Erasmus Programı'na katılımda Türk üniversitelerinden büyük başarı

Türkiye, Avrupa’da Erasmus Programı'na katılan üniversiteler içinde yüzde 97 ile en başarılı üçüncü ülke oldu.

Google Haberlere Abone ol
Erasmus Programı'na katılımda Türk üniversitelerinden büyük başarı

Türkiye, Avrupa’da Erasmus Programı'na katılan üniversiteler içinde yüzde 97 ile en başarılı üçüncü ülke oldu. Türkiye’den yapılan 166 başvurudan 162'si, yüksek öğrenim kurumu programından faydalanmaya hak kazandı.

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülen ve yükseköğretim kurumlarının birbirleri ve iş dünyası ile işbirliği yapmalarını destekleyen Erasmus Programı kapsamında, 2014-2020 yılları arasında Erasmus+Programı’ndan faydalanacak üniversiteler belirlendi. Türkiye’den yapılan 166 başvurudan 162'si yüksek öğrenim kurumu Erasmus+ Programından faydalanmaya hak kazandı. Sadece 4 üniversitenin başvurusu kabul edilmedi. Başarısız olan üniversiteler ve daha önce başvuruda bulunmayan yüksek öğretim kurumları Türkiye Ulusal Ajansı'nın sağlayacağı teknik destek ile 2014 yılı Mart ayında tekrar başvurabilecekler. Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan sonuçlar sonrasında Türkiye’de Erasmus Programı'ndan faydalanan üniversite sayısı 154’ten 162’ye çıkmış oldu.

TÜRKİYE, İNGİLTERE VE ALMANYA’NIN ARDINDAN ÜÇÜNCÜ ÜLKE

Yükseköğretim için Erasmus Beyannamesi alabilmek için tüm Avrupa’dan toplamda 4 bin 578 yükseköğretim kurumu Avrupa Komisyonu'na başvuruda bulundu ve bunlardan 4 bin 309 yükseköğretim kurumunun başvurusu kabul edildi. Avrupa’da başarı oranı ortalama yüzde 94 olarak gerçekleşirken, Türk üniversitelerinin başarı oranı yüzde 97 olarak gerçekleşti. Bu oran ile Türkiye, İngiltere ve Almanya’dan sonra Erasmus Programı'na katılan üniversite oranında en başarılı üçüncü ülke oldu. Türkiye’deki üniversiteler 2014-2020 dönemi için tüm Avrupa’da Erasmus+ programı kapsamında başarılı olan 4 bin 147 yükseköğretim kurumu ile işbirliği anlaşması imzalayabilecek.

ÜNİVERSİTELERE 52 MİLYON EURO HİBE

Avrupa Birliği Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı, 2013-2014 akademik yılında Erasmus Programı kapsamında yürütülecek yüksek öğrenim değişimleri için 154 yükseköğretim kurumuna yaklaşık 52 milyon Euro hibe desteği sağlamış ve bu çerçevede toplamda 22 bin üniversite öğrencisi ve personeli Avrupa üniversitelerine giderek eğitim imkânına kavuştu.

BAĞIŞ: GELEN-GİDEN ÖĞRENCİLER BİRER ELÇİ VAZİFESİ GÖRÜYOR

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Erasmus Programı, sadece Avrupa üyesi ülkeler arasında sınırlı kalmayacak, tüm dünyaya da açılacaktır. Çok yakın gelecekte üniversitelerimiz dünyanın her yerinden üniversitelerle işbirliği imkânı bulacaklardır. Böylelikle, Erasmus Programı, bir taraftan faydalanıcılara farklı bir dilde eğitim görme imkânı, farklı bir kültür içerisinde yaşam imkânı, farklı iş gücü piyasasında istihdam edilme imkanı ve uluslararası iletişim becerisi kazanma gibi faydalar sunmasının yanında Türkiye açısından gelen ve giden öğrencilerin birer elçi vazifesi gördükleri göz önüne alındığında, önemli bir iletişim aracı niteliğini de taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

ERASMUS PROGRAMI NEDİR?

Erasmus Programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programı. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamakta.


CİHAN

Yorumlar