir gidişe milletimiz inanıyorum ki izin vermez.'

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar